Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2016
Προαναγγέλλει χτύπημα στους συμβασιούχους και εισβολή εργολάβων

Μειωμένος κατά 3,9 εκατ. ευρώ (2,79%) είναι ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2016, με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν προχτές στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και θα συζητηθούν σήμερα στην Ολομέλεια. Ισχυρό είναι το χτύπημα που προαναγγέλλει σε βάρος των συμβασιούχων της Βουλής, ενώ προωθείται η σταδιακή αντικατάσταση εργαζομένων με συγκροτημένα δικαιώματα από εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με την αρχή να έχει γίνει από την καθαριότητα.

Η μείωση αφορά την περιστολή κατά 10% της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης (από τα 5.700 ευρώ, διαμορφώνεται στα 5.100 ευρώ), σε κάποιες παροχές (π.χ. κατάργηση αμοιβής συμμετοχής στα θερινά τμήματα, μείωση ατέλειας κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.) κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους, προβλέπεται μείωση κατά 35.000 ευρώ στα ποσά που καταβάλλει η Βουλή στα ασφαλιστικά τους ταμεία, χωρίς να διευκρινίζεται τι μπορεί να σημαίνει αυτό...

Σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι η καθαριότητα της Βουλής φαίνεται ότι παραδίδεται στους εργολάβους, με τις γνωστές εργασιακές σχέσεις - κόλαση που επιβάλλουν. Οι καθαρίστριες - υπάλληλοι της Βουλής μειώνονται σταδιακά λόγω συνταξιοδότησης, χωρίς να γίνονται νέες προσλήψεις. Ετσι η καθαριότητα της Βουλής, όπως σημειώνεται στον προϋπολογισμό, έχει ήδη αρχίσει να ανατίθεται σε εργολαβικά συνεργεία. Μάλιστα, αναφέρεται ότι «προβλέπεται μείωση των δαπανών για καθαριότητα κατά 113.000 ευρώ (18,4%) μέσω της εξασφάλισης χαμηλότερων τμημάτων των συμβάσεων καθαριότητας»!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, παρουσίασε τις πάγιες προτάσεις του Κόμματος (δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης κ.ά.), ζήτησε συγκεκριμένες εξηγήσεις όσον αφορά τα όσα προωθούνται σε βάρος των εργαζομένων και δήλωσε ότι ψηφίζει «παρών».

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων ενέκριναν τον προϋπολογισμό. Η ΧΑ ψήφισε κατά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ