ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ
Τίμησαν τον ποιητή της εργατιάς και του λαού

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του

Μαζικά τίμησε ο λαός της Λάρισας τον κομμουνιστή ποιητή
Μαζικά τίμησε ο λαός της Λάρισας τον κομμουνιστή ποιητή
Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου τιμήθηκε ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννησή του. Η αίθουσα του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου, όπου πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση, ήταν κατάμεστη, ενώ συγκίνησε ιδιαίτερα το αφιέρωμα στη ζωή και το ανεκτίμητο έργο του, με αφηγηματικά δρώμενα, οπτικοακουστικό υλικό και συναυλία εννεαμελούς ορχήστρας που ερμήνευσε μελοποιημένη ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, σε διεύθυνση του Δημήτρη Φωτιάδη.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε χαιρετιστήρια επιστολή της κόρης του κομμουνιστή ποιητή, Ερης Ρίτσου, η οποία, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Θεωρώ πως τέτοιες εκδηλώσεις έχουν πολύ ουσιαστικό ρόλο να παίξουν φέρνοντας σε επαφή το κοινό με διάφορες πτυχές του έργου του Ρίτσου. Ο Ρίτσος, έχοντας από νωρίς ενταχθεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, έβλεπε το έργο του ως το έργο ενός εργάτη του λόγου, ενός ποιητή που τα ποιήματά του αποτελούν την πρακτική του συνεισφορά στο κίνημα. Παράλληλα όμως με τις στιγμές πόνου και ανάτασης που βίωσε ο λαός μας και τραγούδησε ο ποιητής, ο Ρίτσος μέσα από την ποίησή του αναφέρεται και σε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρώπινη ύπαρξη από την εμφάνισή της στον πλανήτη. Υμνεί την ομορφιά του ανθρώπινου σώματος ακριβώς όπως οι γλύπτες της Αρχαίας Ελλάδας, εκφράζει τις υπαρξιακές αγωνίες που καθένας μας βιώνει στη ζωή του, αντλεί από τους μυθικούς ήρωες για να αποδώσει τη σύγχρονη καθημερινότητα. Ολος αυτός ο πλούτος της ποίησής του είναι το κέρδος του αναγνώστη».

Τα έδωσε όλα στον αγώνα

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ. «Με βαθιά συγκίνηση - υπογράμμισε - ξανασυναντιόμαστε απόψε, συλλογικά και οργανωμένα με τον Γιάννη Ρίτσο, τον ποιητή της καρδιάς μας. Τον κομμουνιστή ποιητή που δικαίως κατέκτησε αυτή τη θέση στην καρδιά της εργατικής τάξης, του λαού, αφού αφιέρωσε όλη του τη ζωή, το έργο του, την ίδια του την ύπαρξη στο υψηλότερο όραμα της ανθρωπότητας: Την απελευθέρωση του ανθρώπου παραγωγού από τις αλυσίδες του». Οπως είπε, «ο Γ. Ρίτσος απλόχερα τα έδωσε όλα: Στο Κόμμα του, στον αγώνα, στο λαό, στον ελληνικό και παγκόσμιο αγώνα της εργατικής τάξης».

Αναφερόμενη στα όσα γράφονται και λέγονται για τον κομμουνιστή ποιητή, στις μέρες μας, η Μαρία Γαβαλά είπε: «Μια νέα λογοκρισία συντελείται ακόμα και μέσα από εκδηλώσεις κι επαίνους "προς τιμήν του". Και συντελείται θρασύδειλα, ιδιαίτερα από τότε που ο ποιητής έφυγε από τη ζωή. Επιδέξια και ύπουλη προσπάθεια, καθώς δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες καθρεφτίζουν "αντάξια" το γερασμένο καπιταλισμό και τον "πολιτισμό" του. Είναι αυτές οι προσεγγίσεις, οι δήθεν ουδέτερες και ανεπηρέαστες, που τον παρουσιάζουν ως "ανθρωπιστή" γενικά, ως "σοσιαλιστικό ουμανιστή", ως "αριστερό και οικουμενικό" κι άλλα τέτοια αδιάφορα κι ακίνδυνα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους ο Γ. Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Π. Σπήλιος, γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, ο Αγ. Παπαστεργίου, πρόεδρος της Ενωσης Φίλων «Ιστορικού Μουσείου Αμπελακίων Περιόδου 1940 - '49», κ.ά.

ΕΕΔΥΕ
Σκάνδαλο η απονομή του Νόμπελ στον Ομπάμα

Σχολιάζοντας την απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Μπ. Ομπάμα, η ΕΕΔΥΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Τα βραβεία Νόμπελ κάθε μορφής, έχουν πριν από πολύ καιρό απομυθοποιηθεί. Η λειτουργία της επιτροπής των βραβείων αυτών έχει αποδείξει ότι βασικό κριτήριο της απονομής του είναι η εκάστοτε σκοπιμότητα και όχι η αξία και η προσφορά των βραβευομένων (χτυπητή περίπτωση η απόρριψη της υποψηφιότητας του Ν. Καζαντζάκη και του Γ. Ρίτσου).

Η πιο χτυπητή περίπτωση είναι η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, μολονότι συνεχίζει ευρείας έκτασης πολεμικές επιχειρήσεις σε δύο χώρες (Ιράκ, Αφγανιστάν) και απειλεί να επεκτείνει τη "φιλειρηνική" του δραστηριότητα και εναντίον άλλων χωρών της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Για όσους διατηρούσαν μερικές αμφιβολίες, η ημέρα της απονομής του παραπάνω βραβείου στον Ομπάμα γελοιοποίησε πλήρως τη σχετική απόφαση της Σουηδικής Ακαδημίας, γιατί συμπίπτει με την απόφαση του Ομπάμα για αποστολή 30.000 στρατιωτών στο μέτωπο του Αφγανιστάν, για να προστεθούν στο υπάρχον εκεί εκστρατευτικό σώμα, που με καθημερινούς βομβαρδισμούς (αεροπορίας και πυροβολικού) ισοπεδώνουν πόλεις και χωριά της ταλαίπωρης αυτής χώρας και σκορπίζουν το θάνατο σε χιλιάδες άμαχους (άντρες, γυναίκες και παιδιά).

Με τα δεδομένα αυτά, η απονομή του βραβείου ειρήνης στον Πρόεδρο της χώρας που βαρύνεται με τα φοβερά αυτά εγκλήματα πολέμου, αποτελεί το σκάνδαλο του αιώνα και την απομυθοποίηση των βραβείων Νόμπελ, τα οποία πρέπει να απονέμονται με βάση την αξιοκρατία και όχι τις σκοπιμότητες ή να καταργηθούν για να μην παραπλανάται η Διεθνής Κοινή Γνώμη για σοβαρότατα θέματα της επιστήμης και της πορείας της ανθρωπότητας».

Συζήτηση στην Ηλιούπολη

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης τη Δευτέρα 14 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Ειδικού Σχολείου (απέναντι από την είσοδο του αναψυκτηρίου «Δ. Κιντής») διοργανώνει ενημέρωση - συζήτηση με θέμα: «ΝΑΤΟ - ΕΕ: ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΠΓΔΜ» με ομιλητές τους Νίκο Φωτιάδη, αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και Μιχάλη Σοφικίτη Ταξίαρχο ε.α. πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Ηλιούπολης και μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Στον Αγιο Στέφανο

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η αλήθεια για το τείχος του Βερολίνου. Σοσιαλισμός αναγκαίος και επίκαιρος», διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Αγίου Στεφάνου σήμερα Σάββατο 12 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Χρυσοστόμου Σμύρνης 1-6). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία από τον Θανάση Τζήμα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και έκθεση φωτογραφίας.

Τιμή στον Γιάννη Χαλκίδη

Τον αγωνιστή Γιάννη Χαλκίδη που δολοφονήθηκε σε ηλικία μόλις 27 ετών από όργανα της Ασφάλειας τη νύχτα της 5ης Σεπτέμβρη 1967, τιμά η Νομαρχιακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ, με εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα Σάββατο 12 Δεκέμβρη στον τόπο καταγωγής του, τη Σφενδάμη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα της κοινότητας Σφενδάμης Πιερίας. Θα μιλήσει ο Γιάννης Κατσαρός, στέλεχος του ΚΚΕ.

Οι ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ πηγαίνουν θέατρο

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ και η ΠΕΔΥΕ προσκαλούν τους φίλους και τα μέλη τους στο θεατρικό έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου «ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ», στο Θέατρο «ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ» (Ακαδημίας 3), σήμερα Σάββατο 12 Δεκέμβρη, στις 6.15 μ.μ. Για την παράσταση διατίθενται προσκλήσεις στην τιμή των 15 ευρώ από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ και της ΠΕΔΥΕ και από τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης. Πληροφορίες στα Γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, τηλ.: 210. 3844.853-54) και της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, τηλ.: 210. 3827.303). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και η είσοδος θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις.

ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΣ ΕΕΔΥΕ
Στον Πειραιά ο πρώτος λαχνός

Κληρώθηκε την Πέμπτη ο λαχνός της ΕΕΔΥΕ για το 2009. Ο τυχερός που κερδίζει ένα αυτοκίνητο «Scoda Fabia» 1200 είναι από τον Πειραιά και ο πρώτος λαχνός έχει τον αριθμό 39569.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ