ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Νιώστε το ταξικό σας συμφέρον

Περιοδεία στο 2ο ΕΠΑΛ Περιστερίου, έκανε χτες ο Γραμματέας της ΚΝΕ

«Θέλουν να μας φορτώσουν και να πληρώσουμε αυτά που έφαγαν αυτοί». «Κάποιοι από τους καθηγητές μας (ωρομίσθιοι) πληρώνονται με την ώρα, όπως και εμείς. Και αν... πληρωθούν. Οπως και εμείς». «Και γιατί να δουλεύουμε έτσι; Γιατί να δεχτούμε το "σκάσε και κολύμπα"»; 2ο νυχτερινό ΕΠΑΛ Περιστερίου και οι απαντήσεις δίνονται με ταξικό ένστικτο. Περίπου 150 παιδιά, στην πλειοψηφία τους, λίγο πριν το χάραμα πιάνουν δουλειά σε μηχανουργεία και οικοδομές, ζουν από πρώτο χέρι την εκμετάλλευση και τα βράδια δίνουν τη μάχη της γνώσης. Χτες, κοντά σ' αυτούς και τους καθηγητές τους βρέθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του Κόμματος, στο πλαίσιο περιοδείας που διοργάνωσε η ΚΟΑ του ΚΚΕ στο σχολείο.

Ο Γ. Πρωτούλης, μιλώντας με τους μαθητές, έκανε αρχικά έναν απολογισμό της μεγάλης απεργίας του ΠΑΜΕ, αλλά κυρίως μίλησε για το από εδώ και μπρος, για την ανάγκη όλο και περισσότεροι νέοι να οργανωθούν στα ταξικά σωματεία. «Να μάθετε το ταξικό σας συμφέρον, είπε. Και αυτό βρίσκεται μακριά και πέρα απ' την κυβέρνηση, την ΕΕ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τους στημένους διαλόγους. Ποιος διάλογος; Θα κάτσουν οι λύκοι με τα πρόβατα στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν ποιον θα φάνε; Τι θα χάσουν; Το ντέρμπι του διαλόγου είναι σικέ. Εχουν και τους 4 διαιτητές δικούς τους και μας δένουν και τα πόδια», υπογράμμισε, καλώντας τους σ' έναν αγώνα ταξικό, προκειμένου να μη γίνει η γενιά μας γενιά χωρίς δικαιώματα. Η κουβέντα πήγε και στο θέμα του ανοιχτού απεργοσπαστικού ρόλου των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και η οργή των εργαζόμενων μαθητών γέννησε απαντήσεις που... δε γίνεται να δημοσιευτούν.

Ο Γ. Πρωτούλης κάλεσε και τους εκπαιδευτικούς να σηκώσουν ανάστημα. Οι ωρομίσθιοι να αγωνιστούν για όσα τους ανήκουν. Οι μόνιμοι να μην κλείσουν τα μάτια τους. Μαθητές, καθηγητές, εργάτες να βρεθούν στον ίδιο δρόμο, στον ίδιο αγώνα για μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Να νιώσουν το ταξικό τους συμφέρον.

ΠΑΜΠΑΤΡΑΪΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΣ
Αλλη πνοή στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα

Σε μια μαζική σύσκεψη την περασμένη Τετάρτη εκλέχτηκε τοπική Γραμματεία Πάτρας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Από τη μαζική σύσκεψη φοιτητών - σπουδαστών στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας
Από τη μαζική σύσκεψη φοιτητών - σπουδαστών στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας
Η πάλη στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, για τις σύγχρονες ανάγκες μας είναι μονόδρομος. Πρέπει να σπάσει η μοιρολατρία που κυριαρχεί, και γι' αυτό μονόδρομος είναι η πλατιά πολύμορφη δράση των επιτροπών αγώνα και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Τα παραπάνω είναι συμπεράσματα που κυριάρχησαν στην παμπατραϊκή σύσκεψη την οποία πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη, στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας σπουδαστές από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Πάτρας, για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και την εκλογή τοπικής γραμματείας του ΜΑΣ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν 11 Επιτροπές Αγώνα από το Πανεπιστήμιο (Μηχανικών Η/Υ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Φυσικού, Χημικού, Μαθηματικού, Παιδαγωγικού, Φιλολογίας, Οικονομικού, Ιατρικής), 3 Επιτροπές Αγώνα από το ΤΕΙ (ΣΔΟ, ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ) καθώς και ο Σύλλογος Οικότροφων Εστίας του Πανεπιστημίου. Εκλέχθηκε 13μελής γραμματεία, η συγκρότηση της οποίας αποτελεί βήμα στην ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος, βοηθά να συντονίζεται ο αγώνας φοιτητών - σπουδαστών και να συνδέεται με το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Στην πανηγυρική σύσκεψη παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Α. Ταβουλάρης, από τη Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, ο Θ. Παπαστεφανόπουλος, πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου της «Φριγκοκλάς», ο Α. Βανακάρας από τη ΔΗΠΑΚ, ο Χ. Κάλος, από τους Μουσικούς του Δήμου της Πάτρας.

Η συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξε τα οξυμένα προβλήματα των φοιτητών και των σπουδαστών, την ανάγκη της πάλης κόντρα στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλειά. Οπως επισήμαναν πολλοί εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα, η κατάσταση με το κόστος σπουδών είναι εκρηκτική αφού πέρα από τα χαράτσια του ενοικίου και της μετακίνησης που έχει δοθεί προίκα στο ιδιωτικό ΚΤΕΛ, οι φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν αναλώσιμα, σχεδιαστικά κι άλλα υλικά που είναι απαραίτητα για τις σπουδές τους. Για τη μέριμνα χαρακτηριστικό είναι ότι στην εστία της Πάτρας υπάρχουν 800 κλίνες για 15.000 φοιτητές, όπως είπε ο εκπρόσωπος του συλλόγου των οικότροφων της εστίας του Πανεπιστημίου. Πολλοί είναι πια οι φοιτητές και σπουδαστές που αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να τα «βγάλουν πέρα», ενώ το μέλλον που επιφυλάσσουν για την πλειοψηφία των αποφοίτων είναι η ανασφάλιστη εργασία, η αβεβαιότητα.

Από την κουβέντα αναδείχτηκε η πείρα από τη συγκρότηση των επιτροπών στις σχολές, ότι μέρα με τη μέρα στο δρόμο που καλεί το ΜΑΣ στρατεύονται όλο και περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές, πλαισιώνοντας τις επιτροπές που έχουν στηθεί. Ετσι, αποφάσισαν να συνεχίσουν, κόντρα στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μέσα στις σχολές που πρωτοστατούν στη διάλυση του φοιτητικού κινήματος, μπολιάζουν τις συνειδήσεις των φοιτητών με τις «αξίες» της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, υλοποιούν την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ μαζί με τους μεγαλοκαθηγητές. Στην ίδια ρότα, εξάλλου, κινούνται και οι δυνάμεις του συμβιβασμού ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΕΑΑΚ, που σπέρνουν αυταπάτες ότι μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις χωρίς να στρέφουμε τα βέλη μας στην ουσία της πολιτικής τους, καλούν σε συντεχνιακή πάλη διασπώντας την ενότητα των σπουδαστών και φοιτητών. Γι' αυτό και συμφωνούν με την ουσία της πολιτικής της ΕΕ, καλούν τους φοιτητές να γίνουν κλακαδόροι της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Οι φοιτητές και σπουδαστές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, όμως, γυρίζουν σελίδα, δίνουν άλλη πνοή, περιεχόμενο και προσανατολισμό στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Εκδήλωση της ΚΝΕ

Στη Χαλκίδα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΔΗΚΕΧ (Αβάντων 50, Παλιό Δημαρχείο), αφιερωμένη στο Δεκέμβρη το '44.

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ
Υποσχέσεις για πληρωμές μετά από μήνες...

Το υπουργείο Παιδείας έστειλε επιστολή στους νομάρχες της χώρας, ζητώντας την επίσπευση της καταβολής των αμοιβών των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, από τις πιστώσεις που έχουν ήδη αποσταλεί. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι χιλιάδες ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που τρέχουν από σχολείο σε σχολείο, για λίγα ευρώ την ώρα, έχουν να πληρωθούν έως και ενάμιση χρόνο.

Επίσης, με απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, καθορίστηκε για το οικονομικό έτος 2009 η συμπληρωματική επιχορήγηση της ΟΣΚ ΑΕ, από τον τακτικό προϋπολογισμό, για τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών και την καταβολή αμοιβών προσωπικού καθαριότητας των σχολείων. Η καταβολή της επιχορήγησης ανέρχεται στο ποσό των 12.502.000 ευρώ.

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό» που αυτό το μήνα ήταν αφιερωμένες στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και στην αλήθεια γύρω από το τείχος.

Τις επόμενες βδομάδες το πρόγραμμα της ΚΝΕ στο «Συρμό» θα έχει εορταστικό χαρακτήρα, όπως παραδοσιακά γίνεται τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που οργανώνονται μεγάλα νεανικά γλέντια.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για σήμερα και αύριο έχει ως εξής:

Σήμερα Σάββατο προγραμματίζεται συναυλία ροκ και έντεχνου με το συγκρότημα «Ακουστικές Κατασκευές» στις 10 μ.μ.

Και αύριο Κυριακή, μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ, στις 9.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ