Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Πιο ... κοντά και στρατιωτικά και πολιτικά

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Η Πολωνία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν χτες στη Βαρσοβία τη Συμφωνία για το Καθεστώς των Δυνάμεων, γνωστή ως SOFA, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων σε πολωνικό έδαφος.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συμφωνία, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα ...λειτουργήσουν τους πυραύλους «Πάτριοτ» - ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας εδάφους αέρους μεγάλου και μεσαίου ύψους - που αναμένεται να ενταχθούν στο εθνικό σύστημα ασφαλείας της χώρας. Οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να καταφτάσουν στην Πολωνία στα τέλη του Μάρτη 2010. Συνολικά, οι συνομιλίες διήρκεσαν 15 μήνες, καθώς υπήρξαν διαφορές στην προσέγγιση της φορολόγησης αλλά και νομικών διαδικασιών.

Πάντως, ο υπουργός Αμυνας Μπόγκνταν Κλιχ χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας, υποστηρίζοντας πως θα αυξήσει την ασφάλεια της Πολωνίας και θα ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Πολωνίας.

Υπενθυμίζεται πως η απόκτηση πυραύλων «Πάτριοτ» αποτελούσε προϋπόθεση της Πολωνίας για να δεχθεί την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στο έδαφός της. Ωστόσο, το Σεπτέμβρη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αποφάσισε να διακόψει για την ώρα τις διαδικασίες για την «ασπίδα», προωθώντας στη θέση της μια πιο «αποτελεσματική και ευέλικτη» - όπως υποστήριξε - μορφή, πιθανά το 2018.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ