Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ
Προχωρά με χασούρα δεκαδες δισ. ευρώ για το ΤΧΣ

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ομίλων. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τιμές που προσφέρουν οι ιδιώτες «επενδυτές» διαμορφώνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και μάλιστα με αστρονομικές εκπτώσεις σε σχέση με τα επίπεδα που «τρέχουν» στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Είναι πλέον φανερό ότι η χασούρα δεκάδων δισ. ευρώ μεταφέρεται στο κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και μέσω αυτού στις πλάτες του λαού.

Σε αυτό το φόντο έκλεισαν χτες τα βιβλία προσφορών της Αlpha Bank και της Eurobank, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, τόνισε πως «η μαζική κατάσχεση ακινήτων και η πώλησή τους σε πολύ χαμηλές τιμές, που θα μειώσει ακόμα περισσότερο την αξία των εμπράγματων εξασφαλίσεων, αντίκειται στο συμφέρον της τράπεζας. Συμφέρον της τράπεζας είναι να κρατήσει τον πελάτη ενήμερο, προσφέροντας μια σειρά προϊόντων ρύθμισης για ιδιώτες δανειολήπτες και εξατομικευμένες λύσεις που αντιστοιχούν στις πραγματικές δυνατότητες του κάθε οφειλέτη».

Πρόκειται, δηλαδή, για τις τεχνικές διαχείρισης που θα αξιοποιήσουν σε αυτή τη φάση οι τραπεζικοί όμιλοι, με βάση και τον «Κώδικα Δεοντολογίας» και με εξίσου αντιλαϊκό αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της Εθνικής Τράπεζας, η Λ. Κατσέλη εστίασε στη «χρηματοδότηση υγιών επενδυτικών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε κλάδους με καινοτόμο και εξαγωγικό προσανατολισμό, που αξιοποιούν και διευρύνουν τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, από τη ναυτιλία και τον τουρισμό έως την ενέργεια, τον αγροτοδιατροφικό τομέα και τις νέες τεχνολογίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ