ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σαρλώ: Ο αθάνατος τσιρκολάνος

«Το τσίρκο»
«Το τσίρκο»
Μαζί του γελάσαμε, αλλά και δακρύσαμε. Το ιδιαίτερο περπάτημά του, το καπέλο και το μπαστούνι του, η εκφραστική ματιά του, μας συνοδεύουν από τότε που ήμασταν παιδιά. Ποιητής και ονειροπόλος ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο λατρεμένος όλων των γενεών Σαρλώ, προσκαλεί και πάλι μικρούς και μεγάλους σε μια ξεχωριστή συνάντηση. Στο κινηματογραφικό στέκι των πιτσιρικάδων της Αθήνας, στο «Σινέ Φιλίπ» (Θάσου 11 - Πλ. Αμερικής, τηλ. 210-8612476), μόνο για την Κυριακή (3/1), θα προβληθεί μία από τις πιο γνωστές, και σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικές ταινίες του: «Το τσίρκο».

Η προβολή θα γίνει στις 4 μ.μ., με συνοδεία πιάνου από τον γνωστό μουσικό της τζαζ, Παντελή Μπενετάκο, και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Κυριακάτικα απογεύματα» στο «Σινέ Φιλίπ» (από το «Νεανικό Πλάνο» που πραγματοποιεί και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους), που πραγματοποιείται για έβδομη συνεχή χρονιά και αφορά σε 25 Κυριακές (15/11/2009 - 16/5/2010), πάντα στις 4 μ.μ. και με εισιτήριο μόνο 2,50 ευρώ για τα παιδιά και τους συνοδούς τους.

Η ταινία του Τσάπλιν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1928 και επανακυκλοφόρησε το 2003 και το 2008, σε σενάριο, σκηνοθεσία του σπουδαίου δημιουργού, ο οποίος υποδύεται τον πρωταγωνιστικό ρόλο, θυμούμενος το καλλιτεχνικό ξεκίνημά του από το τσίρκο, σε εφηβική ηλικία, στη γενέτειρά του, το Λονδίνο. Πρωταγωνιστούν ακόμη: Αλαν Γκαρσία, Μέρνα Κένεντι, Χάρι Κρόκερ, Χένρι Μπέργκμαν και Στιβ Μέρφι.

Ο Σαρλώ βρίσκει καταφύγιο σ' ένα τσίρκο, διότι τον καταδιώκει η αστυνομία, επειδή νομίζει ότι είναι πορτοφολάς. Την ώρα του προγράμματος, ο Σαρλώ κατρακυλάει στην πίστα. Η εμφάνισή του κάνει το κοινό να γελά ασταμάτητα και έτσι ο διευθυντής του τσίρκου, προσβλέποντας σε μεγάλες εισπράξεις, τον προσλαμβάνει αμέσως σαν κλόουν. Ο Σαρλώ σημειώνει μεγάλη επιτυχία, αλλά καθώς στη συνέχεια ερωτεύεται την ιπποκόμο, ο δόλιος αντίζηλός του πείθει τον διευθυντή του τσίρκου να τον διώξει.

Σημείο αναφοράς, ο άνθρωπος

Εργο του Π. Τέτση
Εργο του Π. Τέτση
«Η ανθρώπινη μορφή στην τέχνη», τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και διακοσμητικής, που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) και φιλοξενείται (έως 24/1) σε όλους τους χώρους της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι, στάση Μετρό Κεραμεικός, τηλ.: 210-3461.589). Τα επίσημα εγκαίνια, που μετατέθηκαν σε ένδειξη πένθους για το θάνατο του μεγάλου δασκάλου Γιάννη Μόραλη, θα πραγματοποιηθούν σήμερα (7.30μ.μ.). Πρόκειται για πανελλήνια έκθεση, στην οποία συμμετέχουν 1.200 εικαστικοί καλλιτέχνες, μέλη του Επιμελητηρίου, παλαιότερων και νεότερων γενεών.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: Νικολάου, Τέτση, Μυταρά, Μπότσογλου, Κεσσανλή, Αρμακόλα, Παπαγιάννη, Σκλάβου, Παππά, Καλαμάρα, Νικολαΐδη, Μουστάκα, Απάρτη, Καπράλου, Σώχου, Μπουζιάνη, Παρθένη, Παπαλουκά, Ιακωβίδη, Γουναρόπουλου, Βικάτου, Γαΐτη, Αργυρού, Κοκκινίδη, Γραμματόπουλου, Κεφαλληνού, Κατράκη, Τάσσου, κ.ά. Επίσης, εκτίθενται έργα των: Ιακωβίδη και Ροϊλού, που εκπροσωπούν την προϊστορία της κατάκτησης ίδρυσης του Επιμελητηρίου. Ακόμη, η παρουσίαση εμπλουτίζεται με υλικό από τα αρχεία του ΕΕΤΕ με ιδιόγραφες αιτήσεις και υπογραφές των ιδρυτικών μελών του, όπως: Παρθένη, Βικάτου, Σώχου, κ.ά.

Αφιέρωμα στον Κώστα Γιαννίδη

Ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Mουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο Ελληνα συνθέτη Κώστα Γιαννίδη διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, στις 4/1 (9 μ.μ.), στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου. Ο συνθέτης - κατά κόσμον Γιάννης Κωνσταντινίδης (μ' αυτό υπέγραψε έργα σοβαρής μουσικής), με το όνομα Κώστας Γιαννίδης (αναγραμματισμός του ονόματός του) διέπρεψε στο ελαφρό τραγούδι, από το 1930 έως το 1960, γράφοντας μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια της εποχής. Στο αφιέρωμα, ο φημισμένος βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος θα παρουσιάσει και τις δύο όψεις του Γιαννίδη, ερμηνεύοντας «τα τραγούδια του ελληνικού λαού» στο α' μέρος (δημοτικά, σε νέα εναρμόνιση ) και τα σημαντικότερα ελαφρά τραγούδια του (β' μέρος). Στο πιάνο τον συνοδεύει ο Θανάσης Αποστολόπουλος.

Υπενθυμίζουμε ότι οι παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με το έργο «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» συνεχίζονται, ενώ ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ισχύει η γιορταστική προσφορά του ΔΗΠΕΘΕ στους θεατές (γενική είσοδος 10 ευρώ).

Μελωδικό ημερολόγιο

Αφιερωμένο στους καλλιτέχνες που ερμήνευσαν θεατρικά τραγούδια και συνδύασαν το τραγούδι με την ηθοποιία στο θέατρο ή τον κινηματογράφο είναι το ημερολόγιο του 2010 που κυκλοφόρησε ο Σύλλογος «Φίλοι του Ελαφρού Ελληνικού Τραγουδιού». Στις σελίδες του υπάρχουν βιογραφικά αφιερώματα με πλούσια εικονογράφηση των Ορέστη Μακρή, Ζωρζ Γκεταρί, Πέτρου Κυριακού, Αννας και Μαρίας Καλουτά, Ντιριντάουα, Γιώργου Μούτσιου, Δανάης, Πέτρου Επιτροπάκη, Νίκου Μοσχονά, Ελίζας Μαρέλλι, Ρένας Βλαχοπούλου και Σπεράντζας Βρανά. Επίσης, υπάρχει σύντομη αναδρομή των δραστηριοτήτων του συλλόγου την προηγούμενη περίοδο.

Δίσκος και εμφανίσεις

«Γι' αυτό υπάρχουνε οι φίλοι», τιτλοφορείται ο νέος πολυσυλλεκτικός δίσκος του Γιώργου Νταλάρα. Περιλαμβάνει σύγχρονα λαϊκά τραγούδια και μπαλάντες, τη μουσική των οποίων υπογράφουν οι: Ανδρέας Κατσιγιάννης, Λάκης Παπαδόπουλος, Τάκης Μπουγάς, Μιχάλης Τερζής, Μάριος Στρόφαλης, Στέργιος Γαργάλας, Μίλτος Σελλάς, Κωνσταντίνος Βελλιάδης, Βαγγέλης Μαχαίρας, Γιάννης Τριανταφυλλίδης, Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Γιώργος Σαμπάνης και τους στίχους οι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Ηλίας Κατσούλης, Ισαάκ Σούσης, Νίκος Μωραΐτης, Γιάννης Καλαμίτσης, Λευτέρης Χαψιάδης, Δημήτρης Λέντζος, Τέρπανδρος, Ηρακλής Παντόπουλος, Γιάννης Γούνας.

Υπάρχει ακόμα μία επανεκτέλεση του τραγουδιού «Απόψε γίνε» των Γιάννη Νικολάου και Οδυσσέα Εισαγγελέα, ενώ το άλμπουμ κλείνει με το ανέκδοτο τραγούδι «Δάκρυ με το δάκρυ» του Σταύρου Ξαρχάκου, σε στίχους Νίκου Γκάτσου. Από τα μέσα Δεκεμβρίου ο Γ. Νταλάρας εμφανίζεται στο «Polis Theatre», μαζί με τους Πίτσα Παπαδοπούλου, Μιχάλη Τζουγανάκη και Ασπασία Στρατηγού.

«Μαντάμ Μπατερφλάι» σε κλαμπ

Σε κλαμπ και όχι σε θεατρική σκηνή, όπως παραδοσιακά συνηθίζεται για ένα λυρικό έργο, ανεβαίνει η πασίγνωστη όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι «Μαντάμ Μπατερφλάι», σε σκηνοθεσία της σοπράνο Τζένης Δριβάλα, με πρωταγωνίστρια την ίδια στο ρόλο της γκέισας από το Ναγκασάκι, που στην επιθυμία της να κόψει κάθε δεσμό με τις παραδόσεις της χώρας και της οικογένειάς της, καταλήγει αποξενωμένη και εγκαταλελειμμένη από όλους στην έσχατη πράξη αυτοκτονίας, το χαρακίρι. Μαζί της συμπρωταγωνιστούν η Μαρία Μαρκέτου και η Λυδία Αγγελοπούλου, καθώς και άλλοι διακεκριμένοι λυρικοί καλλιτέχνες. Η διασκευή της όπερας θα παρουσιάζεται στο ...ιαπωνικά διαμορφωμένο κλαμπ «EDO» (Βουλιαγμένης 22), από τις 2 Ιανουαρίου (έως 28/2).

Τελευταίες του «Ζορμπά»

Μέχρι τις 3/1 θα παίζεται στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου το έργο του Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις «Ζορμπάς, η αληθινή ιστορία», σε δική του σκηνοθεσία. Το έργο εμπνέεται από το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και η δραματουργική σύνθεσή του προέκυψε από τη συνεργασία του σκηνοθέτη με τους ηθοποιούς στη διάρκεια των προβών. Σκηνικά - κοστούμια Βίταουτας Ναρμπούτας, μουσική Μαρτίνας Μπιαλομπζέσκις, φωτισμοί Τάσου Παλαιορούτα. Παίζουν: Πολυξένη Ακλίδη, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Εύα Κεχαγιά, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Δέσποινα Κούρτη, Μανώλης Μαυροματάκης, Μάρω Παπαδοπούλου, Δημήτρης Πασσάς, Απόστολος Πελεκάνος.

«Κατά πρόσωπο» στη σκηνή

Το σκηνικό ποίημα της Ματίνας Μόσχοβη «Κατά πρόσωπο» θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Εναστρον» (Μπουμπουλίνας και Δεληγιάννη 19, τηλ. 210-7249630, 6976031374) στις 2 και 3 του Γενάρη (9.30μμ). Η παράσταση εντάσσεται στο πλούσιο φεστιβάλ θεατρικών μονολόγων που διοργάνωσε το θέατρο «ΣΥΝ ΚΑΤΙ», για να τιμήσει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου. Η παράσταση αφιερώνεται στον ποιητή, αφού διαλέγεται με τους στίχους του: «Μόνο οι τιμωρημένοι έχουν καιρό και τρόπο να σκεφτούν διατηρώντας ως το τέλος όλα τα στάδια της αύξησής τους». Κείμενο - σκηνοθεσία Ματίνας Μόσχοβη, σκηνογραφική επιμέλεια Αφροδίτης Κουτσουδάκη, μουσική σύνθεση Πάρι Παρασχόπουλου. Παίζουν: Θωμάς Βελισσάρης, Μελίνα Γαρμπή.

Παρατείνεται μέχρι τις 8/1 η έκθεση έργων του Μάριου Βουτσινά στο σπίτι - μουσείο Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού (Λ. Αμαλίας 4, 5ος όροφος, Σύνταγμα). Δαντέλες που μετατρέπονται σε ένα αβάσταχτης ελαφρότητας βαρύτιμο μεταλλικό πλέγμα, φιλντισένια κουμπιά, εύθραυστες πορσελάνες, ασημένιοι και μπρούντζινοι φιόγκοι που διατηρούν την ανάμνηση του υφασμάτινού τους θροΐσματος, περίτεχνα ξυλόγλυπτα από φρουτόδεντρο και θαμπά δάκρυα από παλιό κρύσταλλο, συνθέτουν τον αναγνωρίσιμο δημιουργικό κόσμο του Μ. Βουτσινά, με ιδιότυπη θεατρική αύρα. Η συλλογή που παρουσιάζεται συμπληρώνεται από τα γούρια του 2010.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ