ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκληρή λιτότητα και γενικευμένες ανατροπές

Το σύνολο της αντιλαϊκής στρατηγικής ανέπτυξε και χτες ο πρωθυπουργός, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου

Η απεργία του ΠΑΜΕ στις 17 του Δεκέμβρη έδειξε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την άμυνα και την αντεπίθεση των εργαζομένων, πέρα από την όξυνση της ταξικής πάλης
Η απεργία του ΠΑΜΕ στις 17 του Δεκέμβρη έδειξε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την άμυνα και την αντεπίθεση των εργαζομένων, πέρα από την όξυνση της ταξικής πάλης
Την προσήλωση της κυβέρνησης στην ένταση της πολιτικής λιτότητας σε βάθος τετραετίας και στην προώθηση μέσα στο 2010 του συνόλου των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις για περαιτέρω θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια συνάντησης που είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ.

«Η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τη στρατηγική της για την οικονομία και θα προχωρήσουμε με βάση όσα έχουμε ανακοινώσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι «βασικές κατευθύνσεις» της κυβέρνησης θα αποτυπωθούν στο «πρόγραμμα σταθερότητας» που καταρτίζεται και θα υποβληθεί το Γενάρη στην ΕΕ.

Ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε για πολλοστή φορά να εμφανίσει σαν «νοικοκύρεμα» της οικονομίας την άγρια φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, το «πάγωμα» και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και τη σφοδρή περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σημείωσε με έμφαση ότι το πρόγραμμα σταθερότητας έχει «ορίζοντα τετραετίας» και θα «χρειαστούν τέσσερα χρόνια για την ανάκαμψη της οικονομίας», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την επιβολή νέων και μόνιμων σκληρών μέτρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το θέμα της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, αφού παρά την αρχική του τοποθέτηση ότι δεν του «έχει γίνει σχετική εισήγηση από το υπουργείο Οικονομικών», στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «ο πληθωρισμός δεν είναι πρόβλημα για την Ελλάδα» και ότι «το θέμα θα τεθεί σε διαβούλευση στα πλαίσια του διαλόγου για το φορολογικό νομοσχέδιο».

Γενικευμένες ανατροπές το 2010

Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε και την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς στις «ανατροπές» στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, αναφέροντας ότι «τα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας αναδεικνύονται περισσότερο με την κρίση» και μέσα στο «2010 θα γίνουν τομές και ανατροπές», ώστε να στηριχθεί η «ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», δηλαδή η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Σ' αυτό το πλαίσιο επιχείρησε να αποδώσει τα «δημοσιονομικά ελλείμματα» στην «κατασπατάληση των πόρων, οι οποίοι δεν κατευθύνθηκαν προς την ανάπτυξη, αλλά σε προγράμματα, όπως τα stage και στη διαφθορά», προκειμένου να κρύψει ότι αυτά δημιουργήθηκαν από την πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων και τη διαχρονική προσπάθεια των κυβερνήσεων να αποψιλώσουν το Δημόσιο από εργατικό δυναμικό με σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός συγχρόνως φανέρωσε ότι τα σκληρά μέτρα και οι πολιτικές ήταν προαποφασισμένα από την κυβέρνηση, αλλά και μέσα στους κόλπους της ΕΕ, αφού σημείωσε ότι «δεν φοβάται απόρριψη του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης», προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τους κοινοτικούς για την κατάρτισή του, ή θα τους πείσουμε ή θα μας πείσουν»...

Με δικομματική συναίνεση

Για την προώθηση των στρατηγικών αντιλαϊκών κατευθύνσεων τόσο στο επίπεδο της οικονομίας όσο και για την ισχυροποίηση του αστικού πολιτικού συστήματος, ο πρωθυπουργός έδειξε ότι ποντάρει στη συναίνεση της ΝΔ. «Υπάρχει έδαφος για ευρύτερες συναινέσεις» με τη ΝΔ και τον Αντ. Σαμαρά, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε «συμφωνούμε σε κάποιες βασικές αρχές».

Τάχτηκε μάλιστα υπέρ μιας «κοινής απογραφής» με τη ΝΔ για το θέμα της οικονομίας. Μια κίνηση που θα επέτρεπε στους εταίρους του δικομματισμού από «κοινού» να ενισχύσουν το κλίμα της «καταστροφολογίας» για την ελληνική οικονομία, προκειμένου να αφαιμάξουν ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα.

Σύμπνοια ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την προώθηση της παραλλαγής του καλπονοθευτικού «γερμανικού μοντέλου». Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η εντύπωσή του είναι ότι «ο κ. Σαμαράς δεν είπε ακριβώς όχι στον εκλογικό νόμο», αλλά «ότι προτείνει μια παραλλαγή του συστήματος». Μάλιστα, σημείωσε ότι «είναι έτοιμος να συζητήσει κάθε πλευρά του θέματος», αλλά ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν με το νέο εκλογικό νόμο και τον «Καποδίστρια 2».

Με την πρόφαση ότι «το σημερινό εκλογικό σύστημα πάσχει και παράγει μαύρο πολιτικό χρήμα», ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει με τη συναίνεση και της ΝΔ να προωθήσει έναν εκλογικό νόμο που σε συνδυασμό με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση (Καποδίστριας 2) θα ενισχύουν αφ' ενός το δικομματικό μοντέλο εναλλαγής στην εξουσία και αφ' ετέρου με την περαιτέρω συνένωση των δήμων θα δημιουργήσουν, θα δυναμώνουν τις προϋποθέσεις για την ταχύτερη προώθηση την καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εντελώς προκλητικά, μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι «τα μικρά κόμματα θα χάσουν κάποιες έδρες στις μονοεδρικές, αλλά θα τις κερδίσουν - και ίσως και περισσότερες - στις περιφέρειες». Εξάλλου για το θέμα της χορήγησης δικαιώματος ψήφου στους μετανάστες, ανέφερε ότι «δεν αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα, απλά αλλάζει και ότι, σε κάθε περίπτωση, όλα τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα, επί ίσοις όροις, να διεκδικήσουν την ψήφο όλων των Ελλήνων».

Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση για το χαράτσι των τελών κυκλοφορίας, δήλωσε ότι για το 2010 θα ισχύσουν, ενώ αρκέστηκε να δηλώσει ότι «από το 2011 θα εξεταστούν κάποιες αλλαγές».

Ντελάληδες

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Barroso, θα ήθελα να σας πω ότι, ενώ συζητούνται οι φιλόδοξοι στόχοι της στρατηγικής του 2020, υπάρχουν ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα, που μπαίνει σ' αυτήν τη στρατηγική με δυσμενείς όρους, με μεγάλα οικονομικά προβλήματα και υψηλή ανεργία. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε χτες μέτρα θεωρώντας ότι έτσι θα περιορίσει το έλλειμμα. Στην Αθήνα, περιμένουν με αγωνία την αντίδραση των αγορών και την αξιολόγηση των διαφόρων οίκων. Σας άκουσα πριν να απαντάτε σε μια σχετική ερώτηση, διάβασα και τις σημερινές δηλώσεις του κυρίου Almunia και θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Barroso: εκτός από το να παρακολουθεί η Επιτροπή το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα, με ποιο τρόπο μπορεί διαφορετικά να συνδράμει, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα; Και δεύτερον, στο πλαίσιο της στρατηγικής του 2020, πώς αντιμετωπίζονται τέτοιες εθνικές ιδιαιτερότητες, ούτως ώστε να μην υφίστανται τέτοια προβλήματα;».

Η ταυτότητα του συντάκτη της παραπάνω ερώτησης προς τον πρόεδρο της Κομισιόν θα μπορούσε να είναι το αντικείμενο ενός κουίζ. Την πατρότητα ενός τέτοιου κειμένου θα μπορούσε άνετα να τη διεκδικήσει οποιαδήποτε ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα, πλην του ΚΚΕ. Επειδή όμως ο οπορτουνισμός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεφωνημένος, «αινίγματα» όπως το παραπάνω είναι πλέον μόνο για αρχάριους λύτες. Η συγκεκριμένη ερώτηση κατατέθηκε στον Μπαρόζο από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή στις 15/12. Οπως γίνεται αντιληπτό, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί μήπως η Ελλάδα χάσει το τρένο της Στρατηγικής του 2020 λόγω των δυσκολιών που περνάει η καπιταλιστική οικονομία της, γι' αυτό και ο ευρωβουλευτής του με αγωνία ζητάει να μάθει αν η ΕΕ θα πάρει μέτρα για να μειωθούν τα ελλείμματα! Ο ίδιος μάλιστα - απ' έξω απ' έξω - λέει πως τα όποια μέτρα πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ώστε «να μην υφίστανται τέτοια προβλήματα» στο πλαίσιο της Στρατηγικής του 2020, προφανώς για να προχωράει απρόσκοπτα η εφαρμογή της.

Τι είναι όμως η Στρατηγική του 2020 για την ομαλή εφαρμογή της οποίας στη χώρα μας κόπτεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Είναι η συνέχεια για την επόμενη δεκαετία της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Του πλαισίου εκείνου, δηλαδή, που από το 2000 - οπότε και συμφωνήθηκε - ευθύνεται για το ξεθεμελίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις σε Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια. Πρόκειται για τη Στρατηγική που στόχο έχει να κάνει τα ευρωπαϊκά μονοπώλια τα πιο κερδοφόρα σε παγκόσμια κλίμακα. Και άλλος τρόπος για να το πετύχει αυτό δεν υπάρχει από το να φτηνύνει κι άλλο την τιμή στην οποία το κεφάλαιο αγοράζει την εργατική δύναμη. Φαίνεται πως στη χώρα μας, δίπλα στους παραδοσιακούς εκπροσώπους τους, οι μεγαλοεργοδότες βρήκαν έναν ακόμα συνεπή ντελάλη των συμφερόντων τους: Τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που μέσω του ευρωβουλευτή του αξιώνει από την ΕΕ να πιέσει για νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα συμβάλουν στη «δημοσιονομική σταθερότητα». Για να μη χάσει το ντόπιο και γενικότερα το ευρωενωσιακό κεφάλαιο το τρένο της ανταγωνιστικότητας, όπως προβλέπεται από τη στρατηγική του 2020...


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ