ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κατρακύλα 11,8% στο 10μηνο

Σε πτωτική τροχιά οι 22 από τους 24 κλάδους. Στο -9,7% ο συνολικός όγκος παραγωγής

Σε έντονα πτωτικούς ρυθμούς συνεχίζει ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων από τα εργοστάσια μεταποίησης σε μια εξέλιξη που αντανακλά την κάθετη υποχώρηση του επιπέδου λαϊκής κατανάλωσης. Η σημερινή φάση καπιταλιστικής κρίσης έχει προσδώσει ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς στην κατρακύλα αλλά δε συνδέεται μόνο με αυτή. Είναι αποτέλεσμα και των γενικότερων αναδιαρθρώσεων σε κλάδους της οικονομίας, που έχουν συντελεστεί ήδη από την προηγούμενη δεκαετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), ο σημερινός όγκος παραγωγής διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά του έτους 2000 που αποτελούσε την προηγούμενη βάση στατιστικής καταγραφής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η κατρακύλα στις μεταποιητικές βιομηχανίες για το μήνα Οκτώβρη του 2009 (σύγκριση με Οκτώβρη 2008) φτάνει σε 11,6% και σε μέσα επίπεδα 10μήνου (Γενάρης - Οκτώβρης 2009) σε 11,8%.

Τα στοιχεία για την περίοδο Γενάρη - Οκτώβρη 2009 εμφανίζουν τα εξής:

  • Μεταποίηση: Υποχωρεί με ρυθμό 11,8% (έναντι πτώσης 3,7% πέρυσι). Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι 22 από τους συνολικά 24 ταξινομούμενους κλάδους βρίσκονται σε πτωτική τροχιά: Τρόφιμα (-4,1%%), ποτά (-6,4%), κλωστοϋφαντουργία (-29,2%), ένδυση (-22,3%), δέρμα - υπόδηση (-14,4%), ηλεκτρονικοί υπολογιστές (-60%) κ.ά. Αύξηση του όγκου παραγωγής καταγράφεται στους κλάδους «βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα» (14,7%) και οριακά στα «παράγωγα πετρελαίου» (1,6%).
  • Ορυχεία - λατομεία: Καταγράφεται πτώση 11,5% έναντι πτώσης 4% πέρυσι.
  • Στον «ηλεκτρισμό» εμφανίζεται υποχώρηση 3,9% όπως και στην παροχή νερού 2,7%.
  • Ο γενικός δείκτης μέτρησης της παραγωγής υποχώρησε με ρυθμό 9,7% έναντι πτώσης 3,7% πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά στην ταξινόμηση «κατά κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων» η πτώση είναι γενικευμένη και συγκεκριμένα: Διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -20,7%, κεφαλαιουχικά αγαθά: -23%, ενδιάμεσα αγαθά: -19,2, μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -5,4%, ενέργεια: -2,2%.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
Εξασφαλίζει «ζεστό χρήμα» για τις τράπεζες

Στη Βουλή το νομοθέτημα

Τον ψευδεπίγραφο τίτλο του ...«φιλολαϊκού νομοσχεδίου» κατήγγειλε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, αναφερόμενη στο νομοθέτημα που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας για την αποπληρωμή του 10% των ληξιπρόθεσμων καταναλωτικών δανείων και στη συνέχεια τη ρύθμιση του χρέους. Η παρέμβασή της έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νομοθέτημα που ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Ερχεστε να βάλετε θηλιά στο λαιμό αυτών των ανθρώπων εξασφαλίζοντας παράλληλα ζεστό χρήμα για τις τράπεζες», επισήμανε η Βέρα Νικολαΐδου, θυμίζοντας παλιότερες δηλώσεις του Μ. Χρυσοχοΐδη, που ως τομεάρχης Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ότι «πολλά χρήματα που δε θα εισέπρατταν οι τράπεζες τώρα έχουν τη δυνατότητα να τα εισπράξουν». Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «δεν κάνει αναφορά για το ποιο είναι το κεφάλαιο που ρυθμίζεται, δηλαδή αν είναι το κεφάλαιο ή οι τόκοι» ούτε προσδιορίζεται «ποιο εισόδημα καθιστά τον οφειλέτη ανίκανο». Οσον αφορά το εύρος του, τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι τα 150.000 χρεωμένα νοικοκυριά». Συνολικά επισήμανε ότι αφορά «επισφαλείς απαιτήσεις που θεωρούνται ήδη χαμένες για την τράπεζα» και έτσι «οι τράπεζες θα εισπράξουν ένα 10% των οφειλών που δε θα μπορούσαν να εισπράξουν από κάποιους που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία». Τέλος, η Β. Νικολαΐδου τόνισε ότι τα χρεωμένα νοικοκυριά είναι «αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείτε και εσείς (σ.σ. το ΠΑΣΟΚ) και η ΝΔ».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Σε διαβούλευση μέχρι 15 του Γενάρη

Η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις ΑΠΕ ξεκίνησε προχτές και θα ολοκληρωθεί στις 15 του Γενάρη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που απαντά στις πιέσεις των ενεργειακών κολοσσών που δραστηριοποιούνται ή σκοπεύουν να το πράξουν, στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην Ελλάδα. Στοχεύει στη δραστική μείωση του χρόνου αδειοδότησης για τα σχετικά έργα σε 8- 10 μήνες και να προωθήσει μετατροπές στο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ώστε να διευρυνθούν οι δυνατότητες εγκατάστασης τέτοιων έργων, στο όνομα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και στην... «υγειά» της υπερκερδοφορίας του ενεργειακού κεφαλαίου.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Απολυμένοι, απλήρωτοι και εκτός ... πλάνων της κυβέρνησης

Οριστικά «εκτός νυμφώνος» φαίνεται να αφήνει η κυβέρνηση τους 1.000 απολυμένους συμβασιούχους της παλιάς «Ολυμπιακής», οι οποίοι είναι στον...αέρα και απλήρωτοι από τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, με παρέμβαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προς το υπουργείο Οικονομίας, «λύθηκε η εκκρεμότητα για την εξεύρεση των χρημάτων σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στις εταιρείες της πρώην Ολυμπιακής, που βρίσκεται υπό εκκαθάριση». Ουσιαστικά, αυτό που κάνει η κυβέρνηση, είναι μια προσθήκη στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά χωρίς να προσδιορίζει από πού ακριβώς θα εκταμιευτούν τα κονδύλια που προορίζονται μόνο για το απολυμένο μόνιμο προσωπικό και όχι για τους απολυμένους συμβασιούχους.

Να σημειωθεί ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου και το νομοσχέδιο - προσθήκη που ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, θα ψηφιστούν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Στο ίδιο νομοσχέδιο, θα προβλέπεται και η υποχρεωτική επίδειξη του δελτίου τεχνικού ελέγχου, για την έκδοση ασφαλιστηρίου στα οχήματα. Δηλαδή, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ασφαλίζουν μόνο όσα οχήματα διαθέτουν δελτίο τεχνικού ελέγχου από τα ιδιωτικά ή δημόσια ΚΤΕΟ.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Μείωση 25,7% το Σεπτέμβρη

Συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβρη η καθοδική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το μήνα Σεπτέμβρη του 2009, εκδόθηκαν 12,9% λιγότερες οικοδομικές άδειες, σε σχέση με το Σεπτέμβρη του 2008. Αντίστοιχα η επιφάνεια εμφανίζεται μειωμένη κατά 24,6% και ο όγκος κατά 25,7%. Κατά την περίοδο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2009, εκδόθηκαν 15,4% λιγότερες οικοδομικές άδειες σε σχέση με την περίοδο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2008. Οι άδειες αυτές αντιστοιχούν σε 26,1% μικρότερη επιφάνεια και 27,6% μικρότερο οικοδομικό όγκο.

ΕΒΕΑ
Ζητάει αποζημιώσεις

Αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας που υπέστησαν ζημιές στις 6 και 7 του Δεκέμβρη ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος. Επιβραβεύοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς κάνει λόγο για «σημαντικό έργο που επιτέλεσε το αρμόδιο υπουργείο για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών και των επιχειρήσεων και τα επεισόδια ήταν περιορισμένης έκτασης και διάρκειας» και υποστηρίζει ότι ζημιές υπέστησαν σαράντα επιχειρήσεις για τις οποίες ζητά νομοθετική ρύθμιση για την αποζημίωσή τους.

Απτόητα τα κέρδη

Κέρδη επί κερδών συνεχίζουν να συσσωρεύουν οι μερίδες του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικά είναι και τα δείγματα γραφής από τους ισολογισμούς που δημοσιοποίησαν χτες οι διαγκωνιζόμενοι για κομμάτια επιχειρηματικής πίτας των ομίλων Βγενόπουλου και Βασιλάκη. Συγκεκριμένα, στο 9μηνο του 2009 η «Μάρφιν Πόπουλαρ» (πρώην Λαϊκή Κύπρου) απέσπασε καθαρά κέρδη ύψους 156,7 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της «Aegean Airlines», διόγκωσε τα καθαρά κέρδη κατά 42% στα 37,7 εκατ. ευρώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Τιμές σε 262 νέα φάρμακα

Τιμές σε 262 νέα φαρμακευτικά σκευάσματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το έκτο του 2009, που εκδόθηκε χτες. Από αυτά τα 197 είναι αντίγραφα, τα 63 πρωτότυπα, από τα οποία πέντε τελείως νέα φάρμακα με 4 νέες δραστικές ουσίες, και δύο βιοϊσοδύναμα σκευάσματα. Η τιμολόγηση των παραπάνω σκευασμάτων έγινε σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις με βάση τις οποίες λαμβάνονται υπ' όψη οι τρεις χαμηλότερες τιμές στις οποίες πωλούνται τα σκευάσματα στην ΕΕ και τα αντίγραφα τιμολογούνται στο 80% της τιμής του πρωτοτύπου. Ακόμη, περιλαμβάνονται 287 διαγραφές φαρμακευτικών προϊόντων μετά από αίτηση των κατόχων της άδειας κυκλοφορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ