ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
Χωρίς προστασία δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία!

Αν και οι σεισμοί είναι σύνηθες φαινόμενο στη χώρα, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για ουσιαστικούς προσεισμικούς ελέγχους

Eurokinissi

Αν και οι σεισμοί είναι σύνηθες φαινόμενο στη χώρα, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για ουσιαστικούς προσεισμικούς ελέγχους
Καμιά μέριμνα για τον προσεισμικό έλεγχο, τουλάχιστον των 80.000 δημόσιων κτιρίων της χώρας, δεν έχει υπάρξει, παρότι η χώρα μας είναι αυτή με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη. Αυτό επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έγινε στο ΤΕΕ, με αφορμή την ολοκλήρωση προγράμματος που περιλαμβάνει σε ψηφιακή μορφή χάρτες για 630 δήμους όπου απεικονίζεται η εικόνα των οικοδομών σε σχέση με την παλαιότητά τους και άλλα στοιχεία (αν έχουν πιλοτή, αν εφάπτονται με άλλα, αν είναι πλινθόκτιστα κ.ά.) σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου.

Οπως επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ και υπεύθυνος του προγράμματος για την ενίσχυση των υφιστάμενων κτιρίων (ΕΠΑΝΤΥΚ) Θ. Τάσιος, «καθόμαστε και περιμένουμε τον επόμενο σεισμό που θα μας στοιχίσει δισεκατομμύρια, χωρίς να κάνουμε στο μεταξύ τίποτε για την αντισεισμική ενίσχυση των κτιρίων».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2001 - δύο χρόνια μετά το σεισμό του 1999 - η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με εγκύκλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα για τον ταχύ οπτικό προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας, σε συνεργασία με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το οποίο θα είχε ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), έως σήμερα έχει γίνει ταχύς οπτικός έλεγχος σε μόλις 7.365 δημόσια κτίρια! Από αυτά, το 30% χρειαζόταν άμεσες επεμβάσεις, το 40% ήθελε επεμβάσεις αλλά όχι άμεσες, το 25% ήταν γενικά σε καλή κατάσταση και για το 5% τα στοιχεία δεν ήταν ικανοποιητικά. Πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση ενίσχυσης σε κανένα κτίριο.

Η ίδια περίπου κατάσταση υπάρχει και όσον αφορά τα σχολικά κτίρια. Από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων έχει γίνει έλεγχος σε 4.671 σχολεία και πρέπει να ελεγχθούν άλλα 9.500. Από όσα ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκε ότι σε 539 απαιτείται άμεση επέμβαση, ωστόσο μόνον ένα μικρό ποσοστό έχει αποκατασταθεί.

Οπως επισήμανε ο Θ. Τάσιος, ανάγκη προληπτικού ελέγχου έχουν, εκτός από τα δημόσια κτίρια, και οι γέφυρες, και τα δίκτυα ύδρευσης και φυσικού αερίου. Επίσης, τόνισε ότι η αναγκαιότητα ενίσχυσης των δημόσιων κτιρίων, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, είναι διπλή, καθώς σε περίπτωση σεισμού θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν για να αποτελέσουν ένα είδος κόμβου για ολόκληρη την πόλη.

Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση που έγινε και πρόκειται να αποσταλεί σε CD σε όλους τους Δήμους, το ζήτημα του προσεισμικού ελέγχου είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς περίπου το 80% των 4.000.000 κτιρίων της χώρας έχουν κτιστεί πριν το 1985, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ζήτημα για περιοχές όπως, για παράδειγμα, η Αττική ή η Χαλκιδική, για τις οποίες έχουν αυξηθεί οι συντελεστές αντισεισμικότητας στην κατασκευή των καινούριων κτιρίων λόγω νέων δεδομένων, ενώ τα παλαιότερα έχουν κατασκευαστεί με λιγότερο αυστηρές προδιαγραφές.

Το ζήτημα, βέβαια, που ανακύπτει είναι πώς θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν οι δήμοι αυτό το υλικό που θα τους δώσει το ΤΕΕ για να εφαρμόσουν έστω και ένα ελάχιστο πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου και ενίσχυσης των κτιρίων, καθώς οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν τους διαθέτουν ούτε καν τους θεσμοθετημένους πόρους, ενώ και οι ίδιοι στην πλειονότητά τους δεν αναπτύσσουν κανένα διεκδικητικό αγώνα προς αυτήν την κατεύθυνση...

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΕΚΡΟΣ από τις σφαίρες ενός αγνώστου, έπεσε αργά χτες το απόγευμα ιδιοκτήτης καφετέριας στο Μπουρνάζι. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ένας ένοπλος μπήκε στην καφετέρια, που βρίσκεται στην οδό Τεύθιδος 5, και πυροβόλησε έξι φορές τον άτυχο άνδρα, τον οποίο παρέλαβε ασθενοφόρο, αλλά εξέπνευσε κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο. Αν και ο δράστης εξαφανίστηκε, οι αστυνομικοί εξετάζουν τις κινήσεις του από τις κάμερες της καφετερίας.

ΝΕΚΡΟΣ, επίσης, έπεσε από τις σφαίρες δύο ληστών ένας ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟΠΟ, στην οδό 28ης Οκτωβρίου 14, στην Πετρούπολη. Οι ένοπλοι μπήκαν στο κατάστημα, προχθές το βράδυ, ζητώντας του τις εισπράξεις. Οταν εκείνος αντιστάθηκε, τον πυροβόλησαν και εξαφανίστηκαν. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε.

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣκρίθηκε χτες, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια, ο 31χρονος οδηγός ταξί που πυροβολούσε αδιακρίτως περαστικούς στους δρόμους της Αθήνας. Τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί αν θα κλειστεί σε Ψυχιατρείο. Στην ανακρίτρια κατέθεσε και ψυχίατρος, που ανέφερε πως ο κατηγορούμενος βρίσκεται σε φαρμακευτική αγωγή από το 2006.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Το ενοίκιο του ακινήτου μπορεί να μειωθεί, στην περίπτωση που μειωθεί και ο πληθωρισμός, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου. Να σημειωθεί ότι η μείωση του μισθώματος μπορεί να γίνει μόνο μέσω των δικαστηρίων και όχι αυθαίρετα από κάθε ενοικιαστή. Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο με την υπ' αριθμόν 2166/2009 απόφασή του μείωσε από 15% σε 6% συμφωνημένη ετήσια προσαύξηση μισθώματος σε πολυώροφο σταθμό αυτοκινήτων. Το πολυώφορο κτίριο 114 θέσεων μισθώθηκε το 1994 στο κέντρο της Αθήνας για πέντε χρόνια, αλλά στη συνέχεια η μίσθωση παρατάθηκε μέχρι 12 χρόνια, ενώ στα συμβόλαια αναγραφόταν ότι θα υπάρχει ετήσια προσαύξηση κατά 15%. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με την απόφαση, κάλυπτε τις αρχικές «συναλλακτικές συνθήκες», καθώς καλυπτόταν ο τότε πληθωρισμός. Στη συνέχεια, υπήρξε πτώση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να υπάρξει «δυσαναλογία μεταξύ παροχής και αντιπαροχής». Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η εμμονή του ιδιοκτήτη για προσαύξηση 15% κάθε χρόνο είναι αντίθετη προς την ευθύτητα και την εντιμότητα που απαιτούνται στις συναλλαγές (άρθρα 288 και 388 του Αστικού Κώδικα) και συνεπώς επιβάλλεται η αναπροσαρμογή του μισθώματος «στο επίπεδο εκείνο που αίρει τη δυσαναλογία των εκατέρωθεν παροχών και αποκαθιστά την καλή πίστη που διαταράχθηκε».

ΜΗΝΥΣΗ εναντίον της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κατέθεσε χτες η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιώς, σχετικά με τη ληστεία που έγινε στις 21 Δεκέμβρη στο υποκατάστημά της στη Σαλαμίνα. Θυμίζουμε ότι οι ληστές, προσπαθώντας να διαφύγουν, αντάλλαξαν πυροβολισμούς με δύο αστυνομικούς, τραυματίζοντάς τους σοβαρά. Η Ενωση, στη μήνυσή της, κατηγορεί την Εθνική ότι δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, που ορίζονται από το νόμο, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, των υπαλλήλων και των πελατών.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Νωρίτερα τα τελευταία δρομολόγια

Πιο νωρίς θα αποσυρθούν σήμερα Πέμπτη από την κυκλοφορία τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο λεκανοπέδιο Αττικής. Τα αστικά λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά από την κυκλοφορία, ώστε έως τις 11 π.μ. να βρίσκονται στα αμαξοστάσια. Νωρίτερα θα εκτελεστούν σήμερα και τα τελευταία δρομολόγια του «ηλεκτρικού σιδηρόδρομου», στις 10.15 μ.μ. από Πειραιά προς Κηφισιά και στις 10.30 μ.μ. από Κηφισιά προς Πειραιά.

Αλλαγές θα ισχύσουν σήμερα και στα τελευταία δρομολόγια του τραμ, με τελευταία αναχώρηση από Ασκληπιείο Βούλας προς Σύνταγμα στις 9.21 μ.μ. και από Σύνταγμα προς Ασκληπιείο στις 9.40 μ.μ. Αύριο Παρασκευή τα δρομολόγια του τραμ θα εκτελούνται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ανά 25 λεπτά, ενώ στα κοινά σημεία των διαδρομών θα διέρχεται όχημα ανά 12 λεπτά.

Νεκρός ο δήμαρχος Παγγαίου Καβάλας

Δολοφονημένος στο πορτ-παγκάζ του αυτοκινήτου του, με δεμένα τα χέρια και πυροβολημένος στο πρόσωπο, βρέθηκε χτες το απόγευμα, σε παραλία της Καβάλας, ο δήμαρχος Παγγαίου, Τριαντάφυλλος Κουκούδης.

Ο αγνοούμενος είχε αναχωρήσει από την οικία του στο Παληό Καβάλας με το αυτοκίνητό του, μάρκας AUDI, χρώματος μπλε, επικαλούμενος επαγγελματικά ραντεβού και από τότε δεν επικοινώνησε ξανά με συγγενείς και φίλους. Ο Τρ. Κουκούδης είχε διατελέσει και αντινομάρχης με το συνδυασμό «Αναγέννηση» και με νομάρχη Καβάλας τον Θεόδωρο Καλλιοντζή.

Είναι άγνωστο μέχρι τώρα, αν η υπόθεση σχετίζεται με το οικονομικό άνοιγμα που λέγεται ότι έχει ο Δήμος Παγγαίου και τον έλεγχο που γίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες, στα οικονομικά του δήμου από ορκωτούς λογιστές.

Πέθανε ο Νίκος Κακαουνάκης

Πέθανε χτες βράδυ, σε ηλικία 71 χρόνων, ο δημοσιογράφος και εκδότης Νίκος Κακαουνάκης, ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, με αιτία πολυοργανική ανεπάρκεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ