ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Κινητικότητα και διεργασίες σε τάσεις και συνιστώσες

Εξελίξεις προμηνύουν οι δηλώσεις στελεχών και οι πρωτοβουλίες σχημάτων εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τόσο απ' την πλευρά της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του ΣΥΝ, όσο και από άλλες συνιστώσες του σχήματος, σε κατεύθυνση τέτοια που κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ να κάνουν ανοιχτά λόγο για «ενεργοποίηση φυγόκεντρων δυνάμεων» και να εκφράζουν την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι.

Την Κυριακή συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» και αποφάσισε την ανάληψη πρωτοβουλίας για «πολιτικό διάλογο» και «πολιτικές πρωτοβουλίες» στον ευρύτερο «ανανεωτικό χώρο». Επαναβεβαίωσε την κάθετη αντίθεση της τάσης στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, την άρνηση των στελεχών της να παραλάβουν κάρτα - μέλους και να εγγραφούν σε ενιαία μητρώα μελών στις τοπικές οργανώσεις και διαμήνυσε: «Θα εργαστούμε είτε για τον ανακαθορισμό της μορφής του ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχικού σχήματος (κάτι που σημαίνει νέα πολιτική συμφωνία και συνέχιση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ με όσους συμφωνήσουν) είτε για την απεμπλοκή του Συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε να μην γίνει δεκτή η πρόταση για συμμετοχή στελέχους της «πτέρυγας» στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάτι τέτοιο «θα αποτελούσε αντίφαση».

Σε ό,τι αφορά τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, η «Ανανεωτική Πτέρυγα» ισχυρίζεται ότι η κατάσταση «θα ήταν καταστροφική αν η χώρα μας δεν μετείχε στη ζώνη του ευρώ». Η φράση αυτή ερμηνεύτηκε από στελέχη της Κουμουνδούρου ως έμμεση απάντηση στη ρητορεία του Αλ. Τσίπρα περί «υπηρεσιακής κυβέρνησης» που παίρνει εντολές απ' τις Βρυξέλλες. Ακόμα, η «Ανανεωτική Πτέρυγα» επικροτεί τον «κοινωνικό και πολιτικό διάλογο» σαν «αναγκαίο», αρκεί να θέσει επί τάπητος «τις ώριμες ριζικές αλλαγές». Την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης κάνει λόγο για «φιέστες διαλόγου».

Κινήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Στην «Ανανεωτική Πτέρυγα» απάντησε η «Αριστερή Ανασύνθεση», άλλη τάση του ΣΥΝ. Με ανακοίνωσή της καλεί την πλειοψηφία να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην «αντικομματική συμπεριφορά» της πρώτης, προσάπτοντάς της πρόθεση να σύρει τον ΣΥΝ στον «προσχηματικό διάλογο» της κυβέρνησης.

Κατηγορεί ακόμα την «Ανανεωτική Πτέρυγα» ότι αγνοεί τις αποφάσεις της ΚΠΕ και των Συνεδρίων του ΣΥΝ, ενώ σχολιάζει πως αν είναι αντίφαση η συμμετοχή στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, άλλο τόσο είναι και η συμμετοχή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του. Η «Αριστερή Ανασύνθεση» ζητά από την πλειοψηφία να συγκαλέσει άμεσα την ΚΠΕ και να προκηρύξει έκτακτο οργανωτικό και καταστατικό συνέδριο στα τέλη Φλεβάρη.

Την ίδια ώρα, στις πέραν αυτού συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρείται επίσης κινητικότητα. Με πρωτοβουλία της ΚΟΕ και τη στήριξη άλλων συνιστωσών (ΚΕΔΑ), προετοιμάζεται η έκδοση νέας εφημερίδας, η οποία προβάλλεται με το σλόγκαν «Κάτι γεννιέται το Γενάρη για την υπόθεση της Αριστεράς». Την πρωτοβουλία αυτή της ΚΟΕ πολλοί συνδέουν με κινήσεις που αποδίδονται στον Αλ. Αλαβάνο και αφορούν «ανοίγματά» του στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Ηδη, απ' τη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ οργίαζαν οι φήμες που ήθελαν τον Αλ. Αλαβάνο να προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, έλκοντας σ' αυτόν κάποιες απ' τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Η σχετική φημολογία ανακινήθηκε πάλι τις τελευταίες μέρες. Μάλιστα, είδε το φως της δημοσιότητας πληροφορία που τον θέλει έτοιμο να προχωρήσει στη δημιουργία «Κίνησης Ιδεών Προβληματισμού και Δράσης για την Αριστερά».

«Ταλαιπωρία η συγκατοίκηση»

Η αντιπαράθεση που μαίνεται αποτυπώνεται και στις δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών του χώρου. Ο Μ. Σαμπατακάκης απ' την «Ανανεωτική Πτέρυγα» του ΣΥΝ χαρακτηρίζει («ΝΕΑ») «ταλαιπωρία» τη «συγκατοίκηση στον ΣΥΡΙΖΑ», που αποτελεί «χώρο αριστερισμού και συγκρούσεων που παρακμάζει», ενώ σχολιάζει την παρέμβαση Αλαβάνου στη συνδιάσκεψη ως «κρεσέντο αριστερισμού και αντιευρωπαϊσμού με 29 χρόνια στην καρέκλα» και δηλώνει ευθαρσώς πως στόχος της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» είναι οι «συμμαχικές κυβερνήσεις».

Ο Δ. Παπαδημούλης (ρ/σ ΝΕΤ) ζητά άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον οικολογικό και σοσιαλιστικό (βλ. ΠΑΣΟΚ) χώρο και δηλώνει με νόημα πως ατμομηχανή του σχήματος είναι ο ΣΥΝ.

Απ' την άλλη, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέσης («Real News»). κάνει λόγο για «ηγεσίες γραφειοκρατών που συμμαχούν προσωρινά για να μη χάσουν τα προνόμιά τους» και που «τώρα πληρώνουν τον τυχοδιωκτισμό τους». Προβλέπει ακόμα και διάσπαση στον ΣΥΝ όπου «μπορεί το "κυρκικό" κομμάτι να φύγει όταν δει πως έχασε το παιχνίδι με τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ερμηνεύει την απουσία των «ανανεωτικών» απ' τη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ σαν «μήνυμα» της πορείας που πιθανώς θα ακολουθήσουν.

Ο Π. Κοροβέσης υπερασπίζεται τον Αλ. Αλαβάνο από το «κομματικο-υπαλληλικό καθεστώς του ΣΥΝ» που τον θεωρεί «αποστάτη», ενώ για τον Αλ. Τσίπρα δηλώνει «δεν αποκλείεται να αποδειχτεί ο "ηγέτης" της διάσπασης του ΣΥΝ».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εσωκομματική ένταση από το μοίρασμα των πόστων

Η Ντ. Μπακογιάννη αρνήθηκε πρόταση να αναλάβει «τομεάρχης» Παιδείας και Πολιτισμού

Αποφασισμένος να μην αποδεχθεί καμία λογική «συνδιοίκησης» του κόμματος ή εγκλωβισμού σε εσωκομματικές ισορροπίες εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς. Από την άποψη αυτή η άρνηση της Ντ. Μπακογιάννη να αποδεχθεί το διορισμό που της πρότεινε την Κυριακή στη θέση του επικεφαλής του τομέα Παιδείας και Πολιτισμού, διευκολύνει τους σχεδιασμούς του να προχωρήσει έγκαιρα σε ένα ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών, επικαλούμενος μάλιστα την «καθαρή νίκη» στις εσωκομματικές εκλογές.

Ο Α. Σαμαράς, όπως διαμηνύουν στενοί συνεργάτες του, δε δέχεται την ύπαρξη δύο τάσεων ή εσωκομματικής αντιπολίτευσης και στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αναγνωρίζει στην Ντ. Μπακογιάννη το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματος του 40% που πήρε στις εσωκομματικές εκλογές.

Προκειμένου μάλιστα να αφαιρέσει τα προσχήματα από την πλευρά της πρώην ΥΠΕΞ, ο Α. Σαμαράς συμπεριέλαβε στους τομεάρχες που ανακοίνωσε στελέχη που ανήκουν στους υποστηρικτές της Ντ. Μπακογιάννη, όπως ο Κ. Χατζηδάκης και ο Ν. Δένδιας. Ανάλογες κινήσεις θα γίνουν και το επόμενο διάστημα, με προφανή στόχο να εξουδετερώσουν και περιθωριοποιήσουν την Ντ. Μπακογιάννη, η οποία θεωρεί ότι η πρόταση του προέδρου της ΝΔ να αναλάβει τομεάρχης Παιδείας και Πολιτισμού είναι τέχνασμα και άλλοθι ενότητας.

Η Ρηγίλλης προσπαθεί να υποβαθμίσει την αντίδραση της Ντ. Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για «προσωπικό θέμα» που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επηρεάσει τα σχέδια ανασυγκρότησης και την πορεία πλεύσης του κόμματος. Το γεγονός ότι «συνάδελφοί μου βουλευτές που είχαν υποστηρίξει ενεργητικά και φανερά την κα Μπακογιάννη αποδέχθηκαν αμέσως την πρόταση του κ. Σαμαρά να αναλάβουν συγκεκριμένους τομείς σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δύο στρατόπεδα στη ΝΔ», δήλωσε (στον «Real News») ο Κ. Μαρκόπουλος, επισημαίνοντας ότι «ένας είναι ο πρόεδρος στο κόμμα».

Περισσότερο επιθετικός ο Κ. Τασούλας δήλωσε ότι «η ΝΔ δεν είναι μια γενική συνέλευση, όπου ο καθένας έχει τις μετοχές του και αυτές τις μετοχές τις εμφανίζει ώστε να παίρνονται οι αποφάσεις με βάση το μετοχολόγιο του καθενός»...

Σύμφωνα με το μοίρασμα θέσεων που ανακοινώθηκε την Κυριακή όσον αφορά τους τομεάρχες, ο Α. Σαμαράς αναλαμβάνει ο ίδιος τον τομέα της Οικονομίας με αναπληρωτές τους βουλευτές Χρ. Σταικούρα (οικονομική πολιτική) και Θ. Καράογλου (φορολογία). Τομεάρχης Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Δ. Αβραμόπουλος, Αμυνας ο Κ. Τασούλας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ο βουλευτής Γ. Βρούτσης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο Κ. Χατζηδάκης, Προστασίας του Πολίτη ο Ν. Δένδιας και Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Χρ. Ζώης.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Κάλεσμα για οικονομική συνδρομή

Ξεκινά η καθιερωμένη προ των γιορτών για το νέο έτος οικονομική εξόρμηση της «Δημοκρατικής Μέριμνας». Οσοι επιθυμούν να συνδράμουν την προσπάθεια και το έργο της «Δημοκρατικής Μέριμνας», μπορούν να καταθέτουν τις προσφορές τους είτε στα γραφεία της, Ακαδημίας 78 (τηλ. 210.3822.776), είτε στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129, 592361-13.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ