ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ELITE
Διαδήλωσαν μαχητικά στο κέντρο της Αθήνας

Μοντέλο «Λαναρά» προωθεί η εργοδοσία, ζητώντας από το κράτος έξι εκατομμύρια για να μην κλείσει το εργοστάσιο

Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της Αθήνας
Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της Αθήνας
Τον αγώνα για να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας, να μην κλείσει το εργοστάσιο και να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα δύο μηνών και το δώρο Χριστουγέννων συνεχίζουν οι 250 εργαζόμενοι στην υποδηματοποιία ELITE, οι οποίοι από την περασμένη Πέμπτη βρίσκονται στον «αέρα», μετά την ανακοίνωση της εργοδοσίας πως δεν μπορεί να συνεχίσει τις πληρωμές και τη λειτουργία της επιχείρησης. Οι εργάτες βρίσκονται από την Παρασκευή σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και περιφρουρούν το εργοστάσιο. Την ίδια στιγμή, η εργοδοσία αντιγράφει το μοντέλο «Λαναρά», ζητώντας κρατική επιδότηση (δηλαδή λεφτά των εργαζομένων) για να μην κλείσει το εργοστάσιο.

Χτες οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε πορεία από το εργοστάσιο μέχρι το υπουργείο Εργασίας, όπου έγινε τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή και της εργοδοσίας. Εκεί, η εταιρεία ζήτησε να της δοθεί δάνειο έξι εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ξεπεράσει τις δυσκολίες της. Ο,τι, δηλαδή, είχε κάνει ο Λαναράς στην «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία», που προσπάθησε (και με την πολύτιμη συμβολή των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού) να βάλει τους εργαζόμενους να φωνάζουν για να πάρει 35 εκατ. ευρώ δάνειο με εγγύηση του κράτους. Μεθοδεύσεις με τις οποίες οι «πρασινογάλαζες» κυβερνήσεις και οι μεγαλοεργοδότες πέταξαν εκατοντάδες εργάτες στην ανεργία, βυθίζοντας ταυτόχρονα την εργατική τάξη στη λογική της διαχείρισης και της ταξικής συναίνεσης. Η ίδια η πείρα που έχει συσσωρεύσει και ο συγκεκριμένος κλάδος μέσα από τους συνεπείς αγώνες της ΟΕΚΙΔΕ, αναδεικνύει την ανάγκη οι εργάτες της ELITE να ενισχύσουν τους αγώνες τους, δυναμώνοντας την ενότητα και τον ταξικό τους προσανατολισμό, απαντώντας αγωνιστικά στις μεθοδεύσεις της εταιρείας και σε όσους σπεύσουν να τις υπερασπιστούν.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής καλούν τους εργάτες να γυρίσουν την πλάτη στις προκλήσεις της εργοδοσίας. «Να τους πούμε: Τα κέρδη που είχατε μέχρι πέρσι δεν τα μοιραστήκαμε. Δεν μπορούμε να βάλουμε εμείς πλάτη και να μοιραστούμε τη ζημιά σας. Η εργατιά πρέπει να αντισταθεί σε τέτοια σχέδια», τόνισε μετά τη συνάντηση ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, απευθυνόμενος στους εργάτες. Επιπλέον, Ομοσπονδία και Συνδικάτο καλούν τους εργάτες να απομονώσουν τις διασπαστικές κινήσεις στοιχείων που στηρίζουν τις επιλογές της εργοδοσίας.

Δε θα πληρώσουμε την κρίση τους!

Νωρίς χτες το πρωί οι εργάτες ήταν στο εργοστάσιο, απ' όπου με κεντρικό πανό «Θέλουμε δουλειά, όχι ανεργία - Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους», πορεύτηκαν στους δρόμους της Αθήνας, από τον Κολωνό που βρίσκεται το εργοστάσιο, μέχρι το υπουργείο. Με τα συνθήματά τους διατράνωσαν: «Αβέβαιη δουλειά, απλήρωτοι εργάτες, έτσι θησαυρίζουν οι κεφαλαιοκράτες», «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη κι όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη».

Από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό των εργατών της ELITE βρέθηκε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Χτες, εκτός από αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τη συμπαράσταση στον αγώνα εξέφρασαν ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως: Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ομοσπονδία Λογιστών, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, Συνδικάτο Φαρμάκου Αθήνας, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χαρτοποιίας και Χαρτονοποιίας Νομού Αττικής. Απευθύνοντας χαιρετισμό στους εργάτες της ELITE, τους κάλεσαν να απαντήσουν με ανυποχώρητο ταξικό αγώνα, απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας.

Την ολόπλευρη συμπαράσταση του ΚΚΕ εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως οι συγκεκριμένοι κλάδοι «έχουν συρρικνωθεί γιατί ο δρόμος ανάπτυξης που ακολουθείται στη χώρα μας έχει κριτήριο την ικανοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».

ΟΣΝΙΕ
Απαίτησε ανάκληση των απολύσεων

Τα ταξικά συνδικάτα έκαναν χτες νέα κινητοποίηση στο Γηροκομείο Αθηνών

Να επαναπροσλάβει άμεσα όλους τους εργαζόμενους που απέλυσε άδικα και επιδιώκοντας την τρομοκράτηση συνολικά των εργαζομένων και το πνίξιμο κάθε αγωνιστικής φωνής, απαίτησαν χτες απ' τη διοίκηση του Γηροκομείου Αθηνών συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων με παράσταση διαμαρτυρίας.

Κατήγγειλαν τις πρόσφατες τρομοκρατικές απολύσεις τριών συνδικαλιστών εκλεγμένων μελών της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων του Γηροκομείου και του κλαδικού Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών που γίνονται στο πνεύμα «όποιος αντιδρά απολύεται». Οπως κατήγγειλαν οι απολυμένοι, οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, η διοίκηση του Γηροκομείου έχει απολύσει τα τελευταία πέντε χρόνια συνολικά 25 εργαζόμενους, πολλούς από αυτούς χωρίς αποζημίωση, απειλεί και τρομοκρατεί τους εργαζόμενους που δουλεύουν κάτω απ' τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης. Ενδεικτικό του κλίματος τρομοκρατίας που επικρατεί είναι ότι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου απείλησε τους εργαζόμενους πως αν επιμείνουν στην επαναπρόσληψη των τριών εργαζομένων που απολύθηκαν τις προηγούμενες μέρες θα ακολουθήσουν 30 με 40 απολύσεις! Την ίδια ώρα, που γίνονται απολύσεις εργαζομένων χωρίς αποζημιώσεις, υπάρχουν υπάλληλοι του Γηροκομείου που πληρώνονται με 12.000 ευρώ το μήνα, ενώ η διοίκηση της Ελεήμονος Εταιρίας Αθηνών δέσμευσε ένα ακόμα ακίνητο του Ιδρύματος προκειμένου να πάρει δάνειο 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από το Γηροκομείο μοιράζοντας ανακοινώσεις στους εργαζόμενους και επισκέπτες, καλώντας τους στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία, για να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους και να αποτρέψουν τα χειρότερα. Με την αποφασιστική τους στάση οι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι μπήκαν στο χώρο του Γηροκομείου και ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση και ενημέρωση των εργαζομένων.

«ΔΙΟΝ ΑΒΕΤΕ»
Απέλυσε συνδικαλιστή

Καταγγελία του Συνδικάτου Εργαζομένων στο Ξύλο Θεσσαλονίκης

Σε παράνομη και εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ προχώρησε η επιχείρηση «ΔΙΟΝ ΑΒΕΤΕ» που δραστηριοποιείται στο χώρο της κατεργασίας Ξύλου στη Θεσσαλονίκη. Απέλυσε τον Σάκη Κακανά, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Ξύλου και του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Η αιτιολογία της επιχείρησης ότι δήθεν κλείνει το Τμήμα όπου απασχολούνταν μαζί με άλλους 4 εργαζόμενους, είναι προσχηματική, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Ξύλου, μέλος της Διοίκησης του οποίου είναι ο απολυμένος συνδικαλιστής. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μετακίνησε σε άλλα τμήματα με το ίδιο αντικείμενο τους άλλους εργαζόμενους. Κυρίως όμως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πολλές φορές και στο παρελθόν η επιχείρηση προσπάθησε να τον απολύσει, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Το Συνδικάτο Ξύλου Θεσσαλονίκης απαιτεί την ανάκληση της παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης που στρέφεται ευθέως εναντίον της συνδικαλιστικής δράσης και καλεί όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης αλλά και του κλάδου να δώσουν πρώτη δυναμική απάντηση στον αντιλαϊκό αντεργατικό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν οι εργοδότες, με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

«ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ»
Σοβαρός τραυματισμός εργάτη

Ενα ακόμα σοβαρό εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες, απόρροια των ελλιπών μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Χτες το πρωί ο 41χρονος εργάτης Μιχάλης Σαββίδης καταπλακώθηκε από το κλαρκ, το οποίο χειριζόταν στις αποθήκες της «Κόκα-Κόλα» στο Κορωπί, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι, το στήθος και τα πόδια ενώ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργαζόμενος δούλευε σε εργολάβο ως ανειδίκευτος και δεν είχε άδεια χειριστή κλαρκ.

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Τη λήψη άμεσων μέτρων για να μη χάσουν τη δουλειά τους οι 250 εργαζόμενοι της ELITE απαιτεί το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Μαυρίκος.

Στην Ερώτηση τονίζεται: «Εντελώς ξαφνικά οι ιδιοκτήτες της γνωστής επιχείρησης ELITE ΑΒΕΕ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ ανακοίνωσαν στους 250 εργαζομένους αδυναμία να συνεχίσουν τη λειτουργία της εταιρείας. Η επιχείρηση αυτή, που λειτουργεί πάνω από 30 χρόνια, είναι μέσα στις δύο μεγαλύτερες του κλάδου και το κλείσιμό της θα επιφέρει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο συνολικότερα αλλά και σε έναν κύκλο αυτοαπασχολουμένων που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία της. Σήμερα χρωστά δεδουλευμένα Νοέμβρη και Δεκέμβρη στους 250 εργαζομένους και δηλώνει αβεβαιότητα για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους μισθωτούς. Ταυτόχρονα χρωστάει σημαντικά ποσά σε προμηθευτές, οι οποίοι αρνούνται σήμερα να την προμηθεύσουν με πρώτες ύλες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ