Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
«Κανένα πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας»

Αποκαλυπτικές οι εικόνες που αντίκρισε αντιπροσωπεία της Ευρωβουλής, στην οποία συμμετείχε ο Γ. Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στη Δ. Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Καθημερινότητα στα παλαιστινιακά εδάφη
Καθημερινότητα στα παλαιστινιακά εδάφη
Την πραγματικότητα των εποικισμών και της κατοχής έζησε από κοντά οκταμελής αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος επισκέφτηκε τα παλαιστινιακά εδάφη στο πλαίσιο των επαφών με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, αλλά και προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για να συντάξει ενημερωτική, προς τα όργανα των Βρυξελλών, έκθεση για την τρέχουσα κατάσταση. Η αντιπροσωπεία έφτασε στη Δυτική Οχθη στις 7 Δεκέμβρη και ολοκληρώνει σήμερα τις επαφές και τις επισκέψεις της.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, που συμμετέχει στην αντιπροσωπεία, μια μόνο περιήγηση σε ένα μέρος της Δ. Οχθης είναι αρκετό για να συνειδητοποιήσει κανείς την υποκρισία της ισραηλινής πλευράς και τις ανυπόστατες εξαγγελίες της κυβέρνησης Νετανιάχου περί δήθεν παγώματος του εποικισμού έστω και 10 μήνες. Ο Γ. Τούσσας υπογράμμισε ότι η εποικιστική ανοικοδόμηση όχι απλώς συνεχίζεται, αλλά παρουσιάζει φρενήρη ρυθμό ιδιαίτερα πέριξ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από την οποία με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο, όπως έχει γράψει και πάλι πρόσφατα ο «Ρ», εκδιώκονται παλαιστινιακές πολυπληθείς οικογένειες με πρόσχημα την έλλειψη κάποιας τυπικής άδειας. Συνολικά καταγράφονται περί τους 480.000 εποίκους, εξ αυτών οι 180.000 γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου, που αποτελούνταν από ευρωβουλευτές από τις Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Κύπρο και Ελλάδα, εμποδίστηκε, τελικά, να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, παρά το γεγονός ότι αρχικώς της είχε δοθεί η σχετική άδεια.

Η άδεια ανακλήθηκε λίγες μόνο ώρες αργότερα υπό το πρόσχημα της «ασφάλειας της αντιπροσωπείας», κάτι που, όπως επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στον «Ρ», είναι ψευδές, αφού ενώ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις και οι προσπάθειες εισόδου της ευρωβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Λωρίδα, εισήλθε, κανονικά, μια άλλη αντιπροσωπεία από τη Δανία. Μετά το περιστατικό αυτό αποχώρησαν αμέσως οι υπόλοιποι βουλευτές και παρέμειναν για να συνεχίσουν τις πιέσεις μέχρι την τελευταία στιγμή ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Ιρλανδός ευρωβουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Proinsias De Rossa, ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Κ. Τριανταφυλλίδης και ο Γ. Τούσσας.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η υποκρισία ΗΠΑ και ΕΕ είναι ολοένα και πιο απροκάλυπτη, αφού πίσω από δηλώσεις και λόγια, ή ακόμη και ανακοινωθέντα, όπως το προχτεσινό όπου αναφέρεται ότι «η προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίζεται από την ΕΕ» και ότι η Ιερουσαλήμ είναι «πρωτεύουσα δύο κρατών», ουσιαστικά δίνουν πίστωση χρόνου στις ισραηλινές κυβερνήσεις για να συνεχίσουν το καταστροφικό κατοχικό τους έργο και να δημιουργήσουν δεδομένα επί του εδάφους. Συμπλήρωσε, δε, ότι υπό το πρόσχημα της ισραηλινής ασφάλειας είναι έτοιμες όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να δικαιολογήσουν τα πάντα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, γι' αυτό και είναι περισσότερο από επίκαιρο το κάλεσμα του ΚΚΕ προς τους Ελληνες εργαζομένους να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ένα ανεξάρτητο, βιώσιμο κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ