Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Σύνοδος της ΑLBA

ΑΒΑΝΑ.--

Η Σύνοδος των ηγετών των κρατών - μελών της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική ALBA, που ξεκίνησε χτες στην Αβάνα εκτός της επίσημης ατζέντας έχει και πανηγυρικό στοιχείο, καθώς συμπληρώνονται ακριβώς πέντε χρόνια από την ίδρυσή της.

Η ALBA ξεκίνησε ως Μπολιβαριανή Εναλλακτική Συμμαχία για την Αμερική με δύο μέλη, τη Βενεζουέλα και την Κούβα, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες. Ο Πρόεδρος Τσάβες και ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο υπέγραψαν στις 14 Δεκέμβρη 2004 την κοινή διακήρυξη. Πέντε χρόνια μετά, η ALBA υιοθέτησε πρόγραμμα συγκεκριμένο «βασισμένο στην ισότητα και την αλληλεγγύη», υιοθέτησε νέο κοινό νόμισμα το Σούκρε και διευρύνθηκε έχοντας επίσης σήμερα μέλη τη Νικαράγουα, το Εκουαδόρ, τη Βολιβία, την Ονδούρα καθώς και τις χώρες της Καραϊβικής Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Ντομίνικα και Σαιντ Βίνσεντ και Γρεναδίνες.

Κατά τη Σύνοδο, οι ηγέτες των χωρών θα εξετάσουν την πορεία και την πρόοδο περισσοτέρων των 100 προγραμμάτων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις χώρες - μέλη της ALBA, την εισαγωγή του νέου νομίσματος στις οικονομίες των χωρών τους που είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιανουαρίου του 2010 και τις μελλοντικές κινήσεις της συμμαχίας όσον αφορά τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας, οικονομικής και πολιτικής, την ανάπτυξη και την ενότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ