Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τώρα πάλη για τις λαϊκές ανάγκες

Ξεσπάθωσε χτες ο πρωθυπουργός για την υποχρεωτικότητα εφαρμογής της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, (για δίκαιες ανατροπές μίλησε), που θα αντιμετωπίσουν την κρίση, θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη, θα βγάλουν τη χώρα από το τέλμα που οδήγησαν οι σπατάλες, η διαφθορά, ως προαπαιτούμενο για έξοδο από την κρίση.

Η κρίση είναι υπαρκτή, είναι οικονομική κρίση του καπιταλισμού που είναι η περιοδική. Αντικειμενικά θα χτυπήσει και ένα τμήμα του κεφαλαίου αλλά η πολιτική αντιμετώπισής της μεταφέρει τα βάρη στην εργατική τάξη και στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το άγχος της κυβέρνησης των αστικών κομμάτων και επιτελείων είναι το ξεπέρασμά της να είναι όσο γίνεται πιο ανώδυνο για το κεφάλαιο, να βγει όσο γίνεται πιο αλώβητο. Το ΠΑΣΟΚ προπαγανδίζει ότι η κρίση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην πολιτική της ΝΔ. Οτι είναι πολύ διαφορετική από την κρίση στην Ευρώπη και παγκόσμια και οφείλεται στη σπατάλη, στη ρεμούλα, στη διαφθορά που δεν αντιμετώπισε αλλά αντίθετα μεγέθυνε η ΝΔ. Στόχος του να αποπροσανατολίσει για τον αντικειμενικό χαρακτήρα της κρίσης ως σύμφυτης με τον καπιταλισμό, να αθωώσει τον καπιταλισμό, να αποπροσανατολίσει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από τις αιτίες της, επομένως να τους χειραγωγήσει στην ανοχή και στην υποταγή στην αντιδραστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ για το ξεπέρασμά της αφού είναι «εθνική υπόθεση», δηλαδή και των καπιταλιστών που τη δημιουργούν και των εργαζομένων που καμιά ευθύνη δεν έχουν και τα βάρη της πληρώνουν.

Ετσι εμφανίζεται ως κυβέρνηση «δίκαιη», αφού παίρνει από τους καπιταλιστές την εφάπαξ εισφορά 1 δισ. ευρώ όταν τους έχουν δώσει, μόνο το 2009, πάνω από 50 δισ. ευρώ. Και μοιράζει 63 λεπτά τη μέρα στους εξαθλιωμένους ενώ σκέφτεται να δώσει κουπόνι σίτισης στους ανέργους με λεφτά των εργαζομένων. Και τα σούπερ μάρκετ θα αυξάνουν τις τιμές για να βγάλουν τα σπασμένα των μειωμένων τιμών στους ανέργους δίνοντάς τους ό,τι σάπια προϊόντα διατροφής έχουν. Τέτοια δίκαιη αναδιανομή!

Την ίδια ώρα προβάλλει την άποψη ότι με την αντιμετώπιση της «διαφθοράς και της διαφάνειας» θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των οικονομικών του κράτους. Βεβαίως, καμιά σχέση δεν έχει η διαφάνεια και η διαφθορά με τα ελλείμματα και το χρέος, που δημιουργούνται από το άφθονο κρατικό χρήμα που δίνεται στις επιχειρήσεις. Ούτε με την κρίση, που είναι αποτέλεσμα της υπερκερδοφορίας του κεφαλαίου από την ένταση της εκμετάλλευσης, που δεν επενδύεται, γιατί προσωρινά δε φέρνει νέα κέρδη.

Αλλά γιατί κόπτονται με τα κρατικά ταμεία και τα ελλείμματα; Ακριβώς γιατί θέλουν να δώσουν άφθονο ακόμη περισσότερο κρατικό χρήμα στους επιχειρηματίες για νέες επενδύσεις. Για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη». Αλλά και εδώ χρειάζονται φτηνούς εργάτες. Γιατί μαζί με το τσάμπα κρατικό χρήμα στους μονοπωλιακούς ομίλους για επενδύσεις, πρέπει να τους δημιουργήσουν και συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης κερδοφορίας.

Τα μέτρα λοιπόν που προωθούνται δεν εκπονήθηκαν για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Αλλά για να κάνουν πιο φτηνούς τους εργάτες. Γι' αυτό εντείνεται η κυβερνητική επίθεση στα Εργασιακά, (ελαστικές μορφές εργασίας), στο Ασφαλιστικό, (μείωση συντάξεων, αύξηση ηλικιακών ορίων, δραστικές περικοπές σε παροχές υγείας - πρόνοιας και εμπορευματοποίησή τους), στο εισόδημα, (μείωση μισθών, αύξηση φορολογίας), σε άλλα δικαιώματα όπως η παιδεία κλπ.

Οσο για τη διαφάνεια μέσω διαδικτύου, που θα ωφελήσει τους εργαζόμενους και τους ανέργους, εκτός από την απάτη της γνώσης των κυβερνητικών αποφάσεων και της γνώμης που μπορεί να εκφράζεται γι' αυτές, η κυβέρνηση αποφασίζει. Σε τελευταία ανάλυση ούτε ο μισθός θα αυξηθεί με τη διαφάνεια, ούτε ο άνεργος θα βρει δουλειά. Τι λέει η κυβέρνηση; Θρέψε την πείνα σου με τη διαφάνεια και τη διαβούλευση.

Τέλος ο πρωθυπουργός χτες το «ξαναέπαιξε πατριώτης», απαιτώντας υποταγή όλων στην πολιτική του που τάχα αντιστέκεται στην ΕΕ, όταν τα μέτρα τα έχουν συναποφασίσει όλοι μαζί στις Βρυξέλλες, ενώ διάφοροι αναλυτές, αλλά και τραπεζίτες, (π.χ. Μ. Σάλλας της Πειραιώς στο «Βήμα της Κυριακής»), απαιτούν τα ίδια ακριβώς μέτρα,(αντεργατικές αναδιαρθρώσεις και αντιμετώπιση των ελλειμμάτων) για να αντιδράσουν θετικά οι αγορές, δηλαδή για να γίνουν επενδύσεις.

Επομένως τώρα να αντιτάξουν οι εργαζόμενοι τις διεκδικήσεις τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων δικαιωμάτων και αναγκών. Καμιά διαπραγμάτευση πόσα θα χάσουν. Η κρίση οφείλεται στον καπιταλισμό, ευθύνεται η πλουτοκρατία, αυτή πρέπει να πληρώσει. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο αν οι εργαζόμενοι παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους. Επομένως πείσμα, θυμό και κυρίως συνείδηση για την ανάγκη αντεπίθεσης. Ο λαός να μην παραπλανηθεί. Να οργανώσει την πάλη του για την ικανοποίηση όλων των αναγκών του. Πρώτη απάντηση η μαζική συμμετοχή στην απεργία του ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη. Και ταυτόχρονα να συσπειρωθεί στην πολιτική του ΚΚΕ. Να το δυναμώσει. Δυνατό ΚΚΕ, δυνατός λαός. Αν ο λαός αποφασίσει να οργανώσει την αντεπίθεση, δε μπορούν να σταματήσουν το λαϊκό ποτάμι. Να δείξει την δύναμή του και να αποκτήσει συνείδηση αυτής της δύναμης. Και αυτό να το εκφράσει και με την απεργία στις 17 Δεκέμβρη, και με την ανάπτυξη στη συνέχεια πολύμορφης δράσης και πάλης που να οδηγεί στην κλιμάκωση της αντεπίθεσης. Ούτε ώρα χαμένη.


Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ