ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
«Αργός θάνατος» στη Γάζα

Ενταση μετά την επιβεβαίωση ανοικοδόμησης υπόγειου σιδερένιου τείχους στα σύνορα Αιγύπτου - Γάζας και την απαγόρευση, από την αιγυπτιακή ηγεσία, της πορείας για την Ελευθερία της Γάζας

Από τους ανελέητους περσινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Associated Press

Από τους ανελέητους περσινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Ενας χρόνος συμπληρώνεται, στις 27 του μήνα, από την έναρξη της αιματηρής επιχείρησης του ισραηλινού στρατού κατά της Λωρίδας της Γάζας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, και τραυματίστηκαν πολλαπλάσιοι από αυτούς. Ο ισραηλινός στρατός ισοπέδωσε, από αέρος και εδάφους, τα πάντα στην μικρή Λωρίδα Γης, καταστρέφοντας σπίτια, θεμελιώδεις υποδομές, όπως υδροδότηση, αποχέτευση και ηλεκτροδότηση, εγκαταστάσεις του ΟΗΕ.

Ενα χρόνο μετά, τίποτε δεν έχει αποκατασταθεί καταγγέλλουν με έκθεσή τους ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες κατηγορούν ανοιχτά τη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα» ως υπεύθυνη για τον αργό θάνατο που το Ισραήλ έχει επιβάλει στη Γάζα. Οι οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η «διεθνής κοινότητα» δεν άσκησε πιέσεις στο Ισραήλ, δεν προχώρησε η ίδια σε σπάσιμο του φονικού εμπάργκο και αρκέστηκε σε «λόγια». Το αποτέλεσμα είναι ότι σχεδόν τίποτε δεν έχει ανοικοδομηθεί από τις κατεστραμμένες υποδομές, τα κτίρια και τα σπίτια, λόγω του αποκλεισμού.

Τείχη και απαγορεύσεις

Η καταγγελία αυτή έρχεται την ώρα που η αιγυπτιακή ηγεσία, για πρώτη φορά, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Αχμάντ Αμπούλ Γάιτ, επιβεβαίωνε ότι ανοικοδομείται σιδερένιο υπόγειο τείχος στα 14 χιλιόμετρα της μεθορίου με τη Λωρίδα της Γάζας. Στην περιοχή αυτή εντοπίζονται τα τούνελ από όπου γίνεται και η όποια τροφοδοσία στα απαραίτητα για την επιβίωση.

Ο Αιγύπτιος υπουργός μίλησε για «δικαίωμα προστασίας της αιγυπτιακής εθνικής ασφάλειας». Ετσι απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται η Αίγυπτος από τη «Χαμάς» αλλά και από μεγάλη μερίδα του αραβικού Τύπου και κόσμου ότι «οικοδομεί ένα τείχος που θα φέρει σε ολική καταστροφή τη Γάζα, αντί να προσπαθεί για άρση του αποκλεισμού».

Τις επικρίσεις αυτές αναμένεται να εντείνει και η απόφαση της αιγυπτιακής ηγεσίας να απαγορεύσει την πραγματοποίηση της «Πορείας για την Ελεύθερη Γάζα» που διοργανώνει η κίνηση «Free Gaza Movement» με τη συμμετοχή περίπου 1.300 ακτιβιστών από 40 χώρες και την Ελλάδα, που θα επιχειρήσουν να μπουν στην Γάζα την Πρωτοχρονιά, κάτι που θα προσπαθήσουν να πράξουν από τη μεθόριο του Ερετζ Ισραηλινοί φιλειρηνιστές και ακτιβιστές.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν έδωσε άδεια στην πορεία υποστηρίζοντας ότι «η κατάσταση στη Γάζα είναι ευαίσθητη» και προειδοποιώντας ότι «θα εφαρμοστεί ο αιγυπτιακός νόμος για όποιον παραβιάσει την απόφαση». Οι διοργανωτές απάντησαν ότι θα επιμείνουν για να καταγγείλουν όχι μόνο την ισραηλινή πολιτική αλλά και τη συνενοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, χθες, η ελληνική αντιπροσωπεία κατήγγειλε και τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων.

  • Στα χέρια της «Χαμάς» βρίσκεται η απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης (χωρίς να έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο) σχετικά με την ανταλλαγή 1.000 Παλαιστινίων κρατουμένων με τον Ισραηλινό στρατιώτη Σαλίτ, που κρατείται από το 2006.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα του λαού

Αθλια η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της ισραηλινής κατοχής

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση που έγινε με συνδικαλιστές και εργαζόμενους στη Ραμάλα
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση που έγινε με συνδικαλιστές και εργαζόμενους στη Ραμάλα
Την ταξική αλληλεγγύη των εργαζομένων της χώρας μας στο λαό της Παλαιστίνης μετέφερε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Σ. Φαγιάντ, ολοκληρώνοντας χτες τη διήμερη επίσκεψη στην Παλαιστίνη.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλή τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, συμμετείχε σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης με αφορμή τη μαύρη επέτειο από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα το 2008, οι οποίες οργανώνονται από κοινού με τη Γενική Ενωση Εργατών Παλαιστίνης στα πλαίσια του προλεταριακού διεθνισμού. Ακόμα, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ μετέβη στη Χεβρόνα, όπου είχε συνάντηση με συνδικαλιστές και εργαζόμενους στην περιοχή. Η Χεβρόνα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Οχθης. Οι κάτοικοί της βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία που φτάνει το 30% αλλά και την ακρίβεια και τη φτώχεια. Οπως χαρακτηριστικά επισήμαναν στους αντιπροσώπους του ΠΑΜΕ, «η οικονομία είναι σε χειροπέδες εξαιτίας της κατοχής», ενώ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει με διαφόρων ειδών βοηθήματα. «Δε θέλουμε να ζούμε με φιλανθρωπίες, θέλουμε ανεξάρτητο κράτος κι όχι κράτος της ζητιανιάς. Οι εργάτες θέλουν τον πολιτισμό», έλεγαν στην αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, η οποία χτες επέστρεψε από την Παλαιστίνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ