ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Συντονισμένος αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς

Οι κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς και η ανάγκη να προχωρήσει με πιο σταθερά και αποφασιστικά βήματα η αναδιοργάνωση του αγροτικού κινήματος και η ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου του στο επίκεντρο της προσοχής της σύσκεψης

Από τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης των εργαζομένων και της νεολαίας στους μικρομεσαίους αγρότες
Από τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης των εργαζομένων και της νεολαίας στους μικρομεσαίους αγρότες
Τον ερχόμενο Γενάρη θα κορυφωθούν, με συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο, οι αγροτικές κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Αυτό αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στη Λάρισα. Η ακριβής ημερομηνία, κατά την οποία τα τρακτέρ των αγωνιζόμενων μικρομεσαίων αγροτών θα βγουν, συντονισμένα και ορμητικά, στους δρόμους σ' όλη τη χώρα, θα καθοριστεί σε συνεδρίαση της Γραμματείας της ΠΑΣΥ στις αρχές του μήνα.

Στη σύσκεψη, στην οποία κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του «μεγάλου απόντα» Γιάννη Πατάκη, στελέχους της ΠΑΣΥ, που «έφυγε» τον περασμένο Απρίλη, συμμετείχαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, συνεταιρισμών, Ομοσπονδιών και Επιτροπών Αγώνα από όλη την Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι εργαζομένων σε βιομηχανίες αγροτικών προϊόντων και εφοδίων, όπως και γεωτεχνικοί. Εγινε συζήτηση και κατατέθηκαν σκέψεις και προτάσεις για:

  • Την καλύτερη οργάνωση των κινητοποιήσεων σε περιφερειακό επίπεδο και τον αποτελεσματικό πανελλαδικό συντονισμό τους.
  • Την αντιμετώπιση της «πλαγιοκόπησης» του αγώνα, που θα επιχειρήσουν, για μια ακόμα φορά, οι εκπρόσωποι του αγροτοσυνδικαλισμού του ευρωμονόδρομου, που έκαναν εμφάνιση καλώντας σε «κοινό αγώνα», με στόχο να παραπλανήσουν και να μπερδέψουν τους αγωνιζόμενους αγρότες.
  • Την εξασφάλιση της συμπαράταξης στην πάλη των μικρομεσαίων αγροτών των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων του χωριού και της πόλης.

Φωτογραφία από το μπλόκο της Νίκαιας στις αρχές του χρόνου
Φωτογραφία από το μπλόκο της Νίκαιας στις αρχές του χρόνου
Συζήτηση έγινε ακόμα για την ανάγκη να προχωρήσει με πιο σταθερά και αποφασιστικά βήματα η ανασύσταση, ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση του αγροτικού κινήματος και η ενίσχυση του αγωνιστικού πόλου του, ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα γι' αυτό το ζήτημα στη νέα πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του ερχόμενου Φλεβάρη και στην οποία θα οριστεί η νέα Πανελλαδική Γραμματεία της, θα γίνει εκτίμηση της πορείας των κινητοποιήσεων και θα συζητηθεί ο προγραμματισμός των πολύμορφων εκδηλώσεων για την 100ή επέτειο του Κιλελέρ.

Ο Βαγγέλης Μπούτας

Στη εισήγησή του στη σύσκεψη ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σημείωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η γενικευμένη επίθεση στη μικρομεσαία αγροτιά που ξεκίνησε με την «νέα ΚΑΠ» το 2003 παίρνει καθολικό χαρακτήρα, χτυπώντας άγρια όλους τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, ενώ, ταυτόχρονα, και η καπιταλιστική οικονομική κρίση φορτώνεται στις πλάτες των φτωχών αγροτικών νοικοκυριών.

Αναφερόμενος στη «νέα» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι δε χρειάστηκε να περάσουν ούτε καν 70 μέρες για να δείξει «πού το πάει» και επεσήμανε: Τα μέτρα για αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ και για αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ αποτελούν «στάχτη στα μάτια » των αγροτών, ενώ οι διακηρύξεις για «πράσινη ανάπτυξη» και «μεσογειακή διατροφή», η ακατάσχετη «οικολογία» στόχο έχουν να «θολώσουν τα νερά», για να περάσει, με λιγότερες διαμαρτυρίες, η ίδια και χειρότερη αντιαγροτική πολιτική.

Αγώνας επιβίωσης

Από τη σύσκεψη της ΠΑΣΥ το προηγούμενο Σάββατο
Από τη σύσκεψη της ΠΑΣΥ το προηγούμενο Σάββατο
Το 2009 - είπε στη συνέχεια - έχουμε ακόμα μεγαλύτερη όξυνση των αγροτικών προβλημάτων, καθώς οι περσινές εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων έπεσαν, φέτος, κι άλλο και μεγάλες ποσότητες σοδειάς παραμένουν απούλητες, οι επιδοτήσεις που περικόπτονται συνεχώς δε δόθηκαν ακόμα κι ας φτάσαμε στο τέλος της χρονιάς, το υπέρογκο κόστος παραγωγής αυξήθηκε κι άλλο. Κι αναφέρθηκε στις άμεσες και βασικές διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου, όπως θα προβληθούν και στις κινητοποιήσεις και οι οποίες είναι:

* Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

* Εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους μικρούς αγρότες.

* Προστασία των ντόπιων προϊόντων από τις εισαγωγές.

* Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

* Μη διαχωρισμός των μικρομεσαίων αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη».

* Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, καθώς και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.ά.

Ερχονται τα χειρότερα

Οσον αφορά για το 2010, είπε ότι θα είναι ακόμα χειρότερο καθώς, στο πλαίσιο του λεγόμενου «ελέγχου υγείας» της ΚΑΠ, προβλέπεται:

  • Κόψιμο της ενιαίας ενίσχυσης από τους φτωχούς αγρότες που παίρνουν μέχρι 400 ευρώ, ή καλλιεργούν πολύ μικρό αριθμό στρεμμάτων.
  • Αύξηση της παρακράτησης από 5% σε 7% - το 2001 θα φτάσει στο 11% - σε όσους παίρνουν επιδοτήσεις πάνω από 5.000 ευρώ το χρόνο.
  • Μείωση κατά 50% της επιδότησης των καπνοπαραγωγών.
  • Κατάργηση της συνδεδεμένης με την παραγωγή επιδότησης και για τα προϊόντα που υπάρχει ακόμα.
  • Περιφερειοποίηση της επιδότησης, που θα μετατραπεί σε «πενιχρό επίδομα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Β. Μπούτας στο διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη», που κάνουν η ΕΕ και η κυβέρνηση - και τον οποίο πρώτες ζήτησαν οι συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων και έχουν ως «σημαία» του «αγώνα» τους οι «Συντονιστικές Επιτροπές», τις οποίες στήνουν οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εκφράζουν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - τονίζοντας ότι, μέσω αυτού, επιχειρείται το γρηγορότερο και αγριότερο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, για να περάσει η γη, η παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων σε ακόμα λιγότερα χέρια.

Οι δύο πόλοι

Αναφερόμενος στις «κινήσεις» που κάνουν, αυτό το διάστημα, οι εκπρόσωποι του αγροτοσυνδικαλισμού του ευρωμονόδρομου - την ίδια μέρα που γινόταν η σύσκεψη τη ΠΑΣΥ στη Λάρισα, στην ίδια περιοχή γινόταν και σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών που πρόσκεινται στη ΝΔ από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα που αποφάσισε «πανελλαδική κινητοποίηση» μέσα στο Γενάρη, ενώ στις προσεχείς μέρες ανάλογη σύσκεψη θα οργανώσει και η λεγόμενη «Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή» που στήθηκε, κυρίως, από αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ - σημείωσε ότι μέσα στο αγροτικό κίνημα υπάρχουν, λειτουργούν και συγκρούονται δύο πόλοι.

Ο ένας είναι ο πόλος του ευρωμονόδρομου που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, αποδέχεται και στηρίζει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς και την καπιταλιστική ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και χρησιμοποιείται για το παραστράτισμα και την υπονόμευση των αγώνων της αγροτιάς.

Ο άλλος είναι ο αγωνιστικός πόλος που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, ο οποίος υπηρετεί τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, αντιμάχεται την αντιαγροτική πολιτική, δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο και προοπτική στους αγώνες, παλεύοντας για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό, στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς, για να διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά και υγιεινά προϊόντα στον ελληνικό λαό.

Με έμφαση στάθηκε ο Β. Μπούτας στην ανάγκη αγωνιστικής συμπαράταξης της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους, και επεσήμανε ότι το συνεπές αγροτικό κίνημα θα κάνει αισθητή την παρουσία του στην απεργία του ΠΑΜΕ, στις 17 Δεκέμβρη, με δικά του πανό και ομιλίες στελεχών του στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Παρεμβάσεις

Παρεμβάσεις στη σύσκεψη έκαναν εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος από διάφορες περιοχές της χώρας. Μίλησαν οι Ν. Χρηστάκης, Π. Ζιώγας, Αλ. Ουγγρίνος από την Πέλλα, Τ. Τσακαλίδης από την Ημαθία, Αντιγόνη Καραπαναγιωτίδου από τις Σέρρες, Απ. Θωμόπουλος από τα Τρίκαλα, Κ. Τζέλλας από την Καρδίτσα, Χαρ. Αρχοντής από τη Λάρισα, Γ. Νικολάου από τη Φθιώτιδα, Ν. Μωραΐτης από την Αιτωλοακαρνανία, Θ. Χελάκης από την Πελοπόννησο, Β. Καρβουνάκης και Μαν. Σταυριανουδάκης από την Κρήτη. Στις ομιλίες τους:

Μετέφεραν την πείρα των αγώνων στον τόπο τους, στεκόμενοι, ιδιαίτερα, στις αδυναμίες και στις ελλείψεις που παρατηρούνται στην οργάνωση και το συντονισμό της πάλης και οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ανέφεραν συγκεκριμένα περιστατικά και παραδείγματα από τη δράση του αγροτοσυνδικαλισμού του ευρωμονόδρομου, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος του είναι αποπροσανατολιστικός και υπονομευτικός και τονίζοντας την ανάγκη παρέμβασης του συνεπούς αγροτικού κινήματος, με την προβολή του ουσιαστικού διεκδικητικού πλαισίου και την ανάδειξη της προοπτικής των αγώνων.

Ανέλαβαν την υποχρέωση να εντείνουν οι ίδιοι, μαζί με τα άλλα στελέχη των οργανώσεών τους, την προσπάθεια για την ενημέρωση και την αγωνιστική ενεργοποίηση του αγροτικού κόσμου της περιοχής του. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Θ. Χελάκης «όλες τις μέρες μέχρι την πανελλαδική κινητοποίηση το Γενάρη, ο καθένας από μας, και πολλοί άλλοι, πρέπει να έχει ένα ταγάρι στον ώμο, με λίγο ψωμί, λίγο τυρί και μερικές ελιές, στα χέρια του να έχει τις προκηρύξεις που θα βγάλουμε και να γυρίζει συνεχώς στα χωριά φέρνοντας το "μαντάτο του αγώνα" στους αγρότες. Οπως έκανε ο Αντύπας».

Για την ανάγκη της αγωνιστικής συμμαχίας και της κοινής αγωνιστικής δράσης της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους, μίλησε ο Β. Μπιμπίλης, συνεταιριστικός υπάλληλος, ενώ ο Γρ. Παπαθεοδώρου, φοιτητής Γεωπονίας στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στην προσπάθεια να εξωραϊστεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που γίνεται, και μέσω της εκπαίδευσης - «μέσα και από το μάθημα επιχειρούν να περάσουν τη θέση ότι η ΚΑΠ είναι ό,τι το καλύτερο για τους μικρομεσαίους αγρότες» είπε - και υπογράμμισε ότι «Ελλάδα χωρίς αγρότες, σημαίνει και Ελλάδα χωρίς γεωπόνους»...

ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΕΥΖΩΝΩΝ
«Μπλόκο» στις νταλίκες με αγροτικά προϊόντα

«Μπλόκο» στο Τελωνείο των Ευζώνων έστησαν και χθες οι αγρότες του Κιλκίς, εμποδίζοντας την είσοδο οχημάτων που μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα και άλλα εμπορεύματα. Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες απέκλεισαν το Τελωνείο από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και από 6 το απόγευμα μέχρι αργά τις 12 το βράδυ. Οι αγρότες είχαν αποκλείσει τα σύνορα με τα Σκόπια και το απόγευμα της Κυριακής.

Οι παραγωγοί του νομού διαμαρτύρονται για τα απούλητα σιτηρά που συσσωρεύονται στις αποθήκες, για την καθυστέρηση καταβολής των επιδοτήσεων του 2009 και τις άδικες εκτιμήσεις για την ξηρασία του 2007.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επιλεκτικές αποζημιώσεις...

Με «μικροπακετάκια» κατ' εξαίρεση αποζημιώσεων, που φυσικά δε λύνουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της χώρας, ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Χτες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως θα καταβληθούν 44 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 2 ευρώ ανά δένδρο στους παραγωγούς βρώσιμων ελιών που έπαθαν ζημιά από πυρηνοτρήτη στους νομούς Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χαλκιδικής.

Πράγματι υπήρξαν ζημιές σε αυτές τις περιοχές, αλλά δεν είναι οι μόνες, ενώ μεγάλες ζημιές υπάρχουν επίσης και στις λαδοελιές σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Φαίνεται πως για αρχή προτιμήθηκε η Φθιώτιδα - εκλογική περιφέρεια της Μπατζελή - και οι πέριξ νομοί...

Παράλληλα, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα αποζημιωθεί η προσβολή που υφίστανται οι μηλιές από φουζικλάδι στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα στους Νομούς Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας. Το πότε βέβαια θα δοθούν οι αποζημιώσεις αυτές, δεν το ανακοίνωσε. Ούτε επίσης τι θα γίνει με τις ζημιές που έχουν γίνει σε μια σειρά άλλες αγροτικές καλλιέργειες και δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Αύριο το πρωί η κινητοποίηση

Αύριο Τετάρτη, στις 11.30 το πρωί, στην κεντρική πλατεία, πραγματοποιείται η αγροτική κινητοποίηση, με τρακτέρ, στην Καρδίτσα. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΕΟΑΣΚ), οι μικρομεσαίοι αγρότες του νομού θα στείλουν μήνυμα συνέχισης και έντασης του αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, κλιμάκια της ΕΟΑΣΚ πραγματοποιούν περιοδείες και εξορμήσεις στους δήμους και τα χωριά του νομού ώστε το κάλεσμα μαζικής συμμετοχής να φτάσει παντού. Υπενθυμίζουμε ότι ενόψει του συλλαλητηρίου, την περασμένη βδομάδα έγινε μεγάλη σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων, Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα και αγροτών, από πάρα πολλά χωριά του νομού, στον Παλαμά.

Επίσης, μεθαύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., θα γίνει επαρχιακή αγροτική συγκέντρωση, στο Δημοτικό Γυμναστήριο Ενιππέα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στα Φάρσαλα, που συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

Ξεκινάει σήμερα το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του οποίου θα εξεταστεί η περαιτέρω «απλοποίηση» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και η «ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ των υπουργών, για το μέλλον της ΚΑΠ μετά το 2013. Ακόμη, αναμένεται να παρθεί απόφαση σχετικά με τις «αλιευτικές ποσοστώσεις» στα κύρια είδη αλιευμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα θα συζητηθούν και μέτρα για τον «έλεγχο των τιμών των τροφίμων». Το βέβαιο είναι πως, πέρα από τις επίσημες ανακοινώσεις, οι υπουργοί των κρατών - μελών της ΕΕ θα συζητήσουν μια σειρά μέτρων μετατροπής της ΚΑΠ σε ακόμη πιο αντιαγροτική κατεύθυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ