Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Διχάζει η ανακοίνωση νέου κρατιδίου

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Τη δημιουργία νέου κρατιδίου, της Τελεγκάνα, διχοτομώντας ουσιαστικά το ήδη υπάρχον Αντρα Πραντές, ανακοίνωσε η ινδική κυβέρνηση, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και σε ξένους επενδυτές. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ινδίας, Τζ. Κ. Πιλάι, το νέο κρατίδιο θα έχει πρωτεύουσα την πόλη Χάιντεραμπαντ, την σημερινή πρωτεύουσα του Αντρα Πραντές, που αποτελεί και το οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, καθώς έχει το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ του εν λόγω κρατιδίου. Ηδη έχουν οργανωθεί κινητοποιήσεις και απεργίες, ενώ περισσότεροι από 100 τοπικοί βουλευτές παραιτήθηκαν από το αξίωμα τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Πάντως το Χάιντεραμπαντ, γνωστό και ως Cyberabade, λόγω του πλήθους των εταιρειών πληροφοριακών συστημάτων και τεχνολογίας που συγκεντρώνει, φιλοξενεί εργοστάσια και παραρτήματα 500 εκ των μεγαλύτερων πολυεθνικών όπως της Microsoft, Dell, Google, Hyundai, IBM, Motorolla, ενώ είναι και κέντρο της βιομηχανίας του θεάματος και της παροχής υπηρεσιών, με τον οικονομικό χαρακτήρα της πόλης να θέτει σειρά ερωτηματικών για τα κίνητρα της απόφασης αυτής από την ινδική κυβέρνηση.

Μία απόφαση που παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα συνεχών κινητοποιήσεων, που χρονολογούνται από το 1969, εκ μέρους των φυλάρχων της Τελεγκάνα, πυροδοτώντας παράλληλα ένα γενικότερο κύμα αστάθειας στην Ινδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ