Τρίτη 5 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενταση της τρομοϋστερίας

Σαρωτές σώματος και εξονυχιστικοί έλεγχοι για επιβάτες από 14 χώρες

Οι ανιχνευτές σώματος προωθούνται στα αεροδρόμια
Οι ανιχνευτές σώματος προωθούνται στα αεροδρόμια
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με αφορμή την αποτυχημένη απόπειρα του 23χρονου Νιγηριανού να ανατινάξει το αεροσκάφος της Delta Airlines, κλιμακώνεται η τρομοϋστερία που βολεύει τους ιμπεριαλιστές. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα υιοθέτησε πλήρως την εκδοχή της «ανάληψης ευθύνης» εκ μέρους της «Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου», παρέκαμψε τα «πώς και τα γιατί» επέτρεψαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να εκδηλωθεί η αποτυχημένη απόπειρα και άδραξε την ευκαιρία, ώστε να διευρύνει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», κάνοντας λόγο για ένα ευρύτατο δίκτυο σε Υεμένη και τη Σομαλία...

Ταυτόχρονα, λαμβάνονται σειρά από νέα μέτρα, όπου όλοι οι ταξιδιώτες από 14 χώρες που ταξιδεύουν αεροπορικώς προς τις ΗΠΑ θα υπόκεινται σε σωματικό έλεγχο, θα διέρχονται από σαρωτές και εξονυχιστικούς ελέγχους.

Μέχρι σήμερα, τα μέτρα αυτά ίσχυαν μόνο για τους επιβάτες που ταξίδευαν στις ΗΠΑ από το Ιράν, την Κούβα, το Σουδάν και τη Συρία - χώρες που ανήκουν στο λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «των κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία» - με την αποβίβασή τους σε αμερικανικά αεροδρόμια, και τώρα επεκτείνονται πλέον και για επιβάτες κατόχους διαβατηρίων από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Λιβύη, Νιγηρία, Σομαλία, Αλγερία, Λίβανος και Ιράκ. Κατά τους βρετανικούς Times οι επιβάτες θα ελέγχονται ακόμη και εάν οι χώρες αυτές λειτουργούν ως ενδιάμεσοι σταθμοί μετεπιβίβασης, ενώ θα ελέγχονται και τυχαίοι επιβάτες άλλων εθνικοτήτων. Προς επιβεβαίωση του «τρομοκρατικού κλίματος» συναγερμός σήμανε την Κυριακή στο αεροδρόμιο Νιούαρκ στην πολιτεία του Νιου Τζέρσι, που εξυπηρετεί τη Νέα Υόρκη, στον τερματικό σταθμό C, όταν άγνωστος άνδρας εισήλθε σε απαγορευμένη περιοχή από μία πόρτα εξόδου.

Ανάλογα μέτρα αναμένεται να λάβει και η γερμανική κυβέρνηση, καθώς όπως ανακοινώθηκε από την καγκελαρία η κυβέρνηση οι σαρωτές Σώματος θα εισαχθούν σε όλα τα γερμανικά αεροδρόμια μέσα στο 2010 και παρά το γεγονός ότι βουλευτές αλλά και οργανώσεις καταγγέλλουν ότι παραβιάζουν το δικαίωμα της προσωπικότητας. Και στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε την εγκατάσταση σαρωτών σώματος.

Τέλος, στα σχέδια της Ισπανίας που έχει την προεδρία της ΕΕ είναι η δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντιτρομοκρατικής Συνεργασίας», όπου θα συμμετέχουν οι εθνικοί φορείς και οργανισμοί πολλών χωρών που έχουν ως αντικείμενο δράσης την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αναφέρει δημοσίευμα της Ελ Παΐς. Συνολικά, οκτώ χώρες έχουν αποδεχτεί την πρόταση των Ισπανών: η Γερμανία, η Βρετανία, η Δανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Γαλλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ