ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2009 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
Μια «μεταρρύθμιση» στα μέτρα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία, την περασμένη Δευτέρα, ανοίγει ο δρόμος για την προώθηση της λεγόμενης «μεταρρύθμισης» του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ. Μια μεταρρύθμιση που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στην προεκλογική του εκστρατεία και χαρακτηρίστηκε «επαναστατική» αφού θα έδινε λύση στο πρόβλημα των 50 εκατομμυρίων ανασφάλιστων Αμερικανών. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική.

«Ενα από τα κίνητρα για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές να μπλεχτούν σ' αυτή τη διαδικασία είναι ενδεχομένως ότι θα έχουν μία ολόκληρη ομάδα νέων πελατών, πελατών που πληρώνουν» δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC τον Ιούνιο του 2009. Αυτή είναι λοιπόν η «επαναστατική» αλλαγή...

Με τη «μεταρρύθμιση» Ομπάμα, πράγματι, καθιερώνεται η υποχρεωτική ασφάλιση για όλους του Αμερικανούς πολίτες. Ομως, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μιλάει για ασφάλιση δεν εννοεί τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση από την οποία καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης.

Ετσι, το κόστος της «μεταρρύθμισης» που υπολογίζεται σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για την επόμενη δεκαετία θα πληρωθεί κατά ένας μέρος από την περικοπή των κονδυλίων που προορίζονται για τα συστήματα «Medicare» και «Medicaid» (συστήματα που καλύπτουν τους ηλικιωμένους ανασφάλιστους και τους άπορους) και κατά το υπόλοιπο από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Η ασφάλιση θα παρέχεται από τους ιδιωτικούς φορείς υγείας και από τα επιχειρηματικά ταμεία, τα ταμεία που λειτουργούν σε επίπεδο επιχείρησης και τα αποθεματικά των οποίων χρησιμοποιούνται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις...

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των ανασφάλιστων Αμερικανών υπολογίζεται σε 45,7 εκατομμύρια. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία με ρυθμούς διπλάσιους σε σχέση με την αύξηση του πληθυσμού.

Ενδεικτικό των προθέσεων του Ομπάμα είναι το γεγονός ότι δε δίστασε να προτείνει τον περασμένο μήνα πρόσθετη περικοπή των κρατικών δαπανών κατά 313 δισ. δολάρια για το πρόγραμμα «Medicare», εκτός από τις περικοπές 635 δισ. δολαρίων που είχε προτείνει νωρίτερα αυτό το χρόνο (οι μισές από τις οποίες αφορούσαν περικοπές στα προγράμματα «Medicaid» και «Medicare»), δηλαδή των μοναδικών προγραμμάτων που κάλυπταν κάποιες ανάγκες των ηλικιωμένων, των ανάπηρων και των φτωχών που δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο μιας ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας.

Θύματα της ασφαλιστικής «μεταρρύθμισης» του Ομπάμα θα είναι οι υπερήλικες και οι πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες. Ιδού η απάντηση του Αμερικανού Προέδρου στο περιοδικό των «New York Times» σχετικά με το κόστος περίθαλψης αυτών των δύο κατηγοριών και τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν: «Οι χρόνια άρρωστοι και αυτοί που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους καταναλώνουν ενδεχομένως το 80% των συνολικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη». Δηλαδή, στον... Καιάδα.

Στόχος: Οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι

Oι εργαζόμενοι στο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας πλήρωσαν πολύ σκληρά τη διεθνή οικονομική κρίση με εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις. Οπως τα καράβια στη φουρτούνα απαλλάσσονται από τη «σαβούρα» για να σωθούν, έτσι και οι αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποίησαν τους εργαζόμενους σαν περιττό φορτίο για να ξεπεράσουν την κρίση. Μια κρίση που οι ίδιες δημιούργησαν και όξυναν στο μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Ομως, ήταν σαφές ότι η κρίση λειτουργούσε για τις αυτοκινητοβιομηχανίες ως ευκαιρία για να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές, αλλά και για να επιβάλλουν ακόμη σκληρότερους όρους εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, ακόμη και για να λύσουν τους λογαριασμούς τους με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αντεργατικής συμπεριφοράς το έδωσε η «Ford». Η γνωστή αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία κατά τη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας, έχει αποδυθεί σε μία μεγάλη προσπάθεια «ανασυγκρότησής» της, στο πλαίσιο της οποίας έχει κλείσει εργοστάσια και απολύσει δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους.

Την περασμένη Δευτέρα η «Ford» ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα απολύσεων. Μόνο που αυτή τη φορά το πρόγραμμα δεν αφορά γενικά στους εργαζόμενους, αλλά αποκλειστικά στους συνδικαλισμένους! Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε το άνοιγμα ειδικού ταμείου «εθελουσίας εξόδου» για 41.000 συνδικαλισμένους εργαζομένους της στις ΗΠΑ.

«Αυτό εντάσσεται στην ακατάπαυστη προσπάθειά μας να συστοιχίσουμε τις δυνατότητες παραγωγής μας με τις ανάγκες μας και τις απαιτήσεις της αγοράς» δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας Μάρσι Ιβανς.

Οι συνδικαλισμένοι υπάλληλοι της «Ford» στη Βόρειο Αμερική είδαν τον αριθμό τους να μειώνεται από 100.100 στα τέλη του 2005 σε 50.200 στις 30 του περασμένου Σεπτέμβρη, ενώ ο αριθμός των μη συνδικαλισμένων εργαζομένων μειώθηκε από 35.600 σε 21.300 κατά την ίδια περίοδο.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΥΦΕΣΗ Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά έκτο συνεχές τρίμηνο το διάστημα Ιούλη - Σεπτέμβρη, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση. Το ΑΕΠ της Βρετανίας το τρίτο τρίμηνο του έτους μειώθηκε κατά 0,2%, επίδοση ελαφρώς καλύτερη από την αρχική πρόβλεψη του -0,3%, αλλά απογοητευτική για τη συνολική εικόνα της βρετανικής οικονομίας, της μοναδικής μεγάλης οικονομίας της Δύσης που τεχνικώς παραμένει σε ύφεση.

ΗΠΑ - «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Αρκετά μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις ήταν η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2009, υπό το βάρος των χαμηλών επιχειρηματικών επενδύσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Σύμφωνα με τις τελικές επίσημες εκτιμήσεις, η ανάπτυξη της οικονομίας ήταν στο 2,2% και όχι στο 2,8% που εκτιμώταν αρχικά. Την εξέλιξη αυτή δεν περίμεναν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι προέβλεπαν ότι το ποσοστό ανάπτυξης θα διατηρούταν στο 2,8%.

ΟΠΕΚ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε την Τρίτη στη Λουάντα της Αγκόλα, μετά από συμφωνία των μελών του, να διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής αργού πετρελαίου, προειδοποιώντας παράλληλα για τη συνεχιζόμενη κρίση της παγκόσμιας οικονομίας. Εως τώρα, οι μειώσεις της παραγωγής από τις 12 χώρες-μέλη του διεθνούς καρτέλ του πετρελαίου βοήθησαν στην άνοδο της τιμής του αργού από τα 40 δολάρια που ήταν στις αρχές του έτους στα 74 δολάρια το βαρέλι που βρίσκεται σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ