ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Εκρηκτική ηρεμία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στο Ιράν μετά τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών. Τα τελευταία 24ωρα επικρατεί μια μάλλον εκρηκτική ηρεμία. Οι ιρανικές αρχές αφού κάλεσαν τους οπαδούς της «μεταρρυθμιστικής» αντιπολιτευόμενης πτέρυγας να μην προχωρήσουν σε νέες διαμαρτυρίες απειλώντας ότι «δεν πρόκειται να ανεχτούν καμία άλλη τέτοια συμπεριφορά», ανακοίνωσαν, χτες, ότι «κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επεισοδίων συνελήφθησαν πολλοί ξένοι υπήκοοι».

Στη λακωνική ανακοίνωση δε δίνονται περισσότερες διευκρινήσεις. Είναι, όμως, σαφές ότι υπονοείται η θέση που διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ ότι «τα επεισόδια ήταν το έργο μιας μειοψηφίας και αποτέλεσμα ξένου δακτύλου».

Από την πλευρά του, τους τόνους ανέβασε περαιτέρω και ο ένας εκ των δύο βασικών ηγετών της «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας. Ο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, δήλωσε έτοιμος «να θυσιάσει τη ζωή του για τα δικαιώματα του ιρανικού λαού» και προειδοποίησε ότι «με φυλακίσεις και βασανισμούς δεν πρόκειται να καταλαγιάσει αυτό το κίνημα, που αντίθετα αρχίζει να λαμβάνει δική του δυναμική». Βέβαια, το μήνυμα Μουσαβί είχε και μια «καθησυχαστική» χροιά, καθώς ο ίδιος διέψευσε τις φήμες ότι βρίσκεται εκτός Τεχεράνης ή στα χέρια των αρχών, δίνοντας τέλος σε διαδηλώσεις και συγκρούσεις που εξελίσσονταν την ημέρα της Πρωτοχρονιάς στους δρόμους της Τεχεράνης.

Την προσωρινή αυτή ανάπαυλα στην ένταση αναμενόταν να «διακόψει» χτες η ανακοίνωση ότι καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά χρόνων και πέντε μηνών, αλλά και σε 32 βουρδουλιές ένας από τους επιφανέστερους δημοσιογράφους της χώρας, ο οποίος ήταν γνωστός επικριτής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Αχμαντινετζάντ.

Ανταλλαγές διπλωματικών «πυρών» με το Παρίσι

Οι ιρανικές αρχές «είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των ηγετικών φυσιογνωμιών της μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης» υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Οι δηλώσεις Κουσνέρ προκάλεσαν την οργή της ιρανικής ηγεσίας, που έσπευσε ν' απαντήσει με «ανάλογου» τύπου ειρωνικές ανακοινώσεις. Ετσι η Τεχεράνη καταδίκασε ως «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τις συλλήψεις 480 ατόμων, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, κατά τη διάρκεια των ...«παραδοσιακών», τα τελευταία χρόνια, επεισοδίων της 1ης του έτους, ανάμεσα σε ομάδες νεαρών και αστυνομικούς.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα «Junge Welt», ορισμένες από τις εικόνες που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 2» και αναπαρήγαγαν ορισμένες γαλλικές εφημερίδες, υποστηρίζοντας ότι απεικονίζουν τα επεισόδια στην Τεχεράνη, προέρχονταν από συγκρούσεις στην Ονδούρα, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. Η αποκάλυψη οδήγησε το κρατικό κανάλι να ζητήσει δημόσια συγγνώμη αν και, όπως υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, πρόκειται για μια αρκετά διαδεδομένη τακτική παγκοσμίως. Αλλο ένα δείγμα της δήθεν αντικειμενικής ενημέρωσης.


ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες σφαγές αμάχων

Προσπάθεια εξωραϊσμού του δοσίλογου καθεστώτος στην Καμπούλ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συνεχίζονται στο Πακιστάν οι αμερικανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή των φυλών, με αποτέλεσμα χτες να χάσουν τη ζωή τους ακόμα πέντε άμαχοι, όταν χτυπήθηκε το σπίτι τους. Οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες κατά τη συνήθη τακτική τους χαρακτήρισαν τους νεκρούς μαχητές των Ταλιμπάν, ωστόσο ανεπίσημα αναγνωρίζουν ότι μεταξύ των νεκρών υπήρχε και ένα εννιάχρονο παιδί. Ανεξάρτητες έρευνες υποστηρίζουν ότι στην πλειοψηφία των αμερικανικών επιθέσεων στο Πακιστάν περισσότερα από 700 θύματα ήταν άμαχοι και αρκετά παιδιά, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τους παρουσιάσει συνολικά σαν «αντάρτες των Ταλιμπάν».

Με τέσσερις Αμερικανούς κατοχικούς στρατιώτες και έναν Βρετανό νεκρούς ξεκίνησε η χρονιά στο Αφγανιστάν. Οι βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν στην επαρχία Χελμάντ και ακολούθησαν επίθεση του Σαββάτου στην επαρχία Νιμρόζ, που αποδίδεται επίσης σε Ταλιμπάν και στην οποία σκοτώθηκαν πέντε άμαχοι και ακόμα έξι τραυματίστηκαν.

Οσον αφορά δε την επίθεση αυτοκτονίας κατά οκτώ πρακτόρων της CIA σε αμερικανική βάση στο Αφγανιστάν από Αφγανό αξιωματικό του στρατού, ο οποίος φέρεται ως μαχητής των Ταλιμπάν που κατάφερε να διεισδύσει στον αφγανικό στρατό, είχε τύχει προσέγγισης από τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, προκειμένου να μετεξελιχθεί σε πληροφοριοδότη τους. Οι αφγανικές αρχές επιχειρούν να αποστασιοποιηθούν από τις έρευνες για τη χειρότερη επίθεση εναντίον πρακτόρων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τα τελευταία 30 χρόνια.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΜΑ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο του Περού επικύρωσε ομόφωνα την ποινή 25ετούς κάθειρξης που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον πρώην πρόεδρο της χώρας Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Φουτζιμόρι έχει καταδικαστεί επίσης, σε δίκες το 2007 και το 2009, σε ποινές φυλάκισης 6 έως 9 ετών για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Ξεκίνησε χτες η απεργία χιλιάδων εργαζομένων της εταιρεία «Codelco», της μεγαλύτερης παραγωγού χαλκού παγκοσμίως, στο ορυχείο Τσουκικαμάτα, με αιτήματα κυρίως μισθολογικά μετά την απόρριψη από τους εργαζόμενους της συμφωνίας που τους πρότεινε για τη νέα συλλογική σύμβαση και παρά την προ ημερών παρέμβαση της ίδιας της προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ να αναστείλουν την κινητοποίησή τους.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Σε απεργία βρίσκονται, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, οι ιδιοκτήτες μίνι-βαν, που, υπό την ιδιότητα των ταξί, είναι σχεδόν το μοναδικό μέσο μετακίνησης για τους χιλιάδες κατοίκους της Κένυα. Διαμαρτύρονται για τη συμπεριφορά της αστυνομίας, την οποία κατηγορούν ότι τους «παρενοχλεί» διαρκώς με στόχο να τους «πάρει λεφτά». Οπως καταγγέλλουν μόνο τον τελευταίο χρόνο το σύνολο των δωροδοκιών προς αστυνομικούς έφτασε τα 20 εκατομμύρια δολάρια.

ΑΚΡΑ.-- Τεράστιες υλικές ζημιές άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε σημαντικό μέρος της ανοιχτής αγοράς της πόλης Κουμάσι, της δεύτερης πόλης της Γκάνα. Η αγορά θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες στην αφρικανική ήπειρο και οι αρχές δεν μπορούσαν ακόμη να καταλήξουν πώς ξεκίνησε η φωτιά, που είναι η δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Ο στρατός της Ουγκάντα ανακοίνωσε, χτες, ότι σε «επιδρομή ακριβείας» που εξαπέλυσε στο έδαφος της γειτονικής Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας σκότωσε τον Μποκ Αμπουντέμα, ηγετικό στέλεχος της ένοπλης οργάνωσης «Στρατός της Αντίστασης του Κυρίου», με τον οποίο μάχεται εντός και εκτός Ουγκάντας από το 1988.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Δύο ακόμη πλοία, ένα εμπορικό και ένα τάνκερ μεταφοράς χημικών, έπεσαν, όπως ανακοινώθηκε, στα χέρια των πειρατών στα ανοιχτά της Σομαλίας. Συνολικά, υπολογίζεται ότι οι πειρατές κρατούν 14 πλοία υπό διάφορες σημαίες, ζητώντας, κυρίως, χρηματικά ανταλλάγματα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Για τις εξελίξεις στην «ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή και τις διμερείς τους σχέσεις, οικονομικές και διπλωματικές, συζήτησαν, όπως έγινε γνωστό, ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν, που έγινε δεκτός, το Σαββατοκύριακο, από τον Γάλλο ομόλογό του, Νικολά Σαρκοζί.


ΠΕΡΟΥ - ΒΟΛΙΒΙΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Πρόκληση τεχνητής έντασης

KITO - ΛΑ ΠΑΣ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Το κλίμα έντασης συνεχώς ανεβαίνει στη Λατινική Αμερική, ενώ νέα μέτωπα συνεχώς αναδύονται, το ένα μετά το άλλο...

Μια συνωμοσία «τύπου Ονδούρας» βρίσκεται εν εξελίξει στο Εκουαδόρ, όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα, με προσπάθεια αποπροσανατολισμού τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της Αστυνομίας ώστε να προχωρήσουν σε πραξικόπημα. O Πρόεδρος του Εκουαδόρ τόνισε ότι ο πρώην πρόεδρος και εν αποστρατεία συνταγματάρχης Λούσιο Γκουτιέρες, καθώς και ο αδελφός του Γκιλμάρ επίσης απόστρατος αξιωματικός, από τη στιγμή που έχασαν στις εκλογές έχουν επιδοθεί σε εκστρατεία «αποπροσανατολισμού του στρατού και της αστυνομίας, ώστε να αναμειχθούν σε ενέργειες κατά της κυβέρνησης». Ενέργειες που χρηματοδοτούνται από ακροδεξιές οργανώσεις και τις ΗΠΑ, ενώ παρουσίασε και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που αφορά την Πολυτεχνική Σχολή του Στρατού και το Ταμείο Περίθαλψης των Ενόπλων Δυνάμεων όπου γίνεται λόγος για εκκαθαρίσεις, αλλά και αναφέρονται άρθρα του Συντάγματος που αφορούν τις συντάξεις και τις αυξήσεις, όπως αναφέρει η «Πρένσα Λατίνα». Ο Πρόεδρος Κορέα αναφέρθηκε συγκεκριμένα και διαβεβαίωσε ότι τίποτα τέτοιο δε συμβαίνει, ενώ κάλεσε το στρατό και την αστυνομία να υπερασπιστούν «ενωμένοι περισσότερο από ποτέ» οποιαδήποτε απειλή, εσωτερική ή εξωτερική, για την κυριαρχία και τη σταθερότητα της χώρας.

Την ίδια στιγμή, ένας πραγματικός φραστικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του Περού, της Βολιβίας και της Βενεζουέλας. Αφορμή ήταν η διαμαρτυρία της κυβέρνησης της Βολιβίας, καθώς ο πρώην κυβερνήτης της Κοτσαμπάμα και πρώην προεδρικός υποψήφιος Μάνφρεντ Ρέγιες Βίγια κατέφυγε στο Περού, ενόσω εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, που εκδόθηκε την περασμένη Τετάρτη, καθώς δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ενόσω εκκρεμούσαν σε βάρος του κατηγορίες για διαφθορά, φοροδιαφυγή και απάτη. Η απάντηση του προέδρου Αλαν Γκαρσία ήταν να κατηγορήσει ότι «ο Μοράλες επιτίθεται στο Περού με εντολές του Προέδρου Τσάβες» και επανέφερε τις κατηγορίες περί «υποκίνησης» που είχε πρώτη φορά εκτοξεύσει όταν μετά τη σφαγή στη Μπάγκουα, προκειμένου να καταστείλει τις κινητοποιήσεις των ιθαγενών ο Πρόεδρος Μοράλες είχε κάνει λόγο για «γενοκτονία». Ο εκπρόσωπος του Προέδρου Μοράλες Ιβάν Κανέλας απαντώντας ότι θα πρέπει ο πρόεδρος του Περού να σκύψει στα προβλήματα της χώρας του και να σταματήσει να εμπλέκει άλλους προέδρους της περιοχής στα εσωτερικά προβλήματα (μια σαφής αναφορά στην πρόσφατη ένταση μεταξύ Χιλής και Περού με τον πρόεδρο Αλαν Γκαρσία να κατηγορεί τη Χιλή για συνωμοσία). Επίσης, ο Ιβάν Κανέλας τόνισε ότι θα πρέπει ο πρόεδρος του Περού να σταματήσει να καταστέλλει και να παραβιάζει τα δικαιώματα των ιθαγενών αλλά και του περουβιανού λαού στο βωμό της προάσπισης των συμφερόντων της ολιγαρχίας, των πολυεθνικών και των ΗΠΑ.

Τέλος, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Βενεζουέλα με διάβημά της καταδίκασε τις δηλώσεις του Αλαν Γκαρσία ως «απαράδεκτες», ενώ σημείωσε ότι «όχι μόνο καταδεικνύουν την υποταγή του Περού στη στρατηγική της διαίρεσης που προωθούν οι ιμπεριαλιστικές ελίτ των ΗΠΑ, αλλά και υπονομεύουν τη σταθερότητα, την ειρήνη και τις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Νοτίου Αμερικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ