ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
Μπορούν να ηττηθούν

Δεν ξέρουμε ποιοι ακριβώς ήταν αυτοί που κάθονταν χτες το βράδυ στο αίθριο του Ζαππείου και εγκαινίαζαν μαζί με τον Παπανδρέου τον «κοινωνικό διάλογο». Μάθαμε όμως από το ΒΗΜΑ ορισμένους απ' αυτούς - τους εκπροσώπους των αγορών - που πήραν μέρος στον ανάλογο διάλογο για το ξεπέρασμα της κρίσης με τον Ομπάμα, το πρότυπο του Παπανδρέου: Ο διευθυντής της FedΕx, Φρέντερικ Σμιθ (με συνολικές απολαβές ...10,5 εκατ. δολαρίων πέρυσι), και ο διευθυντής της Walt Disney, Μπομπ Αϊγκερ, ο οποίος κέρδισε πέρυσι 51.229.000 δολάρια. Α, ήταν και ο Αμερικανός «ΓΣΕΕ», ο Χόφα... Αυτοί συνομίλησαν με τον Ομπάμα το τι πρέπει να γίνει «ελλείψει πόρων». Στα ελληνικά πράγματα - μικρότερα μεγέθη γαρ - τα πορτοφόλια αυτών που συνομιλούσαν χτες με τον Παπανδρέου θα ήταν ασφαλώς μικρότερα. Το πρότυπο όμως παραμένει: Στις ΗΠΑ το σχέδιο διάσωσης, το χρήμα δηλαδή στο κεφάλαιο, ξεπέρασε τα δύο αμερικανικά ΑΕΠ. Γνωστό και ποιος το πλήρωσε.

Στις ΗΠΑ ο Ομπάμα εκλέχθηκε για να σώσει τη χώρα από τον «κακό Μπους». Και ήδη επί κυβέρνησής του οι μισθοί καταγράφουν κάθετη πτώση, ενώ καθιερώνονται σα μόνιμη κατάσταση και τα κουπόνια σίτισης.

Εδώ η κυβέρνηση Παπανδρέου αφού ήρθε επίσης για να σώσει τη χώρα από τον «κακό Καραμανλή», προωθεί την ενιαία πολιτική του κεφαλαίου - ίδια και στην ΕΕ με αυτήν της άλλης πλευράς του Ατλαντικού - προσαρμοσμένη στην ελληνική ...γλώσσα: Αφού πάει και συναποφασίζει στις Βρυξέλλες το Πρόγραμμα Σταθερότητας, έρχεται εδώ και μιλάει για αντίσταση. Αναφέρεται σε επίδομα αλληλεγγύης αντί για κουπόνια σίτισης, εξαγγέλλει βοήθεια στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αντί για σχέδιο διάσωσης. Καλεί τους εργάτες να συμβάλουν στο ξεπέρασμα της κρίσης και για να μη ζητήσει ανοιχτά μείωση μισθών εξαφανίζει ήδη το 13ο μισθό με το πακέτο φόρων που ήδη τρέχουν.

Επειδή όμως εδώ, όχι μόνο δεν έχουν να κάνουν με «αμερικανάκια» αλλά με μια εργατική τάξη που το οργανωμένο τμήμα της σε έναν υπολογίσιμο σημαντικό βαθμό είναι συσπειρωμένο στα ταξικά συνδικάτα, ξαμολάνε καλού - κακού και τον καλυτερότερο, τον υπουργό των ΜΑΤ, να προαναγγείλει αποκατάσταση της τάξης. Ομως, στη βιάση του καρφώνεται: Δεν προσεύχεται, είπε, στο εικόνισμα του Στάλιν. Ποιος τον ρώτησε; Εκτός κι αν γνωρίζοντας από πού αυτός, η κυβέρνησή του και η τάξη τους η αστική έχουν να περιμένουν την κατραπακιά, σπεύδει να το ξορκίσει.

Κι εμείς; Δουλειά μας εμείς. Το «Κυριακή κοντή γιορτή» ισχύει και για την απεργία. Είναι ήδη μεθαύριο. Και έχει απέναντί της το σύνολο της αστικής τάξης και των μηχανισμών της για την καταστολή του εργατικού κινήματος. Αυτό ακριβώς πρέπει να έχουν καθαρό και οι εργάτες. Οτι πρόκειται για μια μεγάλη μάχη που ήδη δίνεται στους χώρους δουλειάς, εκεί που πρέπει να οργανωθεί και η παραμικρή λεπτομέρειά της. Γι' αυτή τη μάχη οι πρωτοπόροι εργάτες, το σύνολο των δυνάμεων του ΚΚΕ, δίνουν ήδη τον καλύτερό τους εαυτό, έτσι που το ξημέρωμα της Πέμπτης να είναι μετρήσιμο το ποιος με ποιον. Το κεφάλαιο και η κυβέρνησή του μπορούν να ηττηθούν από τους όσο το δυνατόν περισσότερους από τα θύματά τους συσπειρωθούν σ' αυτή την προοπτική.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΧΟΝΤΡΗ ΣΦΑΓΗ

ΧΟΝΤΡΟ ΔΟΥΛΕΜΑ: «επιτέλους κάποιος πρέπει να εξηγήσει στο ΠΑΣΟΚ ότι η κατάσταση είναι σοβαρή. Οτι δεν ενδείκνυται για επικοινωνιακά παιχνίδια και κούφια λόγια. Οτι οι εποχές έχουν αλλάξει και δεν βρισκόμαστε στη δεκαετία του '80 με πολιτικές τύπου "Τσοβόλα δώσ' τα όλα"» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΘΑ ΜΑΤΩΣΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΑΤΩΝΟΥΝ: «το ερώτημα που απασχολεί όλους όσοι θα κληθούν να πληρώσουν είναι: Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις (...) Ο πρωθυπουργός, πάντως, πρόσφατα δήλωσε ότι «θα ματώσουν όσοι πρέπει να ματώσουν». Είναι εύκολο να ληφθούν μέτρα γενναία, αποφασιστικά και δραστικά. Στα λόγια και η κοινή γνώμη είναι σύμφωνη. Το δύσκολο είναι να εφαρμοστούν και να αποδώσουν. Και βεβαίως να είναι δίκαια, για να μην πληρώσουν οι συνήθεις φορολογούμενοι» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΗΔΗ ΤΟΥΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ: «το βάρος της προσπάθειας θα πέσει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και στην αναμόρφωση του Ασφαλιστικού. Ας μην τρέφει όμως κανείς αυταπάτες. Η φοροδιαφυγή δεν αφορά μόνο κάποιους μεγάλους φοροκλέφτες. Είναι μια ευρύτατα διαδεδομένη κοινωνική πρακτική, χάρη στην οποία μάλιστα μπορούν και επιβιώνουν χιλιάδες επαγγελματίες και μικροεπιχειρήσεις. Οσο για το Ασφαλιστικό, πέρα από κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις, αν πρόκειται να εξοικονομηθούν πόροι - αν για παράδειγμα γίνουν πραγματικά ανταποδοτικές οι συντάξεις - τότε θα θιγούν και πολλοί μισθωτοί. Θα υπάρξουν με άλλα λόγια σοβαρές κοινωνικές αντιστάσεις» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΝΑ ΠΑΝΕ ...ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ: «καθώς ο λαός καλείται να πληρώσει πάλι το κόστος πρέπει να ενημερωθεί (...) ποιος είναι ο σκοπός για τον οποίο το κράτος τον απομυζά για μιαν ακόμη φορά» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙΡΟΣ: «τα ψέματα τελείωσαν και ήλθε η ώρα της αναγκαστικής προσγείωσης (...) ο πρωθυπουργός έχει ακόμη νωπή εντολή και μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ με το ΠΑΜΕ για την ικανοποίηση όλων των αναγκών μας

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΑΜΕ και βουλιάζουμε

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ωρα ευθύνης για τη χώρα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σχέδιο Παπανδρέου για την κρίση στην οικονομία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προανάκρουσμα δραστικών μέτρων

ΤΑ ΝΕΑ: Ράμπο της ΕΛ.ΑΣ. στη μάχη της φοροδιαφυγής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βάζουν ΦΠΑ ΠΑΝΤΟΥ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ για μισθούς - συντάξεις

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πειραματισμοί εν μέσω κρίσης

ΕΘΝΟΣ: ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ Βρυξελλών προς Αθήνα

Η ΑΥΓΗ: Εκκρεμές Παπανδρέου

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΣΚΛΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ από το παλιό ΠΑΣΟΚ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ανοιχτές και το απόγευμα Δημόσιες Υπηρεσίες

Η ΧΩΡΑ: Σύννεφα πολέμου στη Νέα Δημοκρατία

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αναδιανομή του πλούτου

«Σε ένα πρόσφατο σημείωμα στην προσωπική του ιστοσελίδα ένας "insider" της Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εργασίας του Κλίντον Ρόμπερτ Ράιχ, έγραψε τα εξής: Η τρέχουσα ύφεση έχει επιταχύνει τις ήδη δρομολογημένες από χρόνια δομικές αλλαγές στην αμερικανική και στην παγκόσμια οικονομία. "Η βασική αντίληψη ότι οι χαμένες θέσεις εργασίας μια μέρα θα επιστρέψουν καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει είναι πιθανότατα λανθασμένη. Υπό την πίεση αυτής της απαίσιας ύφεσης πολλές εταιρείες βρήκαν τους τρόπους να περικόψουν για τα καλά τους μισθούς που δίνουν στους εργαζομένους τους. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνεργοι Αμερικανοί δεν πρόκειται να ξαναβρούν δουλειά αν δεν συμβιβαστούν με πολύ κατώτερους μισθούς και άλλες απολαβές". Σκοπός, με άλλα λόγια, είναι να "αξιοποιηθεί" η κρίση και η μαζική ανεργία (περίπου 30 εκατομμύρια άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι σήμερα στις ΗΠΑ) ως όπλο για την ακόμη σκληρότερη αναδιανομή του πλούτου στην Αμερική.

Μεγαλώνοντας με κουπόνια

Ο "χάρτης" της υποβοηθούμενης σίτισης δείχνει ξεκάθαρα την άμεση σύνδεση της πείνας με την ανεργία: Αντί για τις κλασικά φτωχές περιοχές των ΗΠΑ, όπως τα "γκέτο" των έγχρωμων στις μεγαλουπόλεις και ορισμένες καθαρά αγροτικές περιοχές, βλέπουμε τώρα ραγδαία αύξηση της πείνας σε καθαρά αστικές περιοχές "λευκών κολάρων", από τα προάστια της Ατλάντας ως τη Φλόριδα, την Καλιφόρνια, το Οχάιο και την παραδοσιακά πλούσια περιοχή των Μεγάλων Λιμνών! Σύμφωνα δε με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell, τα μισά ανήλικα αμερικανάκια θα χρειαστούν κουπόνια σίτισης για να επιζήσουν σε κάποια φάση της παιδικής τους ηλικίας - ποσοστό που εκτοξεύεται στο 90% μεταξύ των παιδιών των αφροαμερικανικών οικογενειών! Και όμως την ίδια στιγμή που καταγράφονται από τα πιο επίσημα χείλη όλα αυτά τα τρομερά, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας τόνιζε προκλητικά στο τέλος της ομιλίας του για την ανεργία: "Οι καταιγίδες του παρελθόντος υποχωρούν. Ο ουρανός ξανοίγει. Ο ορίζοντας λάμπει ξανά"...».

(το θέμα στο ΒΗΜΑ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ