ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Γενάρη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Σαρωτική επίθεση στο λαϊκό εισόδημα

Νέες ανατιμήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και άλλα παρόμοια μέτρα περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση

Ενάντια σε κάθε λαϊκή ανάγκη και δικαίωμα στρέφεται η ταξική πολιτική της κυβέρνησης, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη τη συσπείρωση και πάλη με το ΠΑΜΕ

Motion Team

Ενάντια σε κάθε λαϊκή ανάγκη και δικαίωμα στρέφεται η ταξική πολιτική της κυβέρνησης, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη τη συσπείρωση και πάλη με το ΠΑΜΕ
Στην τελική ευθεία για την κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που αφορά στο χρονοδιάγραμμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής για την τριετία 2010-2012, βρίσκεται η κυβέρνηση. Από αύριο, Τετάρτη, και για τις επόμενες μέρες «επισκέπτεται» την κυβέρνηση το κοινό κλιμάκιο από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα οι διαβουλεύσεις θα έχουν συνέχεια με το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις τόσο της ΕΕ όσο και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, δηλώνει αποφασισμένη να κλιμακώσει παραπέρα και σε όλα τα μέτωπα την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και του λαού, στο όνομα της «δημοσιονομικής εξυγίανσης». Τα μέτρα ήδη έχουν αποφασιστεί και δρομολογηθεί. Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν, σε αυτή τη φάση «διεξάγονται οι τεχνικές συζητήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε το Πρόγραμμα Σταθερότητας «οδικό χάρτη», σημειώνοντας ότι «υπάρχει στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε, να μην απορριφθεί, «κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία».

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να πάει με αδειανά χέρια στα επόμενα κοινοτικά διαβούλια (ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ). Η αντιλαϊκή επίθεση ξεκινά ακόμα και πριν από την επίσημη δημοσιοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, η οποία αναμένεται να γίνει στα μέσα του Γενάρη.

Τα μέτρα που προωθούνται

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών:

  • Μέσα στο Γενάρη δρομολογούνται εκρηκτικές ανατιμήσεις - πάνω και από τους αρχικούς σχεδιασμούς - στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά. Η ρύθμιση προωθείται στη Βουλή και θα εφαρμοστεί άμεσα από τη μέρα της κατάθεσης. Αρχικά υπολόγιζαν το πρόσθετο χαράτσι σε 250 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τώρα το διπλασιάζουν (στα 500 εκατ. ευρώ), μεθοδεύοντας ανατιμήσεις πάνω και από 20%. Η τιμή λιανικής στο πακέτο τσιγάρων θα εκτοξευτεί στα ύψη. Η «πλέον ζητούμενη τιμή» - σήμερα στα 3,20 ευρώ το πακέτο - αναμένεται να αυξηθεί μέχρι και 1 ευρώ φτάνοντας στα 4,2 ευρώ!
  • Για το β' εξάμηνο του 2010 δρομολογούν παραπέρα αύξηση στους ειδικούς φόρους πάνω στα καύσιμα κίνησης (βενζίνες κ.ά.) ακόμη και για το πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών. Στα σενάρια που διακινούνται από την ίδια την κυβέρνηση είναι και η αύξηση του ΦΠΑ μέχρι και 2 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Τέλη του Γενάρη κλείνει η «διαβούλευση» ανάμεσα στις δυνάμεις του «κοινωνικού εταιρισμού» για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο δημόσιο τομέα. Η συμμόρφωση και η εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής ντιρεκτίβας σημαίνει αύξηση των ορίων για τις γυναίκες από 5 μέχρι 17 χρόνια.
  • Αμεση εφαρμογή της ευρωενωσιακής Οδηγίας που αφορά στη λεγόμενη απελευθέρωση υπηρεσιών. Στόχος τους, το άνοιγμα των αγορών και η απόσπαση ζωτικού χώρου και κερδών σε όφελος των ισχυρών επιχειρήσεων.
  • Μέσα στο Φλεβάρη ανακοινώνεται η «εισοδηματική πολιτική» πτωχοκομείου για το δημόσιο τομέα. Τώρα και εκτός των άλλων προαναγγέλλουν και την καρατόμηση των επιδομάτων που μεσοσταθμικά θα φτάσει σε 10%. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από αυτό και μόνο πάνω από 400.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν μειώσεις αποδοχών.
  • Νέο αντιλαϊκό πακέτο έρχεται το Μάρτη με την κατάθεση και ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου. Τα λαϊκά στρώματα έχουν να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα, ακόμη και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Δεδομένη είναι η κυβερνητική απόφαση για συρρίκνωση του ισχύοντος σήμερα (12.000 ευρώ το χρόνο) αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους και η σύνδεσή του με την αξία των αποδείξεων λιανικής που θα καταφέρει να μαζέψει το κάθε νοικοκυριό. Η εφαρμογή του νόμου θα σημάνει αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου και μείωση των αποδοχών. Για τους επαγγελματίες δρομολογείται η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου ορίου (σήμερα 10.500 ευρώ). Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δρομολογεί ακόμη τη χρήση ταμειακών μηχανών σε κλάδους που σήμερα εξαιρούνται (ταξί, πωλητές λαϊκών αγορών, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κ.ά.).
  • Υπόσχονται συμμόρφωση με τις κοινοτικές Οδηγίες ακόμη και για την επαναλειτουργία των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών («φρουτάκια»).
  • Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα γίνεται αναφορά και στο πρόγραμμα παραπέρα μετοχοποιήσεων δημόσιας περιουσίας και υποδομών. Το σχετικό κονδύλι φτάνει σε 2,5 δισ. ευρώ. Στην ίδια λογική κινείται και η αξιοποίηση δημόσιας γης και ακινήτων, που αφορά και στα φιλέτα που διαχειρίζεται σήμερα η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και τα οποία ορέγονται οι διάφοροι «επενδυτές».

Επί της ουσίας ο προϋπολογισμός για το 2010, που μόλις ψήφισε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, αποδείχτηκε μόνο ένα σκαλί της αντιλαϊκής πολιτικής. Ηδη θεωρείται παρωχημένος, με την κυβέρνηση να υπόσχεται πρόσθετες «εξοικονομήσεις» (πάνω από τον προϋπολογισμό), ύψους 950 εκατ. ευρώ, κατεβάζοντας τα εμφανιζόμενα ελλείμματα στο 8,7% του παραγόμενου ΑΕΠ (από 12,7% το 2009).

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ»
Ελιγμοί και «συνεννοήσεις»

Στις 20 Γενάρη θα αποσταλεί τελικά στην ΕΕ, καθώς αύριο φτάνουν στην Αθήνα κλιμάκια της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Τις ειλημμένες αποφάσεις για την ολομέτωπη επίθεση στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, αλλά και το λαϊκό εισόδημα, ετοιμάζεται να συμπεριλάβει στο «πρόγραμμα σταθερότητας» η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ.

Σαφής πρόθεση της κυβέρνησης είναι, μέσα από το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης», μαζί με την επιβολή μιας σκληρής πολιτικής λιτότητας να δρομολογηθούν και όλες οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, έτσι όπως έχουν συμφωνηθεί και στο πλαίσιο της ΕΕ. «Είμαστε έτοιμοι για να προωθήσουμε, να υλοποιήσουμε τις μεγάλες τομές που χρειάζεται η χώρα μας», ανέφερε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης, να εναρμονιστεί με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις που έχει συνυπογράψει, είναι το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο δεν απέστειλε χτες το προσχέδιο του «προγράμματος σταθερότητας» στις Βρυξέλλες.

Μπορεί η κυβέρνηση να δήλωνε χτες ότι δεν υπήρχε τέτοιος «προγραμματισμός» και ότι «δεν έχει αναβληθεί η αποστολή», αλλά όλες οι ενδείξεις και οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο ήθελε πριν την αποστολή να έχει την έγκριση από το κοινό κλιμάκιο Κομισιόν και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που από αύριο θα βρίσκονται στην Αθήνα. «Υπάρχει στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουμε να μας απορρίψουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης των επιτροπών της Κομισιόν, στα μέσα Γενάρη, σύμφωνα με τον Γ. Πεταλωτή «θα πραγματοποιηθεί Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα εγκρίνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και στις 20 Ιανουαρίου θα αποσταλεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στο τέλος Ιανουαρίου να υποβληθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Εξάλλου, και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το θέμα της αύξησης του συντελεστή του ΦΠΑ. Ενώ αρχικά ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση για αύξηση του ΦΠΑ», στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικότητα, η οποία είναι στυγνή. Πραγματικότητα διαφορετική από αυτήν που περιμέναμε να βρούμε».

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης, με θέμα την οικονομία και την κατάρτιση του προγράμματος σταθερότητας. Στο επίπεδο της αποπροσανατολιστικής προπαγάνδας, χτες συνεχίστηκαν οι δήθεν διαφορετικές τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης, που στόχο έχουν να θολώσουν τα νερά. Συγκεκριμένα, η Β. Παπανδρέου με συνέντευξή της στα ΝΕΑ υποστήριξε ότι τα μέτρα έπρεπε να «είχαν προχωρήσει πιο γρήγορα», ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος υποστήριζε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να υπαναχωρήσει από τις προεκλογικές της εξαγγελίες. Ο Γ. Πεταλωτής, πάντως, τόνισε ότι στην κυβέρνηση «υπάρχει μία γραμμή, υπάρχει μία πολιτική».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλήρη στήριξη στο σύνολο των αντιδραστικών μέτρων

Βούτυρο στο ψωμί κυβέρνησης - πλουτοκρατίας η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στο σύνολο της προωθούμενης ταξικής πολιτικής

Η λιτότητα, η φτώχεια και το πετσόκομμα δικαιωμάτων που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού έχει τη στήριξη της ΝΔ
Η λιτότητα, η φτώχεια και το πετσόκομμα δικαιωμάτων που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού έχει τη στήριξη της ΝΔ
Να προχωρήσει άμεσα στη λήψη των νέων αντιλαϊκών μέτρων καλεί την κυβέρνηση η ηγεσία της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη δέσμευσή της ότι θα βάλει πλάτες για να περάσουν. Η Ρηγίλλης, με καθημερινές δηλώσεις των στελεχών της, ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επίθεσης είτε καλώντας την επίμονα «να κυβερνήσει» είτε να φέρει «συγκεκριμένα νομοσχέδια και μέτρα» για την έξοδο από την κρίση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι δεδομένη η υποστήριξή τους εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος με αφορμή τη διακίνηση σεναρίων για τα νέα φορολογικά μέτρα. «Η κυβέρνηση καλείται να σταματήσει άμεσα τις κατευθυνόμενες διαρροές και να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις φορολογικής πολιτικής, έτσι ώστε να μπορέσουν τα πολιτικά κόμματα και οι κοινωνικοί φορείς να τοποθετηθούν υπεύθυνα», τόνισε ο Π. Παναγιωτόπουλος, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι «εκεί που τα μέτρα είναι σωστά (σ.σ. τα κόμματα) θα τα στηρίξουν» ενώ «εκεί που διαφωνούν, να εξηγήσουν τη διαφωνία τους και να καταθέσουν συγκεκριμένες αντιπροτάσεις».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επιβεβαίωσε ταυτόχρονα τη συναινετική διάθεση του κόμματός του γενικότερα για την «έξοδο από την οικονομική κρίση» καλώντας την κυβέρνηση «να εφαρμόσει ένα συγκροτημένο σχέδιο και άμεσες δράσεις, για την ανάκαμψη της οικονομίας, εκ παραλλήλου με τα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως υπέδειξε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή». Σημειώνεται ότι σε αυτή την ομιλία του ο Αντ. Σαμαράς είχε δηλώσει αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει «το μεγάλο όπλο της συναίνεσης» και να στηρίξει την κυβέρνηση «σε ό,τι σωστό προωθεί», διαβεβαιώνοντας και ότι «θα βάλουμε και εμείς πλάτη να περάσουν τα απαραίτητα μέτρα»...

Το ίδιο μήνυμα επανέλαβε και χτες το βράδυ προσερχόμενος σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ. «Η πρόταση της κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες θα πρέπει να συνδυάζει από τη μία πλευρά τη δημοσιονομική υπευθυνότητα για να μειωθεί το έλλειμμα και από την άλλη αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για να μην πνιγεί η αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, παραπέμποντας στις αναλυτικές προτάσεις που είχε κάνει στη Βουλή και καλώντας την κυβέρνηση «να τις λάβει σοβαρά υπόψη της», αντί να επιτρέπει διαρροές για φοροεπιδρομές που «τραυματίζουν την ψυχολογία της αγοράς».

Συναίνεση και φόβος για το κίνημα

Σ' αυτό το συναινετικό πνεύμα κινούνται όλα τα στελέχη της ΝΔ στις δηλώσεις που κάνουν στα ΜΜΕ. Ενδεικτική η δήλωση του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα, ο οποίος μιλώντας στο «Κανάλι 1» του Πειραιά είπε χαρακτηριστικά: «Το ΠΑΣΟΚ έχει δύο δρόμους να ακολουθήσει. 'Η θα πάρει αυστηρά μέτρα και θα υπάρξουν εξεγέρσεις κοινωνικών ομάδων και πολλές από αυτές θα έχουν και δίκιο - όχι όλες φυσικά -, ή θα διολισθαίνει και θα καταρρεύσει μαζί με την Ελλάδα. Κανένα δεν είναι ανώδυνο». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της «λήψης αυστηρών μέτρων».

Παράλληλα τα γαλάζια στελέχη τάσσονται «προληπτικά» ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις και αγώνες. Ο αγροτοσυνδικαλιστής Θ. Κοκκινούλης κληθείς να σχολιάσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών χαρακτήρισε «πολιτική αυτοκτονία» το ενδεχόμενο «να κλείσει περαιτέρω δρόμος», επικαλούμενος την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις κατολισθήσεις στα Τέμπη. Παράλληλα σημείωσε με νόημα ότι οι αγρότες δεν μπορούν να αγνοήσουν «την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην οικονομία της χώρας».

Ο ίδιος απέφυγε να τοποθετηθεί για την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για κυβέρνηση «έκτακτης ανάγκης», καλώντας την Ντ. Μπακογιάννη να το κάνει, στην οποία μάλιστα έμμεσα πλην σαφώς έδειξε την πόρτα της εξόδου από τη ΝΔ. «Νομίζω ότι όσο περνάει ο καιρός φαίνεται αναγκαίο πλέον ότι ο χαμένος πρέπει να φύγει», αποφάνθηκε, αναφέροντας μάλιστα ότι «εμείς εδώ στη Λάρισα έχουμε ορισμένους καλικαντζάρους, οι οποίοι περιφέρονται γύρω από την κ. Μπακογιάννη, την είχαν ψηφίσει και λένε χαζά και μισά». Επικαλέστηκε επίσης «ενέργειες τέως υπουργών και νυν βουλευτών να απεργάζονται σχέδια με ορισμένους άφρονες στην περιφέρεια».

Υπέρ του συναινετικού κλίματος «που λέει ο Μητσοτάκης» τάχθηκε ο Π. Ψωμιάδης, ζητώντας όμως να συμμετέχουν στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και τα άλλα κόμματα, λέγοντας ότι «χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας». Ο εκπρόσωπος του κόμματος αποσαφήνισε χτες ότι η θέση της ΝΔ είναι «ναι, σε όλες τις Εξεταστικές Επιτροπές, που έχουν προταθεί ήδη στη Βουλή».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέα έκτακτη Σύνοδος για την οικονομία

Νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής συγκαλεί στις 11 Φλεβάρη ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, προκειμένου να εξειδικευτεί ακόμα περισσότερο η ευρωενωσιακή στρατηγική σε βάρος των εργαζομένων με το πρόσχημα της «καπιταλιστικής κρίσης». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΕ, που ανέλαβε καθήκοντα με το νέο έτος, στη Σύνοδο θα συζητηθούν η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ, καθώς επίσης τα σχέδια εξόδου από την κρίση, που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Στην ατζέντα της συνόδου αναφέρεται και η προσπάθεια της ΕΕ για αναχαίτιση της ανεργίας, που αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα το 2010, πάντα στο πνεύμα της ευελφάλειας και της γενικευμένης «μερικής απασχόλησης». Το τρίτο τρίμηνο του 2009, η καταγεγραμμένη ανεργία έκλεισε στο 9,6% του ενεργού πληθυσμού, γεγονός που αποτελεί ένα πρώτης τάξης άλλοθι για να επιβάλλει το ευρωενωσιακό κεφάλαιο μόνιμα αντεργατικά μέτρα.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
Σιγοντάρουν το κλίμα συναίνεσης

Στο κλίμα συναίνεσης και «θυσιών» που καλλιεργεί η κυρίαρχη προπαγάνδα, στο όνομα της εξόδου από την κρίση, κινούνται οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσα στις γιορτές. Σε δημοσκόπηση της «Κάπα Ρισέρτς» για το «Βήμα», η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (57,5%) εμφανίζεται να φοβάται το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, το 39,8% «ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη» και το 20,6% «έξαρση της εγχώριας τρομοκρατίας». Το 66,4% φοβάται μήπως βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας, ενώ το 42% πιστεύει ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν μέσα στο 2010.

Στην ερώτηση «εσείς προσωπικά θα δεχόσαστε να κάνετε θυσίες με περισσότερη δουλειά, χαμηλές αποδοχές ή περισσότερους φόρους για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση ή πιστεύετε ότι είναι άλλοι εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν για την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», το 65,4% απαντά ότι είναι «άλλοι εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν» και το 32,1% απαντά ότι «θα δεχόμουν». Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (77,1%) θεωρεί ότι την ευθύνη για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας την φέρουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ επιρρίπτουν ευθύνες και στις τράπεζες (23,7%) και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (17,4%).

Αλλη δημοσκόπηση της «Public Issue» για λογαριασμό της «Καθημερινής» δείχνει ότι από τους λεγόμενους «αντιπροσωπευτικούς θεσμούς» εκείνος που τυγχάνει περισσότερο της εμπιστοσύνης των ερωτηθέντων είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ από τους θεσμούς της εκτελεστικής εξουσίας, η ΕΜΥ και η Πυροσβεστική.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία ανοχή και θυσία από το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την οικονομία

Σε σχόλιο για την οικονομία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Καμία εμπιστοσύνη στην κυβερνητική προπαγάνδα. Ο πόλεμος που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο φορολογικό δεν είναι γενικά κατά της φοροδιαφυγής. Οι μεγάλες φοροαπαλλαγές και οι χρηματοδοτήσεις που απολαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι όχι μόνο δε θα θιγούν, αλλά θα διευρυνθούν. Γι' αυτό ο στόχος της είναι η δραστική περικοπή του εισοδήματος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Τέτοιου είδους μέτρα λαμβάνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και τα είχαν αποφασίσει πριν από την κρίση και τώρα με αφορμή την κρίση τα επισπεύδουν και τα κλιμακώνουν. Καμία ανοχή και θυσία, λαϊκή συστράτευση και αντεπίθεση».

ΚΚΕ
Φοβούνται τον λαϊκό ξεσηκωμό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις συνεννοήσεις κυβέρνησης - ΕΕ σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας

Για τις συνεννοήσεις κυβέρνησης - ΕΕ σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει σε σχόλιό του:

«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πιέζεται από την ΕΕ για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, αλλά αξιοποιεί τις κατευθύνσεις της και στηρίζεται σε αυτήν για να εξαπολύσει τη νέα αντιλαϊκή θύελλα στο Ασφαλιστικό, στο Φορολογικό, στο Εργασιακό. Αυτό που φοβούνται και οι δυο είναι μην ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους ματαιώσουν τα αντιδραστικά σχέδια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ