ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
Ζητούν υποταγή από τους εργάτες

Η άρχουσα τάξη, το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι δε θα μπορούσαν να μιλήσουν πιο καθαρά. Δε χρησιμοποιούν απλά και μόνο το πρόσχημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και της σπατάλης για να βάλουν ταφόπλακα σε όσα από τα δικαιώματα των εργαζομένων έχουν απομείνει στην ασφάλιση, στους μισθούς και τις συντάξεις. Ζητούν κοινωνική συναίνεση. Μιλούν για πατριωτική συστράτευση. Προπαγανδίζουν μέσα από τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι αυτή η κοινωνική συναίνεση εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλου του λαού. Οτι είναι αναγκαία για να υπάρξει «ανάκαμψη στην οικονομία», «για να μειωθεί το έλλειμμα», «να ανατραπούν κατεστημένες δομές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος».

Λένε ακόμα ότι τα μέτρα που παίρνονται θα χτυπήσουν «κατ' ελάχιστο τις ασθενέστερες τάξεις» και παρουσιάζουν ως ...ριζοσπαστικό μέτρο τη φορολόγηση κατά 90% των μπόνους των «γκόλντεν μπόις». Λες και αυτό είναι το πρόβλημα για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά... Η χτεσινή συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο δίνει πολλές απαντήσεις για το ποιοι δηλώνουν πρόθυμοι να συστρατευθούν στο μαύρο μέτωπο που έχουν στήσει κυβέρνηση, ΝΔ, επιχειρηματίες και εργοδοτικοί-κυβερνητικοί συνδικαλιστές, για να χτυπηθούν ακόμα πιο σκληρά τα λαϊκά στρώματα.

Ζητούν «συστράτευση» των εργαζομένων για να προχωρήσουν σε:

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, χτύπημα του καθεστώτος των Βαρέων και Ανθυγιεινών, πολιτική λιτότητας, μείωση του λαϊκού εισοδήματος, νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, υποβάθμιση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα Υγείας - Πρόνοιας, άγρια περικοπή φαρμάκων για χιλιάδες ασφαλισμένους, χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, εντατικοποίηση της δουλειάς.

Ζητούν, δηλαδή, από τους ίδιους τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, να υποταχθούν και να κάνουν κι άλλες θυσίες. Να υπογράψουν με το ίδιο χέρι που χρόνια πολεμούν για να βγάλουν ένα μικρό μεροκάματο και να θρέψουν την οικογένειά τους, ανοιχτή επιταγή προς τους κεφαλαιοκράτες για να τους χτυπήσουν αλύπητα. Κι όλα αυτά στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Για να βγει από αυτήν το κεφάλαιο με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Και με νέα πεδία επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως είναι οι τομείς της «πράσινης οικονομίας» και «πράσινης ανάπτυξης» με φτηνούς εργάτες. Γι' αυτό άλλωστε λένε ότι θέλουν γεμάτα τα κρατικά ταμεία. Από αυτά τα ταμεία βγαίνουν τα δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων για νέες κερδοφόρες επενδύσεις.

Για κάθε εργάτη ο όρος «πατριωτικό» ταυτίζεται με απόλυτο τρόπο με το συμφέρον της τάξης του. Ο,τι είναι προς όφελος του εργάτη, του φτωχού αγρότη και του αυτοαπασχολούμενου, αυτό είναι «πατριωτικό». Δεν μπορεί, λοιπόν, να υπάρχει καμία συναίνεση στη λεγόμενη πατριωτική συστράτευση, που παραπέμπει στην ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του κεφαλαίου και το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργατών. Μήπως με τους ίδιους όρους δεν καλούσε σε συστράτευση η άρχουσα τάξη για τη «νέα μεγάλη ιδέα» της ΟΝΕ και αργότερα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004; Μήπως βελτιώθηκε σε τίποτα η θέση των εργαζομένων;

Ο λαός δεν πρέπει να διαπραγματευτεί πόσα θα χάσει. Απέναντι σε όσα ετοιμάζουν πρέπει να αντιτάξει τις διεκδικήσεις του για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Πρέπει να οργανώσει την πάλη του και να παλέψει για να μπει φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση. Η συμμετοχή στην αυριανή πανεργατική απεργία πρέπει να είναι μια πρώτη απάντηση.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Διαπιστευτήρια στο σύστημα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Σταλινοδικεία!!» τιτλοφορείται άρθρο στην τελευταία σελίδα της χτεσινής «Αυγής» και μια διαγώνια, πρώτη και όχι προσεκτική ανάγνωση, δίνει την εντύπωση ότι ο αρθρογράφος θέλει να υπερασπιστεί όλους όσους η κυρίαρχη προπάγανδα πολεμά σαν «σταλινικούς», αφού πρώτα έχει φορτώσει στον Στάλιν ως και το προπατορικό αμάρτημα. Μια πιο προσεκτική ανάγνωση του άρθρου όμως αποκαλύπτει ότι ακριβώς αυτή την προπαγάνδα αποδέχεται και επιχειρεί να δικαιώσει ο συντάκτης του. Γράφοντας ότι «ο Μανιαδάκης, ο Μπάμπαλης, οι ανθρωποφάγοι του εμφυλίου, οι παρακρατικοί του '50 και του '60, οι τυραννόσαυροι της χούντας» οργίασαν σε βάρος αγωνιστών, κομμουνιστών, σε βάρος του κομμουνιστικού και εν γένει λαϊκού κινήματος ...μιμούμενοι τον Στάλιν! «Αυτοί κι αν λάτρεψαν τον μακαρίτη και τον προσκύνησαν όπως έπρεπε: σκότωσαν, βασάνισαν, φυλάκισαν κόσμο και κοσμάκη, ξέσκισαν τη δημοκρατία και την ίδια την Ελλάδα, δείχνοντας την εικόνα του. Δικός τους άγιος έγινε κι ας κατηγορούν χρόνια και χρόνια άλλους για τη λατρεία του. Στο εικονοστάσι της εθνικοφροσύνης τους και της σωτηρίας τους απ' τον κομμουνισμό τον είχαν επί δεκαετίες και του άναβαν καντήλια» γράφει και εγκαλεί όσους και σήμερα τον «θυμούνται για να τον φορτώσουν στους εβραίους της αριστεράς» ότι δεν δικαιούνται να το πράττουν, αφού «σε πόσα και τι στρατοδικεία υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτοί που τους καθίζουν σήμερα (πάλι!!!) στο σκαμνί του σταλινοδικείου;»...

Βούτυρο στο ψωμί της αντισοσιαλιστικής προπαγάνδας, με αιχμή του δόρατος τη συκοφαντία του ηγέτη της σοσιαλιστικής ΕΣΣΔ, τέτοια γραπτά. Οπως και το διπλανό άρθρο που απαντά στην πρόσφατη δήλωση του Μ. Χρυσοχοΐδη «εγώ δεν προσκυνάω το εικόνισμα του Στάλιν», λέγοντάς του ότι θα μπορούσε να το προσκυνάει. Βολεύουν πολλούς, ανάμεσά τους και «ριψάσπιδες», όσους αποκηρύττουν με κάθε ευκαιρία το σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα. Επιχειρούν να χτυπήσουν όσους, τιμώντας τους αγώνες τους, την ιστορία του κομμουνιστικού και λαϊκού κινήματος, υπερασπίζονται το σοσιαλισμό, όσους αντιπαλεύουν την αντικομμουνιστική αντισοσιαλιστική προπαγάνδα που τελικό στόχο έχει τον ίδιο το λαό και το κίνημά του. Ματαιοπονούν. Δεν θα το καταφέρουν. Καταφέρνουν μόνο επιδεικνύοντας τα διαπιστευτήριά τους στο σύστημα, να αποδεικνύουν την οριστική και αμετάκλητη προσχώρησή τους στο στρατόπεδό του.

Υπονομεύουν την ταξική πάλη

Σε χτεσινή της ανακοίνωση «για την κινητοποίηση στις 17 Δεκέμβρη», η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ) σημειώνει: «Καλούμε τους εργαζόμενους επίσης να αγνοήσουν τις κομματικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ και να συμμετάσχουν σε ενωτικά συλλαλητήρια όπου πραγματοποιούνται». Ετσι ερμηνεύει και υπονομεύει ταυτόχρονα η ΑΠ την απεργία που αποφάσισαν οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά το ρόλο τους στην υπονόμευση της ταξικής πάλης. Ετσι εννοεί τη «στήριξη» και το «κάλεσμα» στις σημερινές και αυριανές απεργιακές κινητοποιήσεις, για τις οποίες χτες έβγαλε ανακοίνωση και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην ίδια ρότα με την ΑΠ, κόντρα στο πλαίσιο πάλης που ικανοποιεί όλες τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας. Και ύστερα κόπτονται για την «ενότητα». Ενότητα στο συμβιβασμό θέλουν.

Αλλωστε, το ποιον τελικά στηρίζουν αποτυπώνει και η στάση τους μέσα στα ίδια τα πρωτοβάθμια συνδικάτα: Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στους Δήμους Θριασίου πήρε κατά πλειοψηφία απόφαση να συμμετέχει στην αυριανή απεργία, αλλά, χτες, η παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ καλούσε τους εργαζόμενους σε απεργοσπασία. Στο Δήμο Ζωγράφου η παράταξη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε - όπως και η ΠΑΣΚΕ - διαδικαστικά προβλήματα για να μην αποφασιστεί απεργία. Αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, όταν πρότεινε να γίνει απεργία στις 16 ή στις 18 Δεκέμβρη, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι στις 17 Δεκέμβρη, γιατί εκείνη τη μέρα κάνει το ΠΑΜΕ..! Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, εφιστά την προσοχή στους εργαζόμενους, με συμβουλές που θα μπορούσαν να διατυπώνονται και ως εξής: «Προς Θεού. Μην και πάτε στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Να πάτε στις άλλες όπου τα αιτήματα δεν ενοχλούν το κεφάλαιο, όπου ο προσανατολισμός είναι να γλείψουμε το χέρι των αφεντικών, μπας και μας λυπηθούν και μας πετάξουν λίγα ψίχουλα». Αυτό το περιεχόμενο θέλουν να δώσουν στον αγώνα των εργαζομένων, όταν δεν μπορούν να τον αποφύγουν.

Οι εργάτες να τους καταδικάσουν. Κι η καλύτερη καταδίκη είναι η αποφασιστική συμμετοχή στην αυριανή απεργία με το ταξικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: Συμπόρευση στην αντιλαϊκή πολιτική...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΜΕ καλά τα όσα είπαν ο Γ. Παπανδρέου και ο Αντ. Σαμαράς μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, τότε έχουμε ένα συμπέρασμα εκπληκτικό.

Ο πρώτος διαπίστωσε ότι ο δεύτερος συμφωνεί με τις απόψεις του και ο δεύτερος ότι ο πρώτος συμφωνεί με κάποιες από τις απόψεις του, καθώς και ότι συμφωνεί και ο ίδιος με κάποιες από τις απόψεις του πρώτου...

Μπερδευτήκατε; Δεν πειράζει, ούτως ή άλλως είναι προφανέστατη η πολιτική στόχευση και των δύο όταν μιλούν για το θέμα της διαφθοράς: Κουβέντα να γίνεται...

Και κυρίως να μη γίνεται κουβέντα για τα πραγματικά προβλήματα των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικροεπαγγελματιών. Γιατί εκεί δεν είναι καθόλου μπερδεμένη η κατάσταση.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν απολύτως στις πολιτικές που συνδιαμορφώνουν επί τόσα χρόνια στις Βρυξέλλες και θέλουν μάλιστα να τις εφαρμόσουν γρήγορα. Ταχύτατα...

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ η κυβέρνηση έμεινε με έναν ...υφυπουργό λιγότερο, καθότι ο Ντίνος Ρόβλιας χάλασε ολίγον την εικόνα της αδιάφθορης κυβέρνησης.

Σε αυτούς φυσικά που είχαν μια τέτοια εικόνα, γιατί δε «μασάμε» όλοι με τις θεωρίες του Γ. Παπανδρέου.

Οπως καταλαβαίνετε, άρχισαν και αυτής της κυβέρνησης οι υπουργοί και υφυπουργοί τις ...αγαρμποσύνες.

Βέβαια, έτσι στα κρυφά γίνονται συνήθως οι ...μικροδουλειές. Γιατί το Ασφαλιστικό που ετοιμάζει ο Α. Λοβέρδος, επί παραδείγματι, δε θα γίνει καθόλου στα κρυφά. Αυτό είναι ...μεγάλη δουλειά και επείγουσα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ετσι όλοι οι μηχανισμοί, πολιτικοί, νομικοί, επικοινωνιακοί, κατασταλτικοί, θα σπεύσουν να την στηρίξουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ