Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ
Τίμησαν τον ποιητή της εργατιάς και του λαού

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του

Μαζικά τίμησε ο λαός της Λάρισας τον κομμουνιστή ποιητή
Μαζικά τίμησε ο λαός της Λάρισας τον κομμουνιστή ποιητή
Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου τιμήθηκε ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννησή του. Η αίθουσα του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου, όπου πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση, ήταν κατάμεστη, ενώ συγκίνησε ιδιαίτερα το αφιέρωμα στη ζωή και το ανεκτίμητο έργο του, με αφηγηματικά δρώμενα, οπτικοακουστικό υλικό και συναυλία εννεαμελούς ορχήστρας που ερμήνευσε μελοποιημένη ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, σε διεύθυνση του Δημήτρη Φωτιάδη.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε χαιρετιστήρια επιστολή της κόρης του κομμουνιστή ποιητή, Ερης Ρίτσου, η οποία, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Θεωρώ πως τέτοιες εκδηλώσεις έχουν πολύ ουσιαστικό ρόλο να παίξουν φέρνοντας σε επαφή το κοινό με διάφορες πτυχές του έργου του Ρίτσου. Ο Ρίτσος, έχοντας από νωρίς ενταχθεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, έβλεπε το έργο του ως το έργο ενός εργάτη του λόγου, ενός ποιητή που τα ποιήματά του αποτελούν την πρακτική του συνεισφορά στο κίνημα. Παράλληλα όμως με τις στιγμές πόνου και ανάτασης που βίωσε ο λαός μας και τραγούδησε ο ποιητής, ο Ρίτσος μέσα από την ποίησή του αναφέρεται και σε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρώπινη ύπαρξη από την εμφάνισή της στον πλανήτη. Υμνεί την ομορφιά του ανθρώπινου σώματος ακριβώς όπως οι γλύπτες της Αρχαίας Ελλάδας, εκφράζει τις υπαρξιακές αγωνίες που καθένας μας βιώνει στη ζωή του, αντλεί από τους μυθικούς ήρωες για να αποδώσει τη σύγχρονη καθημερινότητα. Ολος αυτός ο πλούτος της ποίησής του είναι το κέρδος του αναγνώστη».

Τα έδωσε όλα στον αγώνα

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ. «Με βαθιά συγκίνηση - υπογράμμισε - ξανασυναντιόμαστε απόψε, συλλογικά και οργανωμένα με τον Γιάννη Ρίτσο, τον ποιητή της καρδιάς μας. Τον κομμουνιστή ποιητή που δικαίως κατέκτησε αυτή τη θέση στην καρδιά της εργατικής τάξης, του λαού, αφού αφιέρωσε όλη του τη ζωή, το έργο του, την ίδια του την ύπαρξη στο υψηλότερο όραμα της ανθρωπότητας: Την απελευθέρωση του ανθρώπου παραγωγού από τις αλυσίδες του». Οπως είπε, «ο Γ. Ρίτσος απλόχερα τα έδωσε όλα: Στο Κόμμα του, στον αγώνα, στο λαό, στον ελληνικό και παγκόσμιο αγώνα της εργατικής τάξης».

Αναφερόμενη στα όσα γράφονται και λέγονται για τον κομμουνιστή ποιητή, στις μέρες μας, η Μαρία Γαβαλά είπε: «Μια νέα λογοκρισία συντελείται ακόμα και μέσα από εκδηλώσεις κι επαίνους "προς τιμήν του". Και συντελείται θρασύδειλα, ιδιαίτερα από τότε που ο ποιητής έφυγε από τη ζωή. Επιδέξια και ύπουλη προσπάθεια, καθώς δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες καθρεφτίζουν "αντάξια" το γερασμένο καπιταλισμό και τον "πολιτισμό" του. Είναι αυτές οι προσεγγίσεις, οι δήθεν ουδέτερες και ανεπηρέαστες, που τον παρουσιάζουν ως "ανθρωπιστή" γενικά, ως "σοσιαλιστικό ουμανιστή", ως "αριστερό και οικουμενικό" κι άλλα τέτοια αδιάφορα κι ακίνδυνα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους ο Γ. Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Π. Σπήλιος, γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, ο Αγ. Παπαστεργίου, πρόεδρος της Ενωσης Φίλων «Ιστορικού Μουσείου Αμπελακίων Περιόδου 1940 - '49», κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ