Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι βασικές κατευθύνσεις

Στο κείμενο των συμπερασμάτων που κατέληξαν οι «27» υπογραμμίζεται ότι «η δημοσιονομική στρατηγική εξόδου θα εφαρμοσθεί στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο είναι ο ακρογωνιαίους λίθος του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ». Εξειδικεύοντας αυτή τη στρατηγική και με την υπόμνηση ότι οι «συστάσεις» αφορούν σε όλες τις χώρες, αλλά κυρίως εκείνες «που βρίσκονται σε διαδικασία υψηλού ελλείμματος», οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου πρότειναν τη λήψη άμεσων και σκληρών μέτρων.

Συγκεκριμένα, αποφάσισαν:

  • «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα υποστηρίξουν τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική διατηρησιμότητα».Στο στόχαστρο μπαίνουν ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, προκειμένου να μειωθεί ακόμα περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης.
  • «Δραστική δημοσιονομική εξυγίανση που θα αρχίσει το αργότερο το 2011 και νωρίτερα το 2010 για ορισμένα κράτη - μέλη».Δηλαδή, νέες περικοπές κοινωνικών δαπανών, πάγωμα μισθών και συντάξεων για να μειωθούν τα ελλείμματα, ώστε να υπάρξουν καινούρια κρατικά κεφάλαια για την ενίσχυση των μονοπωλίων.
  • «Περαιτέρω βελτίωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας για να αυξηθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της ΕΕ».Δηλαδή, περισσότερες επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και φτηνά εργατικά χέρια για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτές τις κεντρικές πολιτικές επιλογές τις είχαν ήδη συνυπογράψει οι υπουργοί των κρατών - μελών της ΕΕ στις αρχές Δεκέμβρη, στα πλαίσια των συμβουλίων Γιουρογκρούπ και Εκοφίν. Αυτές επικύρωσε και η Σύνοδος Κορυφής, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αποτελούν «συστάσεις προς τις χώρες σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και σημαντικό μέσο για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ