ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ STAGE
Απέκλεισαν τη Νομαρχία Αθήνας

Δυναμικές κινητοποιήσεις και χτες, σε διάφορες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη, η ΓΣ αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης με το ΠΑΜΕ

Μετά την προχτεσινή παρέμβαση στο Δημαρχείο Περιστερίου, δυναμική ήταν και η χτεσινή κινητοποίηση (φωτ.) στη Νομαρχία Αθηνών
Μετά την προχτεσινή παρέμβαση στο Δημαρχείο Περιστερίου, δυναμική ήταν και η χτεσινή κινητοποίηση (φωτ.) στη Νομαρχία Αθηνών
Σε αποκλεισμό του κτιρίου της Νομαρχίας Αθηνών στη Συγγρού προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι με stage στο πλαίσιο 48ωρης πανελλαδικής απεργίας που ολοκληρώνεται σήμερα. Η κινητοποίηση στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων που εξελίσσονται με αμείωτο ρυθμό, σχεδόν δύο μήνες τώρα. Παλεύουν ενάντια στον εμπαιγμό που υφίστανται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τις κυβερνήσεις που συστηματικά προωθούν και επεκτείνουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ο αποκλεισμός του κτιρίου ξεκίνησε από νωρίς το πρωί και συνεχίστηκε μέχρι το μεσημέρι. Στο πλάι τους βρέθηκε μεταξύ άλλων ο Κώστας Μαρκέτης, νομαρχιακός σύμβουλος στη Νομαρχία Αθήνας με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ). Σε δηλώσεις του τόνισε ότι η ΝΑΣ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, στον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά. Ανέδειξε τη σημασία οι εργαζόμενοι με stage να σταθούν ταξικά αλληλέγγυοι με το σύνολο των εργαζομένων για να περάσουν στην αντεπίθεση ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που στηρίζει η ΝΔ. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί η προσπάθεια του γενικού γραμματέα της Νομαρχίας, Ν. Παπαθέου, να σπάσει τον αποκλεισμό προσπαθώντας - ανεπιτυχώς - να μπει με το αυτοκίνητο στο γκαράζ του κτιρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις στη 1 Δεκέμβρη απολύθηκαν από τη Νομαρχία 385 συμβασιούχοι έργου - μια άλλη μορφή ομηρίας - ενώ εξακολουθούν να απασχολούνται ακόμα 80 συμβασιούχοι. Τεράστιες ευθύνες γι' αυτό φέρει και η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, η οποία επιχειρεί να απαντήσει στο πρόβλημα ζητώντας την παράταση της ομηρίας με ανανέωση των συμβάσεων αντί να στηρίξει τον αγώνα τους για άμεση μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Συμμετέχουν στην απεργία με το ΠΑΜΕ

Κλιμάκωση του αγώνα στο πλευρό του ταξικού κινήματος με συμμετοχή στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, αποφάσισαν χτες οι εργαζόμενοι σε προγράμματα «stage» στη Θεσσαλονίκη, μέσα από μαζική συνέλευση που πραγματοποίησαν. Μάλιστα, καθόρισαν και δική τους προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το ΙΚΑ στην Αριστοτέλους.

Παράλληλα αποφάσισαν πως ο αγώνας τους πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει και στο πλαίσιο αυτό καλούν την πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των εργαζομένων σε «stage» να καθορίσει νέες αγωνιστικές δράσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε αγωνιστική κινητοποίηση προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι με προγράματα stage και στο Νομό Λάρισας, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ενώ στη συνέχεια αντιπροσωπεία τους επισκέφτηκε τα πολιτικά γραφεία των βουλευτών του νομού, ζητώντας συνάντηση μαζί τους, προκειμένου να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τις διεκδικήσεις τους.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Ζητούν «μαθητειακή» επέκταση των stage

Την πολιτική που κρατά 700.000 νέους ανθρώπους ομήρους κατήγγειλε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης

Η καθ' όλα υποκριτική κόντρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τους συμβασιούχους του Δημοσίου κυριάρχησε χτες στη Βουλή, όπου συζητήθηκε σχετική Επερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι θέση του ΚΚΕ είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με 5ήμερο και 7ωρο.

Χαρακτηριστική ήταν η δικομματική κόντρα για το θεσμό των stage, όπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τάχτηκαν υπέρ του ...μαθητειακού του χαρακτήρα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου δήλωσε ότι «το stage επί Νέας Δημοκρατίας έχασε πλήρως το χαρακτήρα του προγράμματος μαθητείας» και ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας υποστήριξε πως «μέσα από αυτή τη μαθητεία ο μαθητευόμενος stagiers όχι μόνο να αποκομίσει γνώσεις, αλλά να αποκομίσει και εμπειρία». Οσον αφορά το θέμα των συμβασιούχων, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης λέγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να μιλά, γιατί δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα για μονιμοποίηση συμβασιούχων».

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «κλείνετε τα μάτια μπροστά στις ευθύνες που έχετε για μια βάρβαρη πολιτική κατά των νέων ανθρώπων», τόνισε στην παρέμβασή του ο Θ. Παφίλης, επισημαίνοντας πως η πολιτική που ακολουθείται «έχει επτακόσιες είκοσι χιλιάδες νέους ανθρώπους στην καλύτερη ηλικία, έτοιμους, που διψάνε για δουλειά, κρεμασμένους στην αβεβαιότητα και άλλες τετρακόσιες χιλιάδες - ίσως και παραπάνω - στην ανεργία». Εκανε λόγο για τη «βαρβαρότητα της πολιτικής που υπηρετούν και οι δύο κυβερνήσεις», ζητώντας «μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλους. Αυτά λέει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Μιλά για επτάωρο και πενθήμερο».

Ο πλούτος επιβάλλει επέκταση, όχι συρρίκνωση των δικαιωμάτων

Παράλληλα σημείωσε πως «εμείς λέμε ότι υπάρχει η δυνατότητα σήμερα η κοινωνία να προσφέρει σταθερή μόνιμη δουλειά, αξιοπρεπή μισθό. Μπορεί να προσφέρει ένα ασφαλιστικό σύστημα όπου οι άνθρωποι να βγαίνουν πιο νωρίς στη σύνταξη και όχι να δουλεύουν στα 65 και στα 67 χρόνια». Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις πολιτικές αποσάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων που ακολουθήθηκαν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, λέγοντας πως «ήταν η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εσείς μάλιστα, προεξάρχοντες εδώ, προπαγανδίζατε ότι πλέον οι παραδοσιακές σχέσεις παραγωγής - τα επτάωρα, τα οκτάωρα, η σταθερή δουλειά - δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της οικονομίας και πρέπει να τις αλλάξουμε». Τέλος για τα stage, ο Θ. Παφίλης μίλησε για «τζάμπα και φθηνή εργασία για το κεφάλαιο», τονίζοντας ότι η ΕΕ προωθεί ρυθμίσεις ώστε «πέντε εκατομμύρια - λέει - νέοι άνθρωποι να μπουν γρήγορα στην παραγωγή. Δηλαδή, θα δουλεύουν με όρους μεσαίωνα, με 460 ευρώ θα προσφέρουν πλήρη εργασία. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Να φουσκώσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου».

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Τέσσερις ακόμα θάνατοι

To θάνατο τεσσάρων ακόμα ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από τη «νέα γρίπη», ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι έξι ετών, ανακοίνωσε χτες το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Πρόκειται για γυναίκα 39 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα, γυναίκα 71 ετών και άντρα 53 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ενώ υποκείμενα νοσήματα είχε και το εξάχρονο κοριτσάκι. Συνολικά στη χώρα μας ο αριθμός των θανάτων απ' τη νέα γρίπη έχει φτάσει τους 44. Επίσης χτες, εισήχθησαν και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση δυο ακόμα άνθρωποι, γυναίκα 46 ετών και άντρας 46 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί. Προχτές Πέμπτη εμβολιάσθηκαν 12.118 άτομα ενώ απ' την ημέρα έναρξης του προγράμματος εμβολιασμού έχουν εμβολιασθεί συνολικά 292.247 άτομα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΕΣΥ: Με απόφαση της υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ορίστηκαν τα 28 μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ θα εκλεγεί στην πρώτη συνεδρίαση, όπως απαντούσε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες που διέρρεαν και με βάση τους συσχετισμούς για την προεδρία και την αντιπροεδρία, προωθούνται οι γιατροί - που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ - Αντρέας Σερέτης και Ιωάννης Δατσέρης.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Συνεχίζονται και τη Δευτέρα οι κινητοποιήσεις, με 24ωρη απεργία, που έχουν κηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αθήνας (ΣΕΔΑ) και τα σωματεία στους παιδικούς σταθμούς και τον Οργανισμό Νεολαίας και Αθλησης. Την ίδια μέρα θα συνεδριάσουν τα ΔΣ των σωματείων προκειμένου να προγραμματίσουν την παραπέρα δράση. Αίτημα των εργαζομένων η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Το ξεθεμελίωμα του κοινωνικού και ασφαλιστικού συστήματος που βάζει μπρος η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανατρέποντας ό,τι είχε απομείνει από τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι «δεν πρόκειται να συμβιβαστούν με τις αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους κάθε στιγμή με τους αγώνες μας».

Ξεκινά η καταβολή του δώρου

Στις 16 Δεκέμβρη θα καταβληθεί η σύνταξη του Γενάρη, το Δώρο Χριστουγέννων, καθώς και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης στους συνταξιούχους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, όπως ανακοίνωσε χτες η διοίκηση του Οργανισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ