Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απαγόρευση του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αφού η Τουρκία έδειξε το «καλό της πρόσωπο» στην ΕΕ με την εξαγγελία μέτρων υπέρ της κουρδικής κοινότητας, λαμβάνοντας τα συγχαρητήρια των «27» για τη «δημοκρατική» της πρόοδο, στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε χτες να θέσει εκτός νόμου το χαρακτηριζόμενο ως φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP). Παράλληλα, επέβαλε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε 37 στελέχη του κόμματος, αφαιρώντας τη βουλευτική ιδιότητα από τον πρόεδρο του DTP, Αχμέτ Τουρκ και τη βουλευτή Αϊσέλ Τουγλούκ.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη και κατά την πάγια τακτική του τουρκικού καθεστώτος, αναφέρει ότι το DTP απαγορεύτηκε γιατί «εξελίχθηκε σε εστία δραστηριοτήτων εναντίον της ακεραιότητας του έθνους και της χώρας», ενώ όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς, κανένα «πολιτικό κόμμα δε νομιμοποιείται να υμνεί πράξεις ή να κάνει δηλώσεις που συντάσσονται με την τρομοκρατία και τη βία». Το γεγονός αναμένεται να προκαλέσει ακόμα μία τρικυμία στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, όπου αναπτύσσεται ακόμα και φιλολογία πρόωρων εκλογών, αν παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα οι υπόλοιποι 19 βουλευτές του DTΡ αυξάνοντας τις κενές έδρες, από έξι λόγω θανάτου των βουλευτών σε 27, μία λιγότερη από τις 28 για τις οποίες το Σύνταγμα ορίζει διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών σε τρεις μήνες.

Ενδιαφέρον επίσης θα έχει η αντίδραση της ΕΕ, που δύο μέρες πριν απηύθυνε συγχαρητήρια για την πορεία «εκδημοκρατισμού» και επίλυσης των προβλημάτων με την κουρδική κοινότητα, που δήθεν ακολουθεί η κυβέρνηση του Ρτεζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ