ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
Μονόδρομος η απεργία

Κάθε μέρα ξερνάνε κι ένα σενάριο. Ετσι που μετά να έρθουν σαν τον χότζα να ζητάνε να τους πεις κι ευχαριστώ που όσα αντεργατικά αποφάσισαν είναι λίγα σε σχέση με αυτά που είχαν προαναγγελθεί. Το ΒΗΜΑ προχτές προανήγγειλε κατάργηση του 14ου μισθού, χτες το πρωί το έκανε τριετές πάγωμα μισθών ως εναλλακτική στο προηγούμενο σενάριο, ενώ το βράδυ ο τηλεοπτικός αναλυτής του εκτιμούσε πως μάλλον «κερδίσαμε» ένα χρόνο παράταση. Αισιοδοξία που τράβηξε πίσω η αρμόδια υπουργός του κρατικού ταμείου λέγοντας «αμέσως πρέπει να προχωρήσουμε». Σε τι; Μα, σε όλα αυτά ακριβώς που αν προχωρήσουν θα γονατίσουν κι άλλο την εργατική τάξη.

Πώς λέγανε παλιά ότι στα δύσκολα θα εκφραστεί η κοινοτική αλληλεγγύη... Ετσι ακριβώς συμβαίνει σήμερα. Οι Ευρωπαίοι καπιταλιστές εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους ντόπιους καπιταλιστές έτσι που να πείθεται το πόπολο πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πρέπει να γίνει αυτό που ζητάνε οι Βρυξέλλες. Η μικρή λεπτομέρεια που δηλώνει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις και η σημερινή συναποφασίζουν στις Βρυξέλλες εξαφανίζεται από τη σχετική αρθρογραφία κι ας ήταν μόλις χτες που έγινε γνωστό ότι ο Παπανδρέου έδωσε στη σύνοδο κορυφής όλες τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμόσει μέχρι κεραίας ό,τι προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη στρατηγική της Λισαβόνας, και για την περίπτωση της χώρας μας.

Τελικά, αυτοί που θα μείνουν παραπονεμένοι είναι οι του ΣΥΡΙΖΑ που και ευρωπαϊκή προοπτική θέλουν και διάλογο θέλουν και εποικοδομητική αντιπολίτευση να κάνουν. Υποχρεωμένοι να πιουν το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους αρκούνται στο μόνο που τους έμεινε: Να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την ταξική συσπείρωση που απαιτείται. Οπου μπαίνει θέμα απόφασης για την απεργία στις 17 του Δεκέμβρη καταψηφίζουν με το καταπληκτικό επιχείρημα «να μη συρθούμε πίσω από το ΠΑΜΕ». Αλλη μια φορά να τους πει ο Λοβέρδος ότι σέρνονται από το ΚΚΕ και είναι ικανοί να αυτοκτονήσουν από ντροπή.

Στον αντίποδα της αστικής πολιτικής σκηνής, η καθημερινή δράση των ταξικών συνδικάτων, του ΠΑΜΕ, η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών. Μόλις προχτές η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ κάλεσε εργαζόμενους και συνδικάτα να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της απεργίας. Τόνισε την απαιτητικότητα και το συστηματικό χαρακτήρα που απαιτεί ο έλεγχος και ο σχεδιασμός της δουλειάς. Κάλεσε τους πάντες να σαρώσουν στην κυριολεξία όλα τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις και να συζητήσουν με τους εργάτες και τις εργάτριες τη συμμετοχή στην απεργία, την περιφρούρησή της, πώς θα νεκρώσουν εκείνη τη μέρα όλοι οι τόποι δουλειάς. Να συζητήσουν για την ανάγκη να είναι μαζικές, μαχητικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Ε, δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα υπάρχει μόνο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

Κατά τ' άλλα: Καιρός να μπει ένα τέλος σε κάθε φιλολογία για τη διαφθορά. Γιατί είναι πρόκληση να ξεχωρίζεις τη διαφθορά από ένα σύστημα που αυτό καθαυτό είναι διεφθαρμένο και μόνο για το γεγονός ότι στηρίζεται στην κλοπή του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου από τους λίγους κηφήνες ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής.

Ασχετο: Σα να μην πέρασε μια μέρα. Για το ταξικό ένστικτο της αστικής τάξης ο λόγος, όπως καταγράφεται στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» 49 χρόνια πριν. Το ωραίο δεν είναι μόνο οι συμβουλές προς την τότε κυβέρνηση, αλλά αυτές προς τους εργατοπατέρες της εποχής. Σα να μιλάνε σήμερα στον Παναγόπουλο. Και το καλύτερο; Η ομολογία ότι ο Δεκέμβρης του '44 ήταν μια κορυφαία ταξική μάχη. Με κείνο τον τρόμο ζούνε ακόμα...


ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ

«ΓΥΡΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΑΓΟΥΛΟ»: «Η διαβεβαίωση ότι τα μέτρα θα πλήξουν μόνο τους "άδικους" και όχι τους "δίκαιους" δεν φαίνεται ρεαλιστική (...) εδώ που έφτασε πλέον η κατάσταση το γνωστό ("ο Θεός να βάλει το χέρι του") δεν είναι απλώς σχήμα λόγου, αλλά ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα» (το σχόλιο στο ΕΘΝΟΣ).

ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΠΟΙΟΣ; «Το σχέδιο περαιτέρω περικοπών δαπανών που εξετάζει η κυβέρνηση θα αφορά αποδοχές στο δημόσιο τομέα, υπερωρίες, επιδόματα, καταργήσεις φορέων, μετατάξεις υπαλλήλων, ενώ θα τίθεται και πλαφόν στις αμοιβές» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ: «Η εισφοροδιαφυγή το 2009 εκτιμάται στα 8,3 δισ. ευρώ και το κράτος από το 1993 οφείλει στα ασφαλιστικά ταμεία 12 δισ. ευρώ» (ο Σ. Ρομπόλης στα ΝΕΑ).

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΓΛΙΤΩΝΑΝ: «μέσα σε 4-5 χρόνια η γενιά της δεκαετίας του 1970 κλείνει 35ετία ενεργού εργασιακού βίου και θα συνταξιοδοτηθεί (...) τα μέτρα που τώρα σχεδιάζει η κυβέρνηση στοχεύουν ακριβώς στο να περιορίσουν τις εκροές για συντάξεις αυτής της γενιάς (...) την κανονική συνταξιοδότηση όσων εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας μετά το Πολυτεχνείο αναμένεται να ακολουθήσει και η προσπάθεια πολιτικής συνταξιοδότησής τους μέσω της αλλαγής του εκλογικού νόμου» (ο Χρ. Μέγας στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

«ΝΥΧΙ - ΚΡΕΑΣ»: «Η διαφθορά φταίει για την κρίση» σύμφωνα με τον Ομπάμα. «Η διαφθορά φταίει για την κρίση» ακούγεται ο αντίλαλος στην άλλη άκρη του πλανήτη, στην Ελλάδα, από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Αν λέγαμε ότι η διαφθορά είναι η συνέπεια του κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου, ποιος θα μας πίστευε; Αν λέγαμε ότι ο καπιταλισμός και η επιδίωξη του ύψιστου οφέλους φέρει εγγενώς μαζί του τη διαφθορά, ακριβώς όπως το σύννεφο τη βροχή, κάποιοι θα διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους» (ο Γ.Χ.Παπασωτηρίου στην ΒΡΑΔΥΝΗ).

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: «Ενα αιώνα τώρα αρμέγουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις την χώρα μας μέσω αποικιοκρατικών συμβάσεων (...) και τώρα που η Ελλάδα χρειάζεται την αμέριστη υποστήριξη της Ενωσης (...) όλα τα μεγαλολαμόγια της Ευρώπης βάζουν το μαχαίρι στον Ελληνα πρωθυπουργό για να λάβει ακόμα σκληρότερα μέτρα, μαυρίζοντας ταυτόχρονα την ελληνική οικονομία στις διεθνείς αγορές» (το πρώτο θέμα στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΑΞΙΚΗ - ΛΑΪΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και αντεπίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τριετές πάγωμα μισθών

ΤΑ ΝΕΑ: Το πάγωμα μισθών πάλι στο τραπέζι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΨΑΧΝΕΙ ΣΩΣΙΒΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ η συστράτευση όλων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στοίχημα συναίνεσης κατά της διαφθοράς

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Δύο γραμμές στην οικονομία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πρέσα Μέρκελ για να μας σώσουν

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΕΙΧΟΣ προστασίας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΥΓΗ: Ηλεκτροσόκ με διάλογο

ΕΘΝΟΣ: ΜΗΝΥΜΑΤΑ Γιώργου στις Βρυξέλλες

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

Η ΧΩΡΑ: Με αγκάθια ο διάλογος των αρχηγών για τη διαφθορά

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Υπό κατάληψη και χθες η Αθήνα

Ο ΛΟΓΟΣ: ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ φέρνουν νέους φόρους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Απαιτείται άγρυπνος περιφρούρησις»

«Ουδείς αρνείται ότι πλείστα των προβαλλομένων αιτημάτων των εργαζομένων έχουν υπέρ εαυτών πολλά τα δικαιολογητικά (...) είναι ακόμη πρόδηλον ότι η εκμετάλλευσις των εργατικών αιτημάτων υπό της άκρας αριστεράς και η προσπάθεια αναλήψεως της ηγεσίας της εργατικής τάξεως και της κατευθύνσεως των αγώνων της δεν γίνονται προς ικανοποίησιν των οικονομικών διεκδικήσεων των εργατών, αλλά διά την χρησιμοποίησιν αυτών τούτων των εργατών προς εξυπηρέτησιν των ανατρεπτικών σχεδίων τού κομμουνισμού.

Διά τον λόγον ακριβώς τούτον απαιτείται από μέρους των σωφρόνων ηγετικών στελεχών του εργατικού κόσμου προσοχή μεγίστη διά την εξουδετέρωσιν των σχεδίων τούτων της ωργανωμένης Αναρχίας, σχεδίων των οποίων τα πρώτα θύματα θα είναι οι ίδιοι οι νομιμόφρονες εργάται. Και απαιτείται παραλλήλως άγρυπνος περιφρούρησις της ανεξαρτησίας των Ελλήνων εργατών από οιανδήποτε επιρροήν η οποία θα τους έφερεν εχθρούς της τάξεως και των νόμων.

Τα πρόσφατα περιστατικά με την απεργίαν των οικοδόμων, όταν επί κεφαλής των νομιμοφρόνων εργατών ευρέθησαν έξαφνα οι προπομποί του ΚΚΕ με τεχνικήν και μεθόδους οχλοκρατικών εκδηλώσεων, γνωστάς από το χρονικόν της αιματηράς δράσεως τών πρακτόρων τής ερυθράς φάλαγγος, μαρτυρούν περί των γενικωτέρων βλέψεων τού κομμουνισμού εις την Ελλάδα.

Δεν είναι, λοιπόν, υποχρέωσις μόνον της Κυβερνήσεως και των τεταγμένων διά την προστασίαν της τάξεως αρχών να κρατήσουν εν αδρανεία την καραδοκούσαν ανταρσίαν. Είναι υποχρέωσις και της νομοταγούς εργατικής ηγεσίας αλλά και ενός εκάστου εργαζομένου, ο οποίος δεν θα ήθελε να ζήση ο τόπος αυτός τον εφιάλτην του Δεκεμβρίου 1944»(στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 11 Δεκέμβρη του 1960).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ