ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Ε' ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΧΙ στη μεταφορά της Διεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά

Την προκλητική συμπεριφορά και αυθαιρεσία που επέδειξαν αστυνομικοί εναντίον τηλεοπτικού συνεργείου του «902» και φορέων του Ε' Διαμερίσματος την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης ρεπορτάζ στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου όπου σχεδιάζεται να μεταστεγαστεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά και σήμερα χρησιμοποιείται ως γκαράζ οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Ε' Διαμερίσματος Πειραιά του ΚΚΕ.

«Με δεδομένη την αντίδραση κατοίκων και φορέων της γειτονιάς για να μην εγκατασταθεί η Ασφάλεια Πειραιά στην περιοχή, η προσαγωγή του τηλεοπτικού συνεργείου, αναφέρεται στην ανακοίνωση, είχε ξεκάθαρο στόχο όχι μόνο να παρεμποδίσει την ανάδειξη του δίκαιου αυτού αιτήματος, αλλά και να τρομοκρατήσει όσους μαζικά διεκδικούν να αποδοθεί στο λαό του Ε' Διαμερίσματος ο συγκεκριμένος χώρος και να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου - αναψυχής».

Η συγκεκριμένη ενέργεια, αναφέρει, είναι ενταγμένη σε μία γενικότερη προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού για τον περιορισμό της αντίδρασης στη θύελλα αντιλαϊκών μέτρων που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά τις επίσημες δικαιολογίες για «ατυχές γεγονός».

Η ΚΟ Ε' Διαμερίσματος Πειραιά επισημαίνει τις βαρύτατες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά και των εκάστοτε Δημοτικών και Νομαρχιακών Διοικήσεων, που δίνουν βορά σε ιδιώτες κάθε ελεύθερο και δημόσιο χώρο, που τσιμεντοποιούν ακόμα και χαρακτηρισμένους χώρους πρασίνου. Τονίζει ότι για μια ακόμα φορά παραδίδουν ένα δημόσιο χώρο σε ιδιώτη, καθώς το νέο κτίριο της Ασφάλειας προβλέπεται να χτιστεί με τις περίφημες Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

«Στηρίζουμε - καταλήγει - το δίκαιο αγώνα των φορέων και των κατοίκων της περιοχής για να μην προχωρήσει το σχέδιο για τη μεταφορά της Διεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά στην περιοχή μας. Να χαρακτηριστεί και να αξιοποιηθεί το κτίριο επί της Ασκληπιού, αρ. 23, ως χώρος πρασίνου». Διεκδικεί επίσης τη διαμόρφωση της ΚΥΔΕΠ σε ελεύθερα προσβάσιμο χώρο πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής, την αναβάθμιση του Πάρκου Δηλαβέρη, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους κατοίκους και να παραμείνει ως χώρος πρασίνου, περιπάτου, άθλησης και αναψυχής. Επίσης την αναπαλαίωση του πρώην κινηματογράφου «Καλιφόρνια» και λειτουργία του ως χώρου πολιτιστικής έκφρασης κατοίκων και μαζικών φορέων και την ανακαίνιση του παλιού θερινού κινηματογράφου «Κρόνιο» και επαναλειτουργία του ως δημοτικού κινηματογράφου. «Τέτοιοι τρόποι εκφοβισμού και τρομοκράτησης του λαού δε θα περάσουν, καταλήγει η ανακοίνωση. Πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά, να διεκδικήσουμε ως εργαζόμενοι, ως κάτοικοι, αυτά που μας ανήκουν».

ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ - ΠΝΥΚΑΣ
Εισήγηση υπέρ της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου

Νόμιμη είναι η περίφραξη που έκανε το υπουργείο Πολιτισμού στους Λόφους Φιλοπάππου, Πνύκας και Νυμφών, ενώ αντίθετα η απαγόρευση πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο κατά τις νυχτερινές ώρες είναι παράνομη. Αυτό πρότεινε στη χτεσινή συνεδρίαση του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ο εισηγητής Ι. Μαντζουράνης. Σε περίπτωση που το δικαστήριο κάνει αποδεκτή την εισήγηση, αυτό θα σημάνει ότι θα απαγορευτεί η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο γύρω από την Ακρόπολη.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φλεβάρη το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε περίφραξη όλου του χώρου με τη δημιουργία εισόδων (πύλες), με πρόσχημα την καλύτερη φύλαξη του χώρου.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση στο ΣτΕ, ο εισηγητής Ι. Μαντζουράνης ανέφερε ότι η περίφραξη είναι νόμιμη και έγινε για την προστασία των μνημείων και του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και για να αποτραπούν καταπατήσεις. Οσον αφορά την απαγόρευση εισόδου επισκεπτών στον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο τις νυκτερινές ώρες, σημείωσε ότι αντίκειται στο συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση και επικοινωνία με τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

TO ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» τεύχος 144 (Οκτώβρης - Νοέμβρης - Δεκέμβρης 2009)

Στα περιεχόμενα του τεύχους, ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνονται:

Oι θέσεις μας:

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησε τα 68χρονα του ΕΑΜ.

Διαμαρτυρία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κατά του αντικομμουνισμού της ΕΡΤ.

Αρθρα - Μελέτες:

Παραχαράκτης της Ιστορίας το «Δίκτυο Μελέτης Εμφυλίων Πολέμων».

60 χρόνια από την πολιτική προσφυγιά.

Η «Κρεατομηχανή» αντικομμουνιστών καθηγητών.

Ιδού ποιοι βοήθησαν τον Χίτλερ.

Επέτειοι:

Δημήτρης Γληνός: Ο κομμουνιστής δάσκαλος του λαού (66 χρόνια από το θάνατό του. Και άρθρο του: «Ποιοι δρόμοι ανοίγονται μπροστά στους νέους».

Σελίδες από το ΔΣΕ:

Ημερολόγιο του ήρωα Μ. Βαΐτσου (1949).

Το 1° Συγκρότημα του ΔΣΕ στα Χάσια - Αντιχάσια.

Η Μάχη της 18ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ στη Νάουσα (22/12/1948).

Απελευθέρωση κρατουμένων από τις φυλακές Γυθείου.

Μάχες για την κατάληψη υψωμάτων Μπίκοβικ - Δόντι.

Aναμνήσεις - Χρονικά:

Μάχες του ΕΛΑΣ της Αθήνας. Η ΕΑΜική Αντίσταση το Νομό Κιλκίς.

Μάχες στη Ζαγορά. Μάχη του ΕΛΑΣ στο Σαραντάπορο.

Αγώνες και θυσίες της Ελασόνας.

Λογοτεχνία:

Μενέλαου Λουντέμη: «Ο φούρνος» (πρωτοχρονιάτικο διήγημα).

Αλλες στήλες: Ηρωες - Μάρτυρες, Βιβλιοπαρουοίαση, Αγωνιστές που έφυγαν, Προσφορές, Ρεπορτάζ, κλπ.

* Το περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» διατίθεται:

Στα κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυροματαίων 12, Αθήνα. Τηλ.: 2108222952 - φαξ: 2108834093).

Στα κατά τόπους παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Εκδρομή ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στη Βουλγαρία

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει 5ήμερη χριστουγεννιάτικη εκδρομή στη Βουλγαρία, με επίσκεψη σε Σόφια, Βίτοσα, Ρίλα, Ζαντάνσκι και συναντήσεις με τις οργανώσεις «ΓΚΕΟΡΓΚΙ ΔΗΜΗΤΡΟΦ» και τη Βουλγάρικη Αντιφασιστική Ενωση. Αναχώρηση, την επόμενη Τετάρτη 23 Δεκέμβρη και επιστροφή στην Αθήνα, την Κυριακή 27 Δεκέμβρη. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2108225407 και 2108831368. (Στην τιμή των 340 ευρώ το άτομο, περιλαμβάνονται: Μετακινήσεις, 4 διανυκτερεύσεις με πρωινό - οι 3 σε Σόφια και 1 στο Ζαντάνσκι - και 3 γεύματα και χριστουγεννιάτικο γλέντι).


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΚΡΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - ΑΛΕΚΟΣ ΜΑΚΡΗΣ
Τιμώντας τη μνήμη των συντρόφων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑ ΑΡΜΠΙΛΙΑ και ΑΛΕΚΟΥ ΜΑΚΡΗ, η ΚΟΒ Ιλισίων οργανώνει Πολιτικό Μνημόσυνο, την Κυριακή 20 Δεκέμβρη, στις 11.00 π.μ., στα γραφεία της, Σειλιστρίας 9, Ανω Ιλίσια.

ΑΡΜΠΙΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΡΜΠΙΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Στολίζουν το δέντρο της ακρίβειας και της ανεργίας

Με έναν ξεχωριστό τρόπο ο Γυναικείος Σύλλογος Κερατσινίου «Στοργή του Παιδιού» διαμαρτύρεται για την ανεργία και την ακρίβεια. Με στολίδια που έφτιαξαν οι ίδιες οι γυναίκες, όπως λογαριασμούς, καράβια που δεν υπάρχουν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη κλπ. στολίζουν το δέντρο της ανεργίας και της ακρίβειας. Ο στολισμός θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκέμβρη από τις 11π.μ.-12.30 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη (Δημοκρατίας και Βενιζέλου).

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Καταγγέλλει τη σύλληψη του γραμματέα του

Τη σύλληψη του Γραμματέα της Ιάσονα Καπλάνη καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συλλόγου Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών από δυνάμεις του αστυνομικού τμήματος. Οπως καταγγέλλει ο σύλλογος, το περιστατικό έγινε προχτές Τρίτη 15/ Δεκέμβρη το βράδυ κατά τη διάρκεια της έντονης βροχόπτωσης την ώρα που ο Γραμματέας περιόδευε στα καταστήματα της αγοράς, φωτογραφίζοντας την άθλια και τριτοκοσμική εικόνα που παρουσίαζε η πόλη από την έντονη βροχόπτωση λόγω έλλειψης βασικών έργων υποδομής και απορροής των βρόχινων νερών.

«Πιστεύουμε, καταγγέλλει ο σύλλογος, ότι η σύλληψή του από δυνάμεις της αστυνομίας με αλεξίσφαιρα γιλέκα και η περιφορά του μέχρι το αστυνομικό τμήμα και πάλι πίσω μόνο την τρομοκράτησή του είχε σκοπό και τίποτα άλλο, και όποιες άλλες δικαιολογίες είναι προφάσεις. Για άλλη μια φορά, τα αστυνομικά όργανα, αντί να αντιληφθούν και να κατανοήσουν την απερίγραπτη κατάσταση είδαν στο πρόσωπο ενός συνδικαλιστή τον εχθρό λαό και βιάστηκαν να τον συλλάβουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ