Τρίτη 5 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Απεργούν οι λιμενεργάτες στη Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Παρέλυσε, χθες, σχεδόν κάθε δραστηριότητα στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν τα περισσότερα συνδικάτα των λιμενεργατών. Διαμαρτύρονται για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των εργασιών φόρτωσης και εκφόρτωσης των εμπορικών πλοίων που συνοδεύουν το γενικότερο πλάνο επενδύσεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση Σαρκοζί, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, «να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των γαλλικών λιμανιών και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Το πλάνο προβλέπει επενδύσεις ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (εκ των οποίων τα 450 εκατομμύρια από το γαλλικό κράτος) μέχρι το 2013, οπότε και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί και η τροποποίηση των εργασιακών σχέσεων και μισθών λιμενεργατών (κάτι παρόμοιο με την ιδιωτικοποίηση στη χώρα μας του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά στην κινεζική COSCO). Πρόκειται για τα επτά λιμάνια της χώρας που ήδη λειτουργούν όπως λέγεται «αυτόνομα».

Χθες, το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στη απεργία καταγράφηκε στα λιμάνια της Μασσαλίας, του Σαιν Ναζέρ στην Ναντ και στη Χάβρη. Συνολικά, στα επτά προαναφερόμενα λιμάνια απασχολούνται άμεσα 31.700 εργαζόμενοι και έμμεσα 120.000. Τα συνδικάτα διαφωνούν με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και υποστηρίζουν ότι κινδυνεύουν εργασιακές θέσεις και ότι απειλούνται με περαιτέρω χειροτέρευση οι όροι εργασίας των λιμενεργατών. Προανήγγειλαν, δε, επανάληψη της 24ωρης απεργίας τους την επόμενη Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ