ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
«Πολεμικές πρόβες» Ουρίμπε

Από πρόσφατη διαδήλωση στη Βενεζουέλα ενάντια στην προκλητική πολιτική Ουρίμπε
Από πρόσφατη διαδήλωση στη Βενεζουέλα ενάντια στην προκλητική πολιτική Ουρίμπε
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Σάλο προκαλεί η απόφαση του προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, στενότερου συμμάχου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, να προχωρήσει σε στρατιωτική λύση όσον αφορά τους αιχμαλώτους των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), παρά το γεγονός ότι η αντάρτικη οργάνωση έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Απρίλη ότι θα προχωρήσει σε μονομερή απελευθέρωση των αιχμαλώτων, αρκεί μόνο να υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Κατά τις FARC απαραίτητες προϋποθέσεις ήταν να μην υπάρχουν ταυτόχρονες επιχειρήσεις του στρατού ώστε να τεθεί η επιχείρηση απελευθέρωσης σε κίνδυνο, ενώ μοναδικό διαμεσολαβητή που αποδέχονταν ήταν η γερουσιαστής Πιεδάδ Κόρδοβα. Εκτοτε εξαιτίας των παλινδρομήσεων και κυρίως της τακτικής της κυβέρνησης Ουρίμπε η απελευθέρωση δεν έχει επιτευχθεί. Μέχρι χτες. Οπότε και ο πρόεδρος της Κολομβίας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσε: «Η διαταγή είναι η διάσωση. Ζήτησα από το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας να προχωρήσουν σε επίθεση ώστε να απελευθερώσουν όσους έχουν απαχθεί από τους συμμορίτες»!

Η στρατηγική Ουρίμπε ήταν εξαρχής ενάντια σε οποιουδήποτε είδους διαπραγματεύσεις, πολύ περισσότερο δε σε ανθρωπιστικές ανταλλαγές και επιδίωκε εξαρχής μία στρατιωτική λύση με μοναδικό στόχο να προξενήσει μεγάλα πλήγματα στις τάξεις της αντάρτικης οργάνωσης και ενδεχομένως, εάν καταστεί δυνατόν, να διαχύσει τον «πόλεμο» που θα προκαλέσει και εντός της Βενεζουέλας, ειδικά σε αυτή την περίοδο. Ενδεχόμενο που ισχυροποιείται εξαιτίας της υπογραφής της στρατιωτικής συμφωνίας για εγκατάσταση 7 νέων αμερικανικών δυνάμεων σε όλη την Κολομβία.

Καθόλου τυχαία χτες έγινε γνωστή η απαγωγή του κυβερνήτη της Κακετά, Λουίς Φρανσίσκο Κουέγιαρ, που αμέσως αποδόθηκε στις FARC, παρά το γεγονός ότι κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. «Μετά την απαγωγή του κυβερνήτη, οποιουδήποτε είδους συνομιλίες για μονομερή απελευθέρωση εκ μέρους των FARC ακυρώνονται» τόνισε ο Αλβαρο Ουρίμπε.

Οι αντιδράσεις εντούτοις είναι πολλές. Ηδη ο καθηγητής Γκουστάβο Μονκάγιο, πατέρας του στρατιωτικού Πάμπλο Εμίλιο Μονκάγιο που είναι αιχμάλωτος των FARC από το 1997 και η απελευθέρωσή του δεν έχει πραγματοποιηθεί παρότι ανακοινώθηκε στις 19 Απρίλη, καταδίκασε την απόφαση του πρόεδρου Ουρίμπε να προχωρήσει σε στρατιωτική λύση.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΙΝΑ
Ισχυροποίηση των διμερών οικονομικών σχέσεων

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Σειρά συμφωνιών για ενίσχυση της συνεργασίας Βενεζουέλας και Κίνας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, της πολιτικής και της τεχνολογίας, καθώς και για σύσταση ενός Κοινού Ταμείου των δύο χωρών για τη χρηματοδότηση των διμερών σχεδίων που ήδη έχουν δρομολογηθεί, αποτελούν τα βασικά αποτελέσματα της 8ης Διακυβερνητικής Συνάντησης των δύο χώρων (οι συνομιλίες είχαν ξεκινήσει το 1974), με τη συμμετοχή αξιωματούχων και 200 επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Σχεδιασμού της Βενεζουέλας, Χόρχε Τζιορντάνι, το ύψος της χρηματοδότησης του ταμείου θα φτάσει τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης, Ζιάο Πινγκ, που συναντήθηκε και με τον πρόεδρο Τσάβες, τόνισε ότι «υπάρχει εμπιστοσύνη σε πολιτικό επίπεδο και καρποφόρα αποτελέσματα της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας, των υποδομών και της τεχνολογίας».

Ας σημειωθεί ότι μόλις τον περασμένο Σεπτέμβρη υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ούγο Τσάβες και της κινεζικής κυβέρνησης για την επένδυση εκ μέρους της Κίνας 16 δισ. δολαρίων σε σχέδιο εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή του ποταμού Ορινόκο. Ενώ την περίοδο 2003-2008 το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά περίπου 13 φορές, από 742 εκατομμύρια στα 10 δισ. δολάρια.

ΣΟΥΔΑΝ
Εντείνεται η αντιπαράθεση βορρά - νότου...

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Εν απουσία των Νοτιοσουδανών βουλευτών του «Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος» (SPLM) ψηφίστηκε χτες στη σουδανική Βουλή αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που αφορά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Νότου το 2011. Ο νεοψηφισθείς νόμος δίνει τη δυνατότητα και στους Νοτιοσουδανούς της διασποράς να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα.

Ωστόσο, με αυτό διαφωνούν οι βουλευτές του SPLM νότου που ανησυχούν πως εάν στο δημοψήφισμα συμμετάσχουν και άτομα που δεν κατοικούν στο νότο θα μπορούσαν μέσα σ' αυτούς να παρεισφρήσουν και υποστηρικτές του ισλαμικού «Εθνικού Κόμματος του Κογκρέσου» που αντιτίθενται στην πιθανότητα ανεξαρτητοποίησης του αυτόνομου νότιου Σουδάν και να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος... Η προεδρεύουσα της κοινοβουλευτικής επιτροπής δικαιοσύνης υπερασπίστηκε το νόμο, λέγοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα παραβιαζόταν το προσωρινό σύνταγμα της χώρας που εξασφαλίζει την ελεύθερη κίνηση των πολιτών στο Σουδάν.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας του SPLΜ, Γιασέρ Αρμάν, είπε ότι η χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή ήταν «η χειρότερη παραβίαση της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του 2005» και προειδοποίησε με μποϋκοτάρισμα των εργασιών της Βουλής μέχρις ότου αλλάξει ο νόμος...

Τέλος, ο πρώην Πρόεδρος της Ν. Αφρικής Τάμπο Μπέκι, με την ιδιότητα του ειδικού συμβούλου της Αφρικανικής Ενωσης, ενημέρωσε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν, προτείνοντας ως «απαραίτητη και πιθανή» μία ειρηνευτική συμφωνία στην περιοχή.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Την επίσημη αίτηση για ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ (που πριν 10 χρόνια βομβάρδιζε τη χώρα δήθεν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο) κατέθεσε χτες ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς στον Σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ.

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 30 άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις κτηνοτρόφων και αγροτών στην κεντρική πολιτεία Νασαράουα της Νιγηρίας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε χτες τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη επειδή απαγόρευσε στους Εβραίους και στους Ρομά να είναι υποψήφιοι σε εκλογές, μεταξύ των οποίων και αυτές για την προεδρία του κράτους.

ΤΟΚΙΟ.-- Μέχρι το Μάη ανακοίνωσε χτες ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας Τοσιφούμι Κιταζάουα πως θα έχει επιλύσει τις διαφορές της με τις ΗΠΑ για το θέμα μετεγκατάστασης των βάσεων στην Οκινάουα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Αξιωματούχοι της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου υπέγραψαν χτες στην Πρίστινα συμφωνία διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Ζιμπάμπουε (ZANU-PF και MDC) ανακοίνωσαν χτες πως έκλεισαν δύο νέες συμφωνίες για το σχηματισμό επιτροπών επίβλεψης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των Μέσων Ενημέρωσης και των εκλογών.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η επιστροφή του δικτάτορα της δυτικοαφρικανικής Γουινέας, Νταντίς Καμαρά, στη χώρα «μπορεί να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο» δήλωσε χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Την καταβολή αποζημίωσης ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων στα μέλη των οικογενειών θυμάτων της σφαγής στο ορεινό χωριό Ντος Ερες, κατά την οποία 200 χωρικοί έχασαν τη ζωή τους, που έγινε το 1982, αποφάσισε το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Ο Χάουαρντ Σμιντ, πρώην υπεύθυνος ασφάλειας της «Microsoft» και του «eBay», αλλά και ειδικός σύμβουλος του προηγούμενου Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους για την ασφάλεια του Διαδικτύου, είναι η «προσωπική επιλογή» του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη νέα θέση του συντονιστή της πολιτικής ασφάλειας σε όλο το φάσμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, από τις Ενοπλες Δυνάμεις έως τις δημόσιες υπηρεσίες.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Στο πλαίσιο της διαδικασίας εθνικοποίησης η κυβέρνηση του Προέδρου Εβο Μοράλες προχωρά άμεσα στα σχέδια υλοποίησης για την εθνικοποίηση των ηλεκτρικών εταιρειών μέσα στο 2010 όπως αναφέρει η εφημερίδα «La Razon». Εν τω μεταξύ, η υπουργός κατά της Διαφθοράς Νάρντι Σούξο, ανακοίνωσε ότι η Εισαγγελία θα απαγγείλει κατηγορίες ενάντια στον κυβερνήτη της Σάντα Κρους Ρούμπεν Κόστας για τις ζημίες που προκλήθηκαν με τις ενέργειές του ενάντια στην κυβέρνηση αλλά και με το δημοψήφισμα για την αυτονομία που κήρυξε μονομερώς.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα δολοφονία δημοσιογράφου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Ενδεικτική της κατάστασης τρομοκρατίας που επικρατεί στην Τουρκία χαρακτηρίζεται η δολοφονία του διευθυντή σύνταξης τουρκική εφημερίδας Σιχάν Χαγιρσεβενέρ, ο οποίος δέχτηκε τρεις σφαίρες σε κεντρικό δρόμο την Παρασκευή και ενώ πήγαινε στη δουλειά του. Είναι το δεύτερο περιστατικό μετά τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ. Σύμφωνα με την τουρκική Ενωση Δημοσιογράφων, ο Σ. Χαγιρσεβενέρ λάμβανε συχνά απειλητικά μηνύματα σχετικά με τα όσα έγραφε, καθώς η εφημερίδα του ασχολείτο με σκάνδαλα και υποθέσεις διαφθοράς. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της τουρκικής Ενωσης Δημοσιογράφων στην οποία υπογραμμίζεται ότι στη χώρα «οι δημοσιογράφοι δεν είναι ούτε ασφαλείς ούτε ελεύθεροι».

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Συνέχιση των προβλημάτων

Συνεχίζονται τα προβλήματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει αυτές τις ημέρες την περιοχή. Τουλάχιστον 79 άνθρωποι - κυρίως άστεγοι - έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του Δεκέμβρη στην Πολωνία, ενώ δεκάδες στην Ουκρανία έχουν επίσης βρει το θάνατο. Αλλοι 13 σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα στην Αυστρία, στη Φιλανδία και στη Γερμανία, όπου οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από το μηδέν.

Σημαντικά επίσης προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις μετακινήσεις λόγω της έντονης χιονόπτωσης, με ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων και ακυρώσεις δρομολογίων σε τρένα. Η λειτουργία των τρένων «Eurostar» επαναλήφθηκε σταδιακά χτες από το Παρίσι, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, όπου χιλιάδες επιβάτες, αποκλεισμένοι από τη βλάβη που προκάλεσε το Σαββατοκύριακο τη διακοπή της λειτουργίας τους, συνωστίζονταν στους σταθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ