Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΡΩΣΙΑ
Ρωσική ενόχληση για την «ανατολική διάσταση» της ΕΕ

Στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ και με τους ομολόγους του των χωρών που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα της «Ανατολικής διάστασης», που έγινε στις Βρυξέλλες, αναφέρεται ο σχολιαστής της εφημερίδας «Ροσίισκαγια γκαζέτα», Αλεξέι Μπαλίγιεφ.

Να υπενθυμίσουμε πως στην «Ανατολική διάσταση» της ΕΕ συμμετέχουν Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Λευκορωσία, Μολδαβία και Ουκρανία.

«Σκοπός των Βρυξελλών είναι να εμπλέξει τις χώρες - μέλη της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών στον οικονομικό χώρο με επικεφαλής την ΕΕ, κάτι που θα ενισχύσει τις θέσεις της ΕΕ στις συνομιλίες της με τη Μόσχα. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η ουσία των προσπαθειών της ΕΕ για την προσέλκυση στο πλευρό της των πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών», γράφει ο Αλ. Μπαλίγιεφ και προσθέτει πως στόχος της ΕΕ είναι «η δυνατότητα, μέσω των χωρών της «Ανατολικής διάστασης», να επιδρά άμεσα ή έμμεσα όχι μόνο στις ποσότητες της προμήθειας των ρωσικών ενεργειακών πόρων, αλλά και στις τιμές τους».

Το άρθρο αποτελεί εκδήλωση του σκεπτικισμού, αλλά και των φόβων, που εκφράζει η ρωσική πολιτική ηγεσία σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της ΕΕ που ακούνε στο όνομα «Ανατολική διάσταση», με στόχο την εξασφάλιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα των ρωσικών μονοπωλίων στο χώρο της Ευρασίας.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ