ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μη μείνει αναπάντητη η πρόκληση στην Τσεχία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την νέα αντικομμουνιστική επίθεση ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας

Από περσινή διαδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στον αντικομμουνισμό στην Τσεχία
Από περσινή διαδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στον αντικομμουνισμό στην Τσεχία
Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την επιχείρηση απαγόρευσης του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας) σημειώνεται:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα αντικομμουνιστική επιχείρηση που εξελίσσεται σε μια ακόμη χώρα της ΕΕ, στην Τσεχία, με στόχο την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας αυτής (ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας). Πρωταγωνιστές αυτής της επίθεσης είναι ομάδα γερουσιαστών ενθαρρυμένων από τη στάση της κυβέρνησης που έχει θέσει εκτός νόμου την Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας.

Το νέο αντικομμουνιστικό κρούσμα σε συνδυασμό με τις πρόσφατες απαγορεύσεις κομμουνιστικών συμβόλων στην Πολωνία, το μακρύ κατάλογο των αντικομμουνιστικών διώξεων στη Λετονία, τη Λιθουανία, την Εσθονία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες της ΕΕ, διαμορφώνουν στην Ευρώπη ένα αντικομμουνιστικό κλίμα υστερίας και διώξεων. Σε αυτό καίρια συμβολή έχουν οι αποφάσεις της ΕΕ, τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου και των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ.

Αυτές οι εξελίξεις αποκαλύπτουν την ιμπεριαλιστική και βαθιά ταξική φύση της ΕΕ, την υποκρισία των υποστηρικτών της αστικής δημοκρατίας, αλλά και το φόβο της αστικής τάξης απέναντι στο κομμουνιστικό κι εργατικό κίνημα. Η αντικομμουνιστική επίθεση αποτελεί μέρος της στρατηγικής του ιμπεριαλισμού με στόχο να σβήσει από την εργατική - λαϊκή συνείδηση, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, τη μόνη πραγματική διέξοδο από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Η νέα αυτή αντικομμουνιστική πρόκληση δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη!

Αφορά όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης. Ο αντικομμουνισμός δεν έχει στόχο μόνο τους κομμουνιστές, αλλά στοχεύει στη συνείδηση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, καλλιεργώντας τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια, την αποδοχή των αντιλαϊκών μέτρων που αποφασίζονται στα όργανα της ΕΕ, για να φορτωθούν και τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ καλεί σε άμεση πλατιά καταδίκη της νέας αντικομμουνιστικής επίθεσης στην Τσεχία. Απαιτεί να αρθεί αμέσως τώρα η απαγόρευση της ΚΝ Τσεχίας. Να σταματήσουν οι αντικομμουνιστικές διώξεις, απαγορεύσεις και απειλές που προωθεί η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της».

ΡΩΣΙΑ
Διαμαρτυρία για φυλακίσεις μελών του ΚΚΡΟ

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), απευθύνθηκε με επιστολή στον Ρώσο Πρόεδρο, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, με την οποία διαμαρτύρεται για τη φυλάκιση δυο νέων μελών του ΚΚΡΟ, του Αλεξέι Νικίφοροφ και του Σεργκέι Ροζκόφ.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, ο Αλεξέι Νικίφοροφ καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός χρόνου για τη συμμετοχή στη δράση της απαγορευμένης οργάνωσης «Εθνικο-μπολσεβίκικο κόμμα» (ΕΜπΚ). Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ αναφέρει πως ο Α. Νικίφοροφ είχε γίνει μέλος του ΚΚΡΟ αμέσως μετά την απαγόρευση του ΕΜπΚ κι έτσι αυτή η ποινική δίωξη σε βάρος του θα έπρεπε να είχε διακοπεί σύμφωνα με το άρθρο 282/2 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσίας, όμως αυτό δεν έγινε. Ο Αλεξέι είναι ο μοναδικός υποστηρικτής της οικογένειάς του, είναι πατέρας ενός μικρού παιδιού, όμως αυτά τα στοιχεία δεν πάρθηκαν υπόψη.

Ο Σεργκέι Ροζκόφ είναι νέος δημοσιογράφος από την πόλη Τουαπσέ, μέλος του ΚΚΡΟ και συνελήφθη στις 2 Ιουνίου του 2008 την ώρα που κάλυπτε δημοσιογραφικά μια εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνταν κοντά στο κτίριο της Διοίκησης της περιοχής του Τουαπσέ. Ο ίδιος δηλώνει πως κατέχει αποδείξεις νοθείας του δημοψηφίσματος, που είχε πραγματοποιηθεί σχετικά με την ενοποίηση της πόλης Τουαπσέ με την ευρύτερη περιοχή της.

Ο Σ. Ροζκόφ είναι άτομο με ειδικές ανάγκες (βαθμό αναπηρίας 3ου βαθμού, έχει ένα μόνο πνεύμονα) και κατηγορείται πως επιτέθηκε σε 6 αστυνομικούς στο σπίτι του. Η πραγματικότητα είναι πως ο ίδιος ξυλοκοπήθηκε. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών χρονών.

«Θεωρούμε πως η έκδοση τόσο βαριών ποινών με αμφίβολες κατηγορίες, που ορισμένες μάλιστα δεν αποδεικνύονται, σε βάρος κοινωνικά ενεργών νεολαίων, έχει σκοπό να ασκήσει πίεση στους πολιτικούς αγωνιστές γενικά και έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της τήρησης του δικαίου και μπορεί να καταφέρει πλήγμα στην εικόνα της Ρωσίας ως δημοκρατικού κράτους δικαίου. Ζητάμε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση του δικαίου και να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται τα όργανα δικαιοσύνης ως εργαλείο πολιτικών διώξεων», καταλήγει στην επιστολή του ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.


Ι.Π.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Καταστολή διαδηλώσεων μετά την απαγόρευση του DTP

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κινητοποιήσεις, βίαια επεισόδια από την αστυνομία και δηλώσεις υπέρ της «δημοκρατίας» προκάλεσε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας να απαγορεύσει το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) με την κατηγορία της συνεργασίας με το ΡΚΚ και της στήριξης «τρομοκρατικών οργανώσεων και ενεργειών»... Χαρακτηριστικές ήταν οι συμπλοκές που ξέσπασαν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ Τούρκων εθνικιστών, που αξιοποιούνται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, και Κούρδους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί, ενώ και στο Ντιγιαρμπακίρ, που ζουν πολλά μέλη της κουρδικής κοινότητας, η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει μεγάλη κινητοποίηση, συγκρουόμενη με τους Κούρδους διαδηλωτές, όπως και στην πόλη Γιουκσέκοβα.

Απέναντι στο εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, καθώς η διγλωσσία της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ), που από τη μία ανακοίνωνε δήθεν μέτρα υπέρ της κουρδικής κοινότητας και σε παράλληλο χρόνο, συνεχίζει την πολιτική επίθεση και τη σύνδεση των Κούρδων με την τρομοκρατία, προχωρώντας στην απαγόρευση ενός πολιτικού κόμματος, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε «έκκληση για εθνική ενότητα», δηλώνοντας ότι θα «ξεπεράσουμε τα προβλήματα εφόσον το έθνος μας είναι ενωμένο και έχει αλληλεγγύη» και ισχυριζόμενος ότι «θα ζητήσει ενδελεχή συζήτηση επί της απαγόρευσης στο Κοινοβούλιο».

Ωστόσο, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τη στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση λάμβανε τα συγχαρητήρια ΗΠΑ και ΕΕ, για τις «δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», υπέρ της κουρδικής μειονότητας, έδινε σιωπηρά το πράσινο φως για την απαγόρευση του DTP η οποία ενισχύθηκε και από την επίθεση στο Τοκάτ, όπου σκοτώθηκαν πέντε Τούρκοι στρατιώτες.

Κατόπιν εορτής, η σουηδική προεδρία της ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία της για την απαγόρευση του DTP, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις που θέτουν ένα κόμμα εκτός νόμου «αποτελούν ένα ειδικό μέτρο το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται με απόλυτη προσοχή», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «καταδικάζει την τρομοκρατία και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν». Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση των ΗΠΑ, που κάνουν λόγο για «εσωτερική υπόθεση» και ότι «το δημοκρατικό σύστημα της Τουρκίας θα πρέπει να συνεχίσει να προάγει τις πολιτικές ελευθερίες για όλους τους πολίτες της».

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Χιλιάδες απολύσεις στους σιδηροδρομικούς

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Ξεπερνούν τους 6.300, από τους συνολικά 16.220, οι εργαζόμενοι της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας CFR Marfa που θα βρεθούν χωρίς δουλειά από την 1η Μάρτη του 2010 και δε θα λάβουν αποζημίωση, όπως προβλέπει το λεγόμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι στην CFR Marfa βρίσκονται σε τεχνητή ανεργία για 6 μήνες, η οποία λήγει στο τέλος του 2009.

Ο Ιούλιαν Μαντέσκου, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Μηχανοδηγών, τόνισε πως αντιτίθεται σ' αυτά τα σχέδια, καθώς, εκτός των άλλων, δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην εταιρεία και τους συνδικαλιστές. Σημείωσε, επίσης, πως θα υπάρξουν συγκεκριμένες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες αν δεν υπάρξει συμφωνία για μια νέα συλλογική σύμβαση για το 2010. Πρόσφατα, πάντως, είχε υποστηρίξει πως συμφωνεί με τις απολύσεις αν γίνουν το 2010 και αν κάθε εργαζόμενος λάβει αποζημίωση που ισοδυναμεί με 24 μηνιαίους μισθούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ