Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Μπαράζ βομβαρδισμών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τους συμμάχους τους, αλλά και τη Ρωσία, αύξησαν, χτες, εκ νέου την πίεση που ασκούν παράλληλα στα πεδία της διπλωματίας και στις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την τρομοκρατική δράση των τζιχαντιστών.

Η Ρωσία εξαπέλυσε χτες βομβαρδισμούς στη λεγόμενη πρωτεύουσα του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών, στη Ράκα, και στις συριακές επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι, χρησιμοποιώντας και υπερηχητικά στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου Tu-160 Tu-95 και πυραύλους «Κρουζ», έχοντας προηγουμένως ενημερώσει τις ΗΠΑ για τα σχέδιά τους, επικοινωνώντας με την αεροπορική βάση αλ Ουντέιντ στο Κατάρ. Επιπροσθέτως, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε εντολή στη ναυαρχίδα της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων «Moskva» να συνεργαστεί με το γαλλικό στρατό όσον αφορά στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, λίγα 24ωρα προτού ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, συναντηθεί μέσα στην επόμενη βδομάδα με τους ηγέτες Ρωσίας και ΗΠΑ με στόχο ένα μέτωπο κατά των τζιχαντιστών του «ΙΚ».

Παράλληλα, γαλλικά βομβαρδιστικά επανέλαβαν και χτες τα ξημερώματα τους βομβαρδισμούς κατά των τζιχαντιστών στη Ράκα, ενώ την Πέμπτη ανακοινώθηκε πως θα αναχωρήσει από τη Γαλλία για την Ανατολική Μεσόγειο, και όχι για τον Περσικό Κόλπο, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», που διαθέτει μεταξύ άλλων 26 βομβαρδιστικά τα οποία λέγεται πως θα χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τους βομβαρδισμούς που εξαπολύει το Παρίσι στη βόρεια Συρία.

Στοιχείο κλιμάκωσης των ξένων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία αποτελεί και η χτεσινή δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πως οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Τουρκία, «κλείνουν» τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία για να κλείσουν τις οδούς λαθρεμπορίου καυσίμων, όπλων και μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Κέρι, μιλώντας στο CNN, δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, λέγοντας μόνον ότι έχει ήδη σφραγιστεί το 75% της τουρκο-συριακής μεθορίου και απομένουν ακόμη άλλα 98 χλμ.

Αυτή δεν ήταν η μόνη δήλωση που δημιούργησε αίσθηση από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, που μετέβη χτες στο Παρίσι, για να εκφράσει τη συμπαράστασή στου στην κυβέρνηση Ολάντ, καθώς προέβλεψε ότι «η Συρία απέχει τρεις, τέσσερις ή πέντε βδομάδες από μία μεγάλη πολιτική μετάβαση μεταξύ του καθεστώτος του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ και της συριακής αντιπολίτευσης». Ο ίδιος σημείωσε ότι «παρουσιάζεται τώρα μία μεγάλη ευκαιρία», για να αρχίσει η πολιτική διαδικασία στη Συρία και να τεθεί σε ισχύ μία εκεχειρία. Δεν παρέλειψε να εκφράσει ικανοποίηση, επειδή πρώτη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση λύσης στη Συρία συμμετέχουν ταυτόχρονα, η Ρωσία και το Ιράν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εντύπωση προκάλεσε η χτεσινή εμφάνιση του βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β', στο Κοσσυφοπέδιο και η δήλωσή του ότι η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με «έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ