Τρίτη 5 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Εκρηκτική ηρεμία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στο Ιράν μετά τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών. Τα τελευταία 24ωρα επικρατεί μια μάλλον εκρηκτική ηρεμία. Οι ιρανικές αρχές αφού κάλεσαν τους οπαδούς της «μεταρρυθμιστικής» αντιπολιτευόμενης πτέρυγας να μην προχωρήσουν σε νέες διαμαρτυρίες απειλώντας ότι «δεν πρόκειται να ανεχτούν καμία άλλη τέτοια συμπεριφορά», ανακοίνωσαν, χτες, ότι «κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επεισοδίων συνελήφθησαν πολλοί ξένοι υπήκοοι».

Στη λακωνική ανακοίνωση δε δίνονται περισσότερες διευκρινήσεις. Είναι, όμως, σαφές ότι υπονοείται η θέση που διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ ότι «τα επεισόδια ήταν το έργο μιας μειοψηφίας και αποτέλεσμα ξένου δακτύλου».

Από την πλευρά του, τους τόνους ανέβασε περαιτέρω και ο ένας εκ των δύο βασικών ηγετών της «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας. Ο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, με το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, δήλωσε έτοιμος «να θυσιάσει τη ζωή του για τα δικαιώματα του ιρανικού λαού» και προειδοποίησε ότι «με φυλακίσεις και βασανισμούς δεν πρόκειται να καταλαγιάσει αυτό το κίνημα, που αντίθετα αρχίζει να λαμβάνει δική του δυναμική». Βέβαια, το μήνυμα Μουσαβί είχε και μια «καθησυχαστική» χροιά, καθώς ο ίδιος διέψευσε τις φήμες ότι βρίσκεται εκτός Τεχεράνης ή στα χέρια των αρχών, δίνοντας τέλος σε διαδηλώσεις και συγκρούσεις που εξελίσσονταν την ημέρα της Πρωτοχρονιάς στους δρόμους της Τεχεράνης.

Την προσωρινή αυτή ανάπαυλα στην ένταση αναμενόταν να «διακόψει» χτες η ανακοίνωση ότι καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά χρόνων και πέντε μηνών, αλλά και σε 32 βουρδουλιές ένας από τους επιφανέστερους δημοσιογράφους της χώρας, ο οποίος ήταν γνωστός επικριτής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Αχμαντινετζάντ.

Ανταλλαγές διπλωματικών «πυρών» με το Παρίσι

Οι ιρανικές αρχές «είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των ηγετικών φυσιογνωμιών της μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης» υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Οι δηλώσεις Κουσνέρ προκάλεσαν την οργή της ιρανικής ηγεσίας, που έσπευσε ν' απαντήσει με «ανάλογου» τύπου ειρωνικές ανακοινώσεις. Ετσι η Τεχεράνη καταδίκασε ως «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τις συλλήψεις 480 ατόμων, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, κατά τη διάρκεια των ...«παραδοσιακών», τα τελευταία χρόνια, επεισοδίων της 1ης του έτους, ανάμεσα σε ομάδες νεαρών και αστυνομικούς.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα «Junge Welt», ορισμένες από τις εικόνες που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 2» και αναπαρήγαγαν ορισμένες γαλλικές εφημερίδες, υποστηρίζοντας ότι απεικονίζουν τα επεισόδια στην Τεχεράνη, προέρχονταν από συγκρούσεις στην Ονδούρα, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. Η αποκάλυψη οδήγησε το κρατικό κανάλι να ζητήσει δημόσια συγγνώμη αν και, όπως υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, πρόκειται για μια αρκετά διαδεδομένη τακτική παγκοσμίως. Αλλο ένα δείγμα της δήθεν αντικειμενικής ενημέρωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ