ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Βροχή διαβεβαιώσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο

«Η οικονομία μας δεν κινδυνεύει», λέει η κυβέρνηση και δεσμεύεται για νέες αντιλαϊκές ανατροπές σε όλα τα μέτωπα

Οπου βρεθεί και όπου σταθεί, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι οι τελευταίες εργατικές κατακτήσεις είναι στο στόχαστρο της πολιτικής της. Η απάντηση με ένταση των ταξικών αγώνων είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους
Οπου βρεθεί και όπου σταθεί, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι οι τελευταίες εργατικές κατακτήσεις είναι στο στόχαστρο της πολιτικής της. Η απάντηση με ένταση των ταξικών αγώνων είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους
Διαβεβαιώσεις προς την ολιγαρχία της χώρας και τις διεθνείς «αγορές», δίνει συνεχώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι θα αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα και θα προχωρήσει τις αναγκαίες για την πλουτοκρατία διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η ομιλία του υπουργού Οικονομικών το Σάββατο σε συνεδρίαση του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε να καθησυχάσει τους κεφαλαιοκράτες, οι οποίοι έχουν τοποθετήσει τα κεφάλαιά τους σε ελληνικούς τίτλους (μετοχές, ομόλογα) και στις τράπεζες (καταθέσεις), δηλώνοντας με έμφαση: «Η οικονομία της χώρας δεν κινδυνεύει. Οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν. Δεν κινδυνεύουμε να βρεθούμε κάτω από τον γκρεμό, και αυτό για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί η κυβέρνηση έχει αναλάβει, αναλαμβάνει και θα αναλάβει πρωτοβουλίες...».

Οπως διευκρίνισε, τέτοιες πρωτοβουλίες συνιστούν η κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2010, αλλά και η κατάρτιση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ενα Πρόγραμμα που σηματοδοτεί την επιβολή μακροχρόνιας λιτότητας στα λαϊκά εισοδήματα, στο όνομα της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Αλλά η επίθεση κατά των λαϊκών κατακτήσεων δεν περιορίζεται μόνο στον Προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Οπως διευκρίνισε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, «η χώρα μας έχει μπροστά της μεγάλες διαρθρωτικές προκλήσεις». Ως τέτοιες ανάφερε την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, την ενίσχυση των επενδύσεων, το νέο παραγωγικό μοντέλο, την πράσινη ανάπτυξη. Με τις αναφορές αυτές, δεν κάνει τίποτα άλλο, από το να κεντρίζει το ενδιαφέρον των κεφαλαιοκρατών για ένα μέλλον όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία θα βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις, με αντάλλαγμα βέβαια την παραχώρηση νέων προνομίων και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και φυσικά υψηλής κερδοφορίας.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία, μίλησε για «κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας της χώρας», επικαλούμενος το διψήφιο ποσοστό στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Δεν έλειψαν βέβαια και οι αναφορές στα «καυτά» ζητήματα της επικαιρότητας, όπως το Ασφαλιστικό. Επιστρατεύοντας την κινδυνολογία, υποστήριξε ότι «ζητήματα, όπως η αδυναμία του ασφαλιστικού συστήματος, που εάν συνέχιζε έτσι, δεν θα μπορούσε να πληρώσει συντάξεις σε μερικά μόλις χρόνια».

Στο μεταξύ, μια ακόμη εταιρεία «αξιολόγησης» εξετάζει τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για τον οίκο Moodys, εκπρόσωποι του οποίου συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Οικονομικών, ενώ θα συνεχίσουν τις επαφές με άλλους φορείς, για ένα ακόμη διήμερο.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεδομένη η αντιλαϊκή συναίνεση

Πιέζει με κάθε μέσο την κυβέρνηση να επιταχύνει το αντιδραστικό της έργο

Δεδομένη είναι η συναίνεση της ΝΔ σε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, διαμηνύει σε όλους τους τόνους η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα στις «αναγκαίες» διαρθρωτικές αλλαγές που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Η συναίνεση αυτή αναμένεται να εκφραστεί εκ νέου από τον Α. Σαμαρά, τόσο κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ όσο και κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού την επόμενη βδομάδα. Οι υψηλοί τόνοι της κατ' ευφημισμόν αντιπολίτευσης, εξαντλούνται στις «κατηγορίες» περί απουσίας «τόλμης και αποφασιστικότητας» της κυβέρνησης, στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων.

Η κριτική που ασκεί η Ρηγίλλης στην κυβέρνηση επικεντρώνεται στις «καθυστερήσεις» που παρουσιάζει η κυβέρνηση όσον αφορά την κατάθεση ενός «συγκεκριμένου σχεδίου εξόδου από την κρίση», εκφράζοντας την ετοιμότητά της να υποστηρίξει και να βάλει πλάτες για την άμεση υλοποίησή του.

Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα στελέχη της ΝΔ που επισημαίνουν με νόημα ότι η ΝΔ είναι δεσμευμένη στη στήριξη σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, καθώς περιλαμβάνονταν στο «πακέτο» που είχε παρουσιάσει προεκλογικά ο Κ. Καραμανλής, ενώ ο ίδιος ο Α. Σαμαράς έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να το υιοθετήσει. «Η ατζέντα της κυβέρνησης της ΝΔ θα υιοθετηθεί αναγκαστικά από τη νέα κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά (στη «Ρίαλ Νιους») ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κ. Μαρκόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση δε θα υιοθετήσει «το λαϊκισμό και τη στείρα άρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Στο ίδιο μήκος κύματος η δήλωση του Παν. Παναγιωτόπουλου, που διαβεβαίωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την κυβέρνηση εκεί που θα πράξει το σωστό», καλώντας τον πρωθυπουργό να καταλάβει ότι «δεν έχει πλέον την πολυτέλεια των καθυστερήσεων». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, τώρα «είναι ο καιρός των αποφάσεων» και γι' αυτό «η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει αμέσως ένα πλήρες σχέδιο εξόδου της χώρας από τη διεθνή οικονομική κρίση».

Περισσότερο σαφής ο τομεάρχης Αμυνας Κ. Τασιούλας δήλωσε (στο «Κανάλι 1») πως «το κόμμα μας έχει προεξοφλήσει ότι θα στηριχθούν μέτρα επώδυνα προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέροντας χαρακτηριστικά το πάγωμα των μισθών, τις περικοπές δημοσίων δαπανών, το πάγωμα προσλήψεων κ.ά.

Επιστράτευσαν και τον Μητσοτάκη

Στην προπαγάνδα υπέρ των αντιδραστικών μέτρων και στην επιχείρηση τρομοκράτησης των λαϊκών στρωμάτων, επιστρατεύτηκε χτες και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, καλώντας την πολιτική ηγεσία του τόπου να προετοιμάσει το λαό σε αυτή την κατεύθυνση. Υποδεικνύει μάλιστα να αντιμετωπιστούν αμείλικτα οι «μειοψηφίες» που αντιδρούν στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική στο όνομα της «δημοκρατικής νομιμότητας».

Σε χτεσινή παρέμβασή του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ καλεί την πολιτική ηγεσία «να πει επιτέλους την πλήρη, τη γυμνή αλήθεια στον ελληνικό λαό για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, που δυστυχώς είναι ακόμη χειρότερα και από ό,τι σήμερα την παρουσιάζουμε» και χρησιμοποιώντας αριθμούς που δεν αμφισβητούνται «να πείσει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Εκτιμά μάλιστα ότι «χωρίς αυτή την έντιμη και ειλικρινή εξήγηση, την οποία δυστυχώς κανένα κόμμα, μέχρι σήμερα, δεν επεχείρησε, τα επώδυνα μέτρα - που ούτως ή άλλως υπό την πίεση της ανάγκης θα ληφθούν - θα οδηγήσουν σε επικίνδυνες κοινωνικές αναταράξεις».

Το άλλο θέμα που υποδεικνύει να ξεκαθαριστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είναι πως «όλοι ανεξαιρέτως, κόμματα και κοινωνικοί φορείς - μικρότεροι ή μεγαλύτεροι - πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική νομιμότητα». Ισχυρίζεται μάλιστα ανερυθρίαστα ότι «το να θέλουν στενότερες ή ευρύτερες μειοψηφίες να επιβάλλουν με τη βία την άποψή τους είναι κατάλυση της Δημοκρατίας, είναι φασισμός». Είναι φανερό ότι η «νομιμότητα» που υπερασπίζεται ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο «δημοκρατικός» μανδύας της δικτατορίας του καθεστώτος των μονοπωλίων, την οποία ο ίδιος και το κόμμα του υπηρετούν με μεγάλη συνέπεια.

Αστείοι ελιγμοί από τη ΔΑΚΕ

Προπαγανδιστικό ελιγμό για να θολώσει τα νερά και να φανεί σαν «σοβαρός» συνομιλητής στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου», στο οποίο έχει ήδη καθίσει, επιχειρεί η παράταξη της ΔΑΚΕ, η οποία ανακοίνωσε χτες ότι δε θα συμμετέχει στην εκδήλωση έναρξης του «κοινωνικού διαλόγου» στο Ζάππειο, επειδή -κατά δήλωσή της- διαφωνεί με τις κυβερνητικές φιέστες... Με αφορμή το προπαγανδιστικό τρικ της ΔΑΚΕ, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σε σχόλιό του επισημαίνει: «Η ΔΑΚΕ είναι συνυπεύθυνη, γιατί μαζί με την ΠΑΣΚΕ όλα αυτά τα χρόνια συμμετέχουν στους κοινωνικούς διαλόγους - απάτη με αποτέλεσμα το πετσόκομμα εργατικών δικαιωμάτων. Οι όποιοι ελιγμοί ταχτικής δεν αναιρούν τις τεράστιες ευθύνες της. Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη της χώρας μας να μην αποπροσανατολιστεί και να πάρει μαζικά μέρος στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 17 Δεκέμβρη και στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, στις 11 το πρωί».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σε κίνδυνο οι τελευταίες κατακτήσεις

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε σχόλιο για την ομιλία του υπουργού Οικονομικών στο Οικονομικό Επιμελητήριο, το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο ισχυρισμός του υπουργού ότι η οικονομία δεν κινδυνεύει, στην ουσία αποτελεί μία ακόμα διαβεβαίωση προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να μη θιγεί και να ενισχυθεί η τεράστια κερδοφορία τους και σε συνθήκες κρίσης.

Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι τελευταίες κατακτήσεις των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ