Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ειδικές συστάσεις ανά χώρα για τους κρατικούς προϋπολογισμούς

Ιταλία, Λιθουανία, Αυστρία και Ισπανία κινδυνεύουν να παραβιάσουν τους κανόνες της ΕΕ με τα σχέδια των προϋπολογισμών τους για το 2016, ανακοίνωσε χτες η Κομισιόν, ενώ και η Γαλλία πιθανόν να μην επιτύχει κάποιους από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Κομισιόν, το κόστος της μεταναστευτικής κρίσης στους προϋπολογισμούς θα θεωρηθεί ως «ειδική περίπτωση» και δεν θα υπολογισθεί στο έλλειμμα. Οπως σημειώνει, θα παρακολουθήσει την κατάσταση στενά για να καθορίσει ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες και να διασφαλίσει ότι δεν θα επηρεασθεί η υλοποίηση των προϋπολογισμών του 2015 και του 2016.

Οι παραπάνω επισημάνσεις αφορούν στις ειδικές συστάσεις ανά χώρα, που προβλέπονται στο πλαίσιο της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού εξαμήνου». Από τη συγκεκριμένη διαδικασία «εξαιρούνται» η Ελλάδα και η Κύπρος, που έτσι κι αλλιώς υπάγονται σε μνημόνια και μηχανισμούς χρηματοπιστωτικής στήριξης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Κομισιόν:

-- Γαλλία:«Αν και ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει συσταθεί στη χώρα προβλέπεται να επιτευχθεί το 2016, το σχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει κινδύνους όσον αφορά τη συμμόρφωση». Η Κομισιόν ζητά από τις γαλλικές αρχές να λάβουν «τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού» του 2016, ώστε αυτός να είναι εναρμονισμένος με τους κανόνες της ΕΕ. Χωρίς αλλαγές στις τρέχουσες πολιτικές της, η Γαλλία αναμένεται να έχει έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ το 2017.

-- Ισπανία: Το σχέδιο προϋπολογισμού «διαπιστώθηκε ότι θέτει τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις για το 2016». Συγκεκριμένα, δεν προβλέπεται να επιτευχθούν ούτε η συσταθείσα δημοσιονομική προσπάθεια, ούτε ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2016.

-- Ιταλία: Το σχέδιο προϋπολογισμού κινδυνεύει να μην είναι συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ, αναφέρει η Επιτροπή, ζητώντας και από την Ιταλία να λάβει τα «αναγκαία μέτρα» για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2016. Η Κομισιόν θα αποφασίσει τον Μάη, αν μπορεί να δοθεί στην Ιταλία κάποιο περιθώριο στον προϋπολογισμό της για επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

-- Πορτογαλία: Δεν έχει υποβάλει προσχέδιο προϋπολογισμού και καλείται να το πράξει το «ταχύτερο δυνατό».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μ. Βαλς, τόνισε ότι θα υπάρξει «κατ΄ανάγκην υπέρβαση» των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι «πρέπει να διαθέσουμε όλα τα μέσα, όπως αυτό δεν είχε γίνει ποτέ στη χώρα μας, στην αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών» και η Κομισιόν «πρέπει να το κατανοήσει».

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως ο γαλλικός προϋπολογισμός θα επαναξιολογηθεί, ενώ σε ερώτημα για το ενδεχόμενο πιθανής «χαλάρωσης» του Συμφώνου Σταθερότητας απάντησε - σύμφωνα τουλάχιστον με τη «Μοντ» - ότι οι Βρυξέλλες θα δείξουν κατανόηση και ότι αντιλαμβάνονται την «προτεραιότητα» που η Γαλλία έδωσε «στην ασφάλεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ