Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σημαντικές πετρελαϊκές συμφωνίες

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με λίγες προσφορές και ακόμη λιγότερες συμφωνίες, αν και σημαντικές, έκλεισε η χτεσινή πρώτη μέρα του δεύτερου γύρου «προσέλκυσης επενδύσεων» στα ενεργειακά κοιτάσματα της χώρας. Οπως ανακοινώθηκε, συμφωνίες έκλεισαν μία κοινοπραξία της βρετανο-ολλανδικής Shell με την μαλαισιανή Petronas και μία κοινοπραξία με επικεφαλής την κινεζική CNPC, με τη γαλλική Total και την μαλαισιανή Petronas.

Συγκεκριμένα, η πρώτη συμφώνησε για κατασκευή υποδομών και 20ετή ανάπτυξη του γιγαντιαίου πετρελαιοκοιτάσματος Majnoon, στο νοτιοανατολικό Ιράκ, που εκτιμάται ότι φιλοξενεί 13 δισεκατομμύρια βαρέλια. Η κοινοπραξία δεσμεύτηκε ν' αναπτύξει, με ορίζοντα δεκαετίας, την ημερήσια παραγωγή από 46.000 βαρέλια που είναι σήμερα σε 1,8 εκατομμύρια και δέχτηκε να λάβει ως αμοιβή 1,39 δολάρια ανά βαρέλι.

Η δεύτερη συμφώνησε επίσης για 20ετή ανάπτυξη του κοιτάσματος Halfaya, κοντά στη Βασόρα, με βεβαιωμένα αποθέματα 4,1 δισεκατομμυρίων βαρελιών. Δεσμεύτηκε ν' αυξήσει την ημερήσια παραγωγή, με ορίζοντα δεκαετίας, σε 535.000 βαρέλια έναντι 3.100 που είναι σήμερα και δέχτηκε να λάβει ως αμοιβή 1,40 δολάρια το βαρέλι.

Τη χτεσινή πρώτη μέρα, συζητούνταν οκτώ ενεργειακά κοιτάσματα (πετρελαίου και αερίου) και 44 εταιρείες συμμετείχαν στη διαδικασία. Εντούτοις, δεν κατατέθηκαν σχεδόν καθόλου προσφορές για κοιτάσματα που εκτείνονται από τη Βαγδάτη και βορειοδυτικά ή βρίσκονται στο κεντρικό Ιράκ. Ενδεικτικό είναι ότι ουδείς διεκδίκησε το κοίτασμα Σιστζούκ, στην ανατολική Βαγδάτη, με διαπιστωμένα αποθέματα 8 εκατομμυρίων βαρελιών. Ως βασικός ανασταλτικός παράγοντας προβαλλόταν η έλλειψη συνθηκών ασφαλείας.

Τους φόβους χαρακτήρισε «αναμενόμενους» ο υπουργός Πετρελαίου, Σαχριστάνι, που παραδέχτηκε ότι το λουτρό αίματος στη Βαγδάτη, την περασμένη Τρίτη, επηρέασε αρνητικά τους ξένους επενδυτές. Σήμερα, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος προσφορών με άλλα επτά ενεργειακά κοιτάσματα. Δεν αναμένονται μεγάλες συμφωνίες, ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης συνθηκών ασφαλείας στις περιοχές των περισσότερων κοιτασμάτων, με εξαίρεση αυτό της Δ. Κούρνα με διαπιστωμένα αποθέματα 12,8 δισεκατομμυρίων βαρελιών.

Αξίζει, πάντως, να υπενθυμιστεί ότι μόνο μία συμφωνία, με κοινοπραξία της κινεζικής CNPC και της ΒΡ, για το γιγαντιαίο κοίτασμα Roumaila (17,7 δισεκατομμύρια βαρέλια) υπογράφτηκε και στον πρώτο γύρο κατάθεσης προσφορών τον Ιούνη. Τότε, η ιρακινή ηγεσία έδινε 2 δολάρια ως αμοιβή στις ενδιαφερόμενες εταιρείες, όπως έπραξε και τον Νοέμβρη, όταν συμφώνησε, πάλι, με τη Shell (σε κοινοπραξία με την Εxxon Mobil) για τη Δ. Κούρνα 1 (8,5 δισεκατομμύρια βαρέλια).

Οι «αμοιβές» της Βαγδάτης είχαν, ήδη, θεωρηθεί εξαιρετικά αρνητική συνθήκη για επενδύσεις, αφού αρνήθηκε να παραχωρήσει δικαιώματα συνεκμετάλλευσης στις πετρελαιοπηγές της.

Πιέζει ο Γκέιτς

Πεπεισμένος ότι Αραβες και Κούρδοι «θα βρουν τρόπους να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να συμβιώσουν αρμονικά» δήλωνε, χτες, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, που επισκέφτηκε τις κουρδικές περιοχές. Ο Ρόμπερτ Γκέιτς φέρεται στις επαφές που είχε με την κουρδική ηγεσία ν' άσκησε πιέσεις, προκειμένου να συνεργαστεί με τη Βαγδάτη τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και στην ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ