Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Αντιδράσεις και μαγειρέματα για «συμφωνία»

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Αντιδράσεις προκάλεσε και το δεύτερο προσχέδιο της πολιτικής διακήρυξης που κυκλοφόρησε χτες στη σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη καθώς οι αντιθέσεις δε φαίνεται να γεφυρώνονται.

Στο σκόπιμα αόριστο προσχέδιο αναφέρεται ότι «όλες οι χώρες μαζί» θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% ή κατά 95% ως το 2050, ενώ προτείνεται οι πλούσιες χώρες να περικόψουν τα αέρια του θερμοκηπίου από 25 ως 40% μέχρι το 2020 στα επίπεδα του 1990...

Ο Αμερικανός επικεφαλής διαπραγματευτής για τις κλιματικές αλλαγές Τοντ Στερν δήλωσε ότι το κείμενο δεν είναι αυτό που οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ως βάση διαπραγμάτευσης επειδή οι αναπτυσσόμενες χώρες «δεν ετοιμάζονται να παίξουν ένα ουσιαστικό ρόλο διαπράγματευσης».

Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Χε Γιάφεϊ ξέχασε τη διπλωματική γλώσσα και κατηγόρησε τον Στερν για «έλλειψη κοινής λογικής» και «εξαιρετικά μεγάλη ανευθυνότητα».

Νωρίτερα, στη σύνοδο της ΕΕ οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ότι θα χρηματοδοτήσουν με 2,4 δισ. ευρώ το χρόνο ως το 2012 ένα διεθνές ταμείο αποζημίωσης των φτωχότερων χωρών για τις κλιματικές αλλαγές. Επίσης, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα μειώσει «υπό προϋποθέσεις» κατά 30% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως το 2020 στα επίπεδα του 1990. Η εξέλιξη σχολίαστηκε απ' τον επικεφαλής του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές Ιβο ντε Μπόερ σαν «σημαντική ενθάρρυνση στη διαδικασία της Κοπεγχάγης για την επίτευξη μιας συμφωνίας».

Μέσα σ' όλα αυτά, η αστυνομία στην Κοπεγχάγη συνέλαβε «προληπτικά» (!) 40 άτομα που διαδήλωναν ειρηνικά σε ομάδες. Οι αστυνομικοί διαθέτοντας μαντικές ικανότητες ισχυρίστηκαν ότι οι συλληφθέντες, που οδηγήθηκαν σε ειδικό κέντρο κράτησης για τουλάχιστον 12 ώρες, «θα προέβαιναν σε παράνομες ενέργειες»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ