Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Βροχή διαβεβαιώσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο

«Η οικονομία μας δεν κινδυνεύει», λέει η κυβέρνηση και δεσμεύεται για νέες αντιλαϊκές ανατροπές σε όλα τα μέτωπα

Οπου βρεθεί και όπου σταθεί, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι οι τελευταίες εργατικές κατακτήσεις είναι στο στόχαστρο της πολιτικής της. Η απάντηση με ένταση των ταξικών αγώνων είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους
Οπου βρεθεί και όπου σταθεί, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι οι τελευταίες εργατικές κατακτήσεις είναι στο στόχαστρο της πολιτικής της. Η απάντηση με ένταση των ταξικών αγώνων είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους
Διαβεβαιώσεις προς την ολιγαρχία της χώρας και τις διεθνείς «αγορές», δίνει συνεχώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι θα αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα και θα προχωρήσει τις αναγκαίες για την πλουτοκρατία διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η ομιλία του υπουργού Οικονομικών το Σάββατο σε συνεδρίαση του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε να καθησυχάσει τους κεφαλαιοκράτες, οι οποίοι έχουν τοποθετήσει τα κεφάλαιά τους σε ελληνικούς τίτλους (μετοχές, ομόλογα) και στις τράπεζες (καταθέσεις), δηλώνοντας με έμφαση: «Η οικονομία της χώρας δεν κινδυνεύει. Οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν. Δεν κινδυνεύουμε να βρεθούμε κάτω από τον γκρεμό, και αυτό για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί η κυβέρνηση έχει αναλάβει, αναλαμβάνει και θα αναλάβει πρωτοβουλίες...».

Οπως διευκρίνισε, τέτοιες πρωτοβουλίες συνιστούν η κατάθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2010, αλλά και η κατάρτιση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ενα Πρόγραμμα που σηματοδοτεί την επιβολή μακροχρόνιας λιτότητας στα λαϊκά εισοδήματα, στο όνομα της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Αλλά η επίθεση κατά των λαϊκών κατακτήσεων δεν περιορίζεται μόνο στον Προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Οπως διευκρίνισε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, «η χώρα μας έχει μπροστά της μεγάλες διαρθρωτικές προκλήσεις». Ως τέτοιες ανάφερε την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, την ενίσχυση των επενδύσεων, το νέο παραγωγικό μοντέλο, την πράσινη ανάπτυξη. Με τις αναφορές αυτές, δεν κάνει τίποτα άλλο, από το να κεντρίζει το ενδιαφέρον των κεφαλαιοκρατών για ένα μέλλον όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία θα βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις, με αντάλλαγμα βέβαια την παραχώρηση νέων προνομίων και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και φυσικά υψηλής κερδοφορίας.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία, μίλησε για «κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας της χώρας», επικαλούμενος το διψήφιο ποσοστό στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Δεν έλειψαν βέβαια και οι αναφορές στα «καυτά» ζητήματα της επικαιρότητας, όπως το Ασφαλιστικό. Επιστρατεύοντας την κινδυνολογία, υποστήριξε ότι «ζητήματα, όπως η αδυναμία του ασφαλιστικού συστήματος, που εάν συνέχιζε έτσι, δεν θα μπορούσε να πληρώσει συντάξεις σε μερικά μόλις χρόνια».

Στο μεταξύ, μια ακόμη εταιρεία «αξιολόγησης» εξετάζει τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για τον οίκο Moodys, εκπρόσωποι του οποίου συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Οικονομικών, ενώ θα συνεχίσουν τις επαφές με άλλους φορείς, για ένα ακόμη διήμερο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ειδικές συστάσεις ανά χώρα για τους κρατικούς προϋπολογισμούς (2015-11-18 00:00:00.0)
Θέλουν το λαό στη στρούγκα (2014-04-19 00:00:00.0)
ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ (2013-06-20 00:00:00.0)
Επιχαίρουν τα κοράκια του κεφαλαίου (2010-03-04 00:00:00.0)
Οι βασικές κατευθύνσεις (2009-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ