ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
Σελ. /28
Φωτισμένη δημοσιογραφία

«Τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια» (άσμα...)

Αυτή είναι και η απάντηση στο γιατί η καλή μας η κυβέρνηση επιβάλλει έναν ακόμα φόρο κατακέφαλα: Από έγνοια για τη δημόσια υγεία και την οικογενειακή γαλήνη, μας πληροφορεί η φωτισμένη δημοσιογραφία.

Οπως η γερμανική κυβέρνηση από έγνοια για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας προχωράει σε ένα τερατώδους έκτασης φακέλωμα κάθε εργαζόμενου: Συμμετείχες κάποτε σε απεργία; Δεν δικαιούσαι επίδομα ανεργίας. Και για να μη μας κοστίζεις και πολύ ψάχνοντας να βρούμε τι και πότε, θα φακελώνεσαι την ώρα της παράβασης.

Αντιμετωπίζονται, έτσι και αυτοί οι απατεώνες που δηλώνουν άνεργοι για να πάρουν επίδομα, ενώ είναι απολυμένοι επειδή έκαναν απεργία.

Κατά μια άλλη ερμηνεία πρόκειται για εκσυγχρονισμό παλιότερου νόμου που απαγόρευε σε κομμουνιστές να πιάσουν δουλειά...

Οι οποίοι, κομμουνιστές, δε λένε να αφήσουν άνθρωπο να αγιάσει. Ενα επιδοματάκι θέλει να δώσει η κυβέρνηση στους αναξιοπαθούντες βιομήχανους και τη βγάλαν στο μεϊντάνι. Πρωτοσέλιδο άρθρο στον «Ριζοσπάστη» για να καταγγείλουν ότι τώρα πια οι βιομήχανοι όχι μόνο θα παίρνουν τζάμπα εργάτες (ισχύει ήδη από την κυβέρνηση του «προηγούμενου» ΠΑΣΟΚ η ρύθμιση που έκοψε το επίδομα ανεργίας και το έκανε «επιδότηση της εργασίας»), αλλά οι εργάτες θα πληρώνουν εκτός από τις δικές τους ασφαλιστικές εισφορές και τις εισφορές που αναλογούν στον βιομήχανο.

Το κακό - με τους κομμουνιστές, ντε - έχει παραγίνει. Αντί να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της ΓΣΕΕ, καλούν άνεργους και εργαζόμενους να παλέψουν όλοι μαζί για μόνιμη και σταθερή δουλειά! Προκαλώντας έτσι μίνι εγκεφαλικό στο εργατικό - λέμε τώρα - ρεπορτάζ της «Καθημερινής» που απορεί πώς μπορεί να υπάρχει τέτοιο αίτημα...

Πάλι καλά που απορεί μόνο, γιατί το αντίστοιχο «ρεπορτάζ» στο «Εθνος» από την πρεμούρα του να καθησυχάσει τους αγριεμένους και ειδικά τις γυναίκες, «αποκαλύπτει» πως δεν κινδυνεύουν με αύξηση ορίων ηλικίας για σύνταξη όσες άρχισαν να κολλάνε ένσημα μετά το 1993. Σωστά, πώς να κινδυνέψουν αφού ήδη μόνο μετά τα 65 μπορούν να ελπίζουν πως ίσως βγουν στη σύνταξη.

Σ' αντίθεση με τους εργάτες που επιμένουν πως «όπου φτύνεις, δεν τρως», αυτού του τύπου οι ρεπόρτερ δεν έχουν τέτοιου είδους προβλήματα «αισθητικής». Ισα - ίσα γνωρίζουν πως όσο πιο πολύ συμβάλλουν με τα γραπτά τους στο γονάτισμα των εργατών, τόσο πιο μεγάλη ελπίδα έχουν οι ίδιοι να γλείψουν από κόκαλο ως και κοψίδι που θα πέσει απ' το τραπέζι του αφεντικού τους.

Σωστά: η χώρα έχει και το έδαφος και το κλίμα και τους αγρότες που μπορούν να εξασφαλίσουν προνομιακή επάρκεια τροφίμων σ' όλο τον πληθυσμό.

Αλλά, τι σόι υποστήριξη είναι αυτή στους αγρότες από το «Βήμα», που από τη μια λέει πως δεν είναι πρόβλημα το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες, αφού έχουν δίκιο, κι αμέσως μετά το χαρακτηρίζει «άκομψο»; Γιατί; Για να «μην τσαλακωθεί η εικόνα της κυβέρνησης τόσο γρήγορα». Κάτι, βεβαίως, που πρέπει να μένει παντελώς αδιάφορο για όσους με τον ιδρώτα τους ταΐζουν και αυτή την κυβέρνηση.

Ασχετο:«Σε ποιον ανήκουν τα "πνευματικά δικαιώματα" των σημειωμάτων που πετούσαν από τα καμιόνια οι 200 κομμουνιστές, όταν τους πήγαιναν για εκτέλεση στην Καισαριανή;».

Γελοίο το ερώτημα; Κι όμως, η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εγκαλεί το ΚΚΕ, γιατί η μελέτη «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα» που έγραψε ο Νίκος Μπελογιάννης, όταν ήταν φυλακισμένος στην Ακροναυπλία, εκδόθηκε από το Κόμμα του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη από τα πνευματικά δικαιώματα. «Το "Ξένο κεφάλαιο" είχε κυκλοφορήσει σε "πειρατική" έκδοση το 1998 από το εκδοτικό τμήμα του ΚΚΕ, τη "Σύγχρονη Εποχή", με αφορμή την επέτειο των ογδοντάχρονων του ΚΚΕ», πληροφορεί τους αναγνώστες της.

Η ίδια εφημερίδα πληροφορεί επίσης τους αναγνώστες της ότι «τα έργα και οι ημέρες του άλλοτε ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης είναι εκείνα που έχουν οδηγήσει κυβερνήσεις πάλαι ποτέ χωρών του ανατολικού μπλοκ, στην απόφαση "εξίσωσης" του κομμουνισμού με τον φασισμό». Τι προκάλεσε το σχόλιό της; Οτι το αμερικάνικο «Time» διαπίστωσε με αφορμή τα 130 χρόνια από τη γέννηση του Στάλιν πως η δημοτικότητά του είναι ιδιαίτερα υψηλή. Τι δεν λέει το σχόλιο: Λέξη για τα μνημεία που στήθηκαν σ' αυτές τις χώρες μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης, ...υπέρ των «Ες Ες» από αυτούς που συνεργάστηκαν με τους Ναζί και οι οποίοι σήμερα είναι επιφανείς υπερασπιστές της αστικής δημοκρατίας, δηλαδή της δικτατορίας του κεφαλαίου.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΛΛΟΙ ΚΟΣΜΟΙ

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ: «Η επιδότηση των μεγαλοεπιχειρηματιών στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας είναι μια ακόμα πρόκληση απέναντι στους ανέργους και τους εργαζόμενους. Αντί για μέτρα προστασίας των ανέργων ενισχύεται το κεφάλαιο. Ετσι όμως και η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται, και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης αυξάνονται. Επιδίωξη είναι η απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές και η εξασφάλιση φθηνών εργατών στο κεφάλαιο. Ανεργοι και εργαζόμενοι να αγωνιστούν ενιαία για μόνιμη, σταθερή δουλειά, με σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο για όλους, πλήρη και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία των ανέργων αντί για επιδότηση των εργοδοτών. Να πληρώσουν τα βάρη κράτος και εργοδοσία» (το άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

Η «ΑΠΟΡΙΑ»: «Πώς μπορεί να διατυπώνεται το αίτημα της πλήρους απασχόλησης σήμερα, όπως στη δεκαετία του '80; (...) αιτήματα περασμένων δεκαετιών, υπόλοιπα από μεγαλεία περασμένων εποχών που δεν επαναλαμβάνονται» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΣΤΑ 65! «Δεν κινδυνεύουν όσες γυναίκες ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και δεν θα πάρουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν ήδη ενιαία όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών» (η «αποκάλυψη» στο ΕΘΝΟΣ).

ΝΑ ΣΕ ΚΑΨΩ ΓΙΑΝΝΗ, ΝΑ Σ' ΑΛΕΙΨΩ ΛΑΔΙ: «Για την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει μία προτεραιότητα. Να μην κλείσουν οι δρόμοι. Δεν μπορεί να τσαλακωθεί τόσο γρήγορα η εικόνα της κυβέρνησης. Πλην όμως δεν μας ενδιαφέρουν οι αγωνίες της υπουργού και η τύχη της όποιας κυβέρνησης. Ούτε πρωτεύει η ταλαιπωρία των οδηγών ή ο αποκλεισμός των εμπορευμάτων (...) αυτό που κανονικά θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η μόνιμη και σταθερή εξασφάλιση των καλλιεργητών της γης. Οι αγρότες είναι πολύτιμοι για την υγεία (...) η χώρα έχει το έδαφος και το κλίμα για να μας κάνει προνομιούχους. Εκτός αυτού θέλουμε και την καθημερινή νοστιμιά: όχι σαν τις ντομάτες και τα αγγούρια Βελγίου που έχουν γεύση από χαρτί (...) η εξάρτησή μας από τους αγρότες είναι αληθινή και ουσιαστική. Με τον ίδιο τρόπο, αληθινό και ουσιαστικό, θα πρέπει να βοηθηθούν (...) το κλείσιμο των δρόμων είναι άκομψος και μάλλον αναποτελεσματικός τρόπος διαμαρτυρίας. Δεν γνωστοποιούνται τα αιτήματα. Ετσι για τον υπάλληλο γραφείου ο αγρότης ορίζεται ως ο τεμπελχανάς που έφαγε τις επιδοτήσεις της δεκαετίας του '80 στις ΒΜW, στις λουλουδούδες και στο μπαρμπούτι. Εχει εντέλει άδικο;» (η Λ. Κέζα στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ κυβέρνηση - ΕΕ - ΝΔ - πλουτοκρατία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΥΓΕΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Διπλάσιος ο φόρος σε τσιγάρα και ποτά

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αύξηση φόρου 20% στα ποτά και τα τσιγάρα

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ - ΣΟΚ σε ποτά και τσιγάρα

ΕΘΝΟΣ: ΣΥΝΤΑΞΗ στα 65 για τις γυναίκες

Η ΧΩΡΑ: Ερχεται τσουνάμι με φόρους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εκτακτο σχέδιο για 1 δισ.

Η ΑΥΓΗ: Διά χειρός Μπαρόζο και Τρισέ

ΤΑ ΝΕΑ: Τρίμηνο αλαλούμ για αποδείξεις, ταμειακές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Φέρνουν πίσω τα «ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ναι σε όλες τις Εξεταστικές λέει οριστικά η ΝΔ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΟΛΕΓΙΑ με βαθμολόγηση η αναγνώριση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εισαγγελείς ψάχνουν το κύκλωμα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΦΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ σε βιομηχανίες φαρμάκων, νοσοκομεία και μεγαλογιατρούς

Η ΝΙΚΗ: «Πολεμούν» τον εαυτό τους

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: ΑΛΛΑΖΕΙ ΡΙΖΙΚΑ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΕ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: 762.000 ΑΝΕΡΓΟΙ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πώς του ξέφυγε του «Γιώργου»;

«Η δημιουργία μιας θηριώδους βάσης δεδομένων με προσωπικά στοιχεία 40 εκατομμυρίων εργαζομένων άρχισε την Πρωτοχρονιά στη Γερμανία (...) πρόκειται για έναν υπολογιστή που θα καταγράψει και θα αποθηκεύσει πληροφορίες για τους περίπου 40 εκατομμύρια Γερμανούς μισθωτούς - πληροφορίες σχετικές με τον μισθό τους, αλλά και για τις απουσίες τους από τη δουλειά για λόγους ασθενείας, ή άλλους, για τη συμμετοχή τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις, για τις παρατηρήσεις ή τις πειθαρχικές κυρώσεις που έχουν δεχθεί. Η τράπεζα δεδομένων και ο υπολογιστής ονομάζονται ELENA (από τα αρχικά των λέξεων Elektronischer Entgeltnaschweis, που σημαίνει ηλεκτρονική τεκμηρίωση μισθού) και από το 2012 οι γερμανικές υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δεδομένα του ELENA για να αποφασίζουν αν θα καταβάλουν ή θα αρνούνται να χορηγούν τα διάφορα επιδόματα που ζητούν οι εργαζόμενοι (...) ο διακηρυγμένος στόχος είναι να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να αποφεύγονται οι απάτες στη χορήγηση των επιδομάτων (ανεργίας, φτώχειας και άλλων) (...) οι πληροφορίες που οι Γερμανοί εργοδότες θα πρέπει να δώσουν στο ELENA γεμίζουν 41 ολόκληρες σελίδες (...) τα δεδομένα που θα συγκεντρώνει (...) οι απρεπείς ή παράνομες συμπεριφορές στην εργασία (...) ενδεχόμενες προηγούμενες απολύσεις και για ποιο λόγο (...) η συμμετοχή σε απεργίες είτε νόμιμες είτε παράνομες» (το θέμα στα ΝΕΑ).

Πιάσε ένα τσιγάρο...

«Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια: με την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα, η κυβέρνηση και ζεστό χρήμα θα μαζέψει και θα καταφέρει να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Με 20% χαράτσι θες δεν θες το κόβεις μια και έξω το ρημάδι» (το σχόλιο στο ΕΘΝΟΣ).

Αλλος χτίζει, άλλος απολαμβάνει

«Ο ουρανοξύστης ύψους 818 μέτρων αποτέλεσε σύμβολο ευημερίας (...)Για την κατασκευή του εργάστηκαν πάνω από 12 χιλιάδες άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων (...) Στον Πύργο θα υπάρχουν 30 χιλιάδες διαμερίσματα, εννέα ξενοδοχεία, καταστήματα, γραφεία, χώροι στάθμευσης κλπ.» (η καταγραφή στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ