Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εποικοι πυρπόλησαν τέμενος

Οργή από Παλαιστίνιους
Οργή από Παλαιστίνιους
ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε ακραίους κατοίκους του γειτονικού εποικισμού Ταπουάχ, αποδίδουν οι παλαιστινιακές αρχές αλλά και ο ισραηλινός στρατός την εμπρηστική επίθεση κατά τεμένους του χωριού Κφαρ Γιασούφ, έξω από τη Νάμπλους, στη βόρεια Δ. Οχθη. Η επίθεση σημειώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Πυρπολήθηκαν ιερά μουσουλμανικά βιβλία καθώς και το χαλί της προσευχής ενώ στους τοίχους του τεμένους γράφτηκαν, στα εβραϊκά, απειλητικά συνθήματα όπως «θα σας κάψουμε όλους», «θα το πληρώσετε».

Εξοργισμένοι οι κάτοικοι υποδέχτηκαν με πέτρες τον ισραηλινό στρατό που υποτίθεται ότι μετέβη στην περιοχή για να ερευνήσει το συμβάν. Χαρακτήρισαν «κοροϊδία» τις διαβεβαιώσεις ότι «θα τιμωρηθούν οι ένοχοι», καθώς, με βάση τα στοιχεία, 9 στις 10 καταγγελίες που γίνονται κατά εποίκων για βίαιες επιθέσεις, βανδαλισμούς, κακοποιήσεις, καταστροφές παλαιστινιακών περιουσιών, παρεμπόδιση μετακινήσεων κ.ά., καταλήγει τον κάλαθο των αχρήστων.

Ο ισραηλινός Τύπος εκτιμούσε ότι πρόκειται μάλλον για μια συνηθισμένη αντίδραση των εποίκων, που ξεσπούν στους Παλαιστινίους αν θεωρούν ότι μία απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης τους αδικεί. Τώρα, στο στόχαστρο φέρεται να βρίσκεται η απόφαση Νετανιάχου για 10μηνο «πάγωμα» στον εποικισμό. Το πόσο υποκριτική είναι η εξαγγελία Νετανιάχου αλλά και πόσο ακραία στοιχεία αποτελούν την πλειοψηφία των εποίκων γίνεται σαφές αν ληφθεί υπ' όψιν και η χτεσινή δήλωση του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου, Μεναχέμ Μπέγκιν, ότι «κατά τη διάρκεια του 10μηνου θα εγκατασταθούν άλλοι 10.000 άνθρωποι στους εποικισμούς» ενώ, ήδη, εγκρίθηκε επιπλέον βοήθεια 28 εκατομμυρίων δολαρίων για τους εποικισμούς.

Και η «Χαμάς» γιορτάζει...

Με παρελάσεις και εκδηλώσεις, η «Χαμάς» άρχισε χτες τον πολυήμερο εορτασμό των 22 χρόνων από την ίδρυσή της στη Λωρίδα της Γάζας. Το εορταστικό κλίμα, βέβαια, αμαυρώνεται από το συνεχιζόμενο φονικό αποκλεισμό, από τις απαγορεύσεις εξόδου που η ίδια επιβάλλει στους κατοίκους, από τις προσπάθειες αρκετών από αυτών να ξεφύγουν, έστω και κρυφά, από την κόλαση της Γάζας και από τις πληροφορίες για ανέγερση ενός ακόμη, μεταλλικού, τείχους στα σύνορα με την Αίγυπτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ