ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
Παλεύουμε μόνοι μας

Μιλούν στον «Ρ» άνθρωποι των σωματείων ΑΓΣ Πρωτέας και ΓΣ Αιγάλεω

Στα πλαίσια της έρευνας για την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Αιγάλεω ο «Ρ» είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ανθρώπους από το σωματεία ΑΓΣ Πρωτέας και του αντίστοιχου ΓΣ Αιγάλεω οι οποίοι μας περιέγραψαν ακριβώς την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

ΑΓΣ ΠΡΩΤΕΑΣ
«Ντροπή για την Πολιτεία»

Στα γραφεία του ΑΓΣ Πρωτέα, που ασχολείται με τη γυμναστική, είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε την πρόεδρο του συλλόγου Ευτέρπη Κωτσάκη η οποία μας εξήγησε τη μοναξιά που νιώθουν κάποιοι άνθρωποι όταν προσπαθούν μόνοι τους χωρίς βοήθεια από την Πολιτεία να κάνουν κάποιο σημαντικό έργο. Στην κουβέντα μαζί μας αναφέρθηκε στα δυο σημαντικά προβλήματα που είναι το οικονομικό και η έλλειψη επαρκών χώρων για άθληση.

Ονειρο απατηλό οι επιχορηγήσεις

«Δυστυχώς, τα τελευταία 10 χρόνια οι επιχορηγήσεις έχουν σχεδόν κοπεί π.χ. τα τελευταία ελάχιστα χρήματα μας τα έδωσαν πριν 2 χρόνια. Η παρουσία της Πολιτείας είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Το επίπεδο του σωματείου είναι υψηλό. Χρειαζόμαστε χρήματα. Η δουλειά γίνεται από μας, στην Εθνική ομάδα πάνε σχεδόν έτοιμα τα παιδιά. Το άθλημα το δικό μας στηρίζεται κυρίως στη "λόξα" των προπονητών. Ο προπονητής εργάζεται επί χρόνια χωρίς χρήματα πάνω στο ταλέντο. Μονότονα η Πολιτεία μας λέει ότι δεν έχει χρήματα. Ο δήμος κάθε 2-3 χρόνια μας δίνει 2 ή 3 χιλ. ευρώ. Τι να κάνουμε με αυτά; Ξέρετε τι χρήματα χρειάζονται για τη συντήρηση των οργάνων; Εχουμε μεγάλα προβλήματα. Η πολιτεία λογικά θα έπρεπε να έχει αναλάβει όλα τα έξοδα. Οχι βέβαια, μόνο τα δικά μας, αλλά όλων του ερασιτεχνικού αθλητισμού σε όλα τα αθλήματα. Είναι υποχρέωσή της».

Στον αέρα και η υγεία των αθλητών

Προβλήματα όμως δεν υπάρχουν μόνο στα οικονομικά, αλλά και σε ορισμένους βασικούς τομείς όπως το θέμα της υγείας των παιδιών που αθλούνται. Η πρόεδρος του ΑΓΣ Πρωτέας μας τόνισε:

«Κι αυτό βρίσκεται στα χέρια των γονιών. Βέβαια, όταν τα παιδιά πάνε Εθνική ομάδα, τότε τα πράγματα γίνονται λίγο καλύτερα. Είναι γεγονός ότι όλα τα ερασιτεχνικά αθλήματα έχουν πάνω - κάτω τα ίδια προβλήματα. Εχουμε βαρεθεί να τα λέμε. Δυστυχώς, η Πολιτεία κάνει πως δεν ακούει. Σήμερα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός έχει προστεθεί στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Είναι ντροπή για την Πολιτεία».

ΓΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
Παλεύουμε μόνοι μας

Επισκεπτόμενοι ένα ακόμη σωματείο της περιοχής βρεθήκαμε στα γραφεία του ΓΣ Αιγάλεω, ακόμα ένα σωματείο που ασχολείται με την κολύμβηση. Στα γραφεία του συλλόγου κουβεντιάσαμε με τον αντιπρόεδρο κ. Χρήστο Χρήστου. Ας δούμε τι μας είπε.

Ολα από την τσέπη μας

«Το ΔΣ αποτελείται από γονείς, οι οποίοι σε καθημερινή βάση προσπαθούν να διαμορφώσουν τις συνθήκες που χρειάζονται για να μπορέσουν τα παιδιά τους να απολαμβάνουν τη χαρά του αθλητισμού. Εμείς έχουμε γύρω στα 150 παιδιά. Ξεκινάμε από παιδιά 4 ετών, έχουμε όλες τις κατηγορίες. Εμείς οι γονείς και διάφοροι φίλοι καλύπτουμε όλα τα έξοδα κυρίως των προπονητών μας. Εχουμε να πάρουμε χρήματα 3-4 χρόνια. Ο δήμος μάς προσφέρει την πισίνα, είμαστε φιλοξενούμενοι, αν μας υποχρεώσουν να πληρώσουμε, τότε το σωματείο θα κλείσει. Το λέμε αυτό γιατί έχουμε ακούσει ότι σε άλλους δήμους τα σωματεία πληρώνουν. Ο δήμος δεν έχει λεφτά. Οι Ομοσπονδίες το ίδιο, αν λοιπόν εμείς δεν βάζαμε το χέρι στην τσέπη, τα παιδιά μας δε θα έκαναν τίποτα».

Ανύπαρκτος σχολικός αθλητισμός

«Σχολικός αθλητισμός δεν υπάρχει. Εχουμε τα σωματεία, αναπληρώνουμε τα κενά. Δεν υπάρχει προγραμματισμός. Πριν κάποια χρόνια ξεκίνησαν οι αθλητικές τάξεις. Σήμερα δεν υπάρχουν. Κομφούζιο. Εδώ δεν υπάρχει παιδεία. Τώρα τελευταία σταμάτησαν οι δύο βάρδιες στο σχολείο. Τα παιδιά μας πήγαιναν πρωί απόγευμα κοντεύαμε να τρελαθούμε. Δεν βλέπεις τι γίνεται και με την Υγεία; Ποιος θα κοιτάξει τον αθλητισμό;».


Ν.ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Μας κοροϊδεύουν οι αρμόδιοι»

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό του «Ρ» στο Δήμο Αιγάλεω παρουσιάζουμε σήμερα τις συζητήσεις που έγιναν με ακόμη τρεις ανθρώπους του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Ο κ. Συμαντήρας είναι ο ιδρυτής της ερασιτεχνικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Κρόνος» Αιγάλεω. Μιλώντας μαζί μας μας είπε για τον προσωπικό αγώνα κάποιων ρομαντικών για να μπορέσουν να μείνουν ανοικτές κάποιες προσβάσεις στην άθληση της νεολαίας της περιοχής, αλλά και για την αδιαφορία των αρμοδίων.

«Παίζουμε σε μια κατηγορία που φυτοζωεί, επιβιώνει προς το παρόν χάριν της προσπάθειας κάποιων ανθρώπων με μεράκι. Κανείς δε μας βοηθάει, κανείς δεν ασχολείται μαζί μας. Τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία είναι οι αιμοδότες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μας θυμούνται μόνο παραμονές εκλογών. Εχουμε ακαδημία, όμως τα περισσότερα παιδιά είναι φτωχά. Προσπαθούμε να βρούμε κάποιον να μας κάνει καμία δωρεά. Το γήπεδο "Ριζομίλων" είναι σε άθλια κατάσταση. Εχουμε πολλούς και επικίνδυνους τραυματισμούς. Εχουμε τέσσερα σοβαρά κατάγματα. Είναι γεμάτο λακκούβες-παγίδες. Δήμος και Πολιτεία έχουν τα μάτια τους κλειστά. Κανένα ενδιαφέρον. Το Αιγάλεω είναι ποδοσφαιρομάνα. Υπάρχουν άνθρωποι με μεγάλη προσφορά και αγάπη στο άθλημα, όμως δεν υπάρχει καμιά στοργή, ενδιαφέρον από τους αρμόδιους, από την Πολιτεία».

Ο Κώστας Ζαχαρόπουλος, γενικός αρχηγός όλων των ερασιτεχνικών τμημάτων του ΑΟ Αιγάλεω, μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβησης, μας τόνισε την κοροϊδία που υπάρχει από τους υπεύθυνους προς τους ανθρώπους του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

«Μας κοροϊδεύουν. Από τη μια μας μιλάνε για ερασιτεχνικό αθλητισμό κι από την άλλη αν δεν είχαμε τους χορηγούς και τους γονείς θα είχαμε κλείσει. Ψίχουλα μας δίνουν, πώς θα πληρώσουμε τους 12 προπονητές στο μπάσκετ, τους δύο προπονητές στο βόλεϊ και τους τρεις προπονητές στην κολύμβηση; Φέτος πήραμε μέρος σε 13 τουρνουά μπάσκετ, πώς θα καλυφθούν αυτά τα έξοδα; Π.χ. ένα πούλμαν κοστίζει για τη μεταφορά των παιδιών 80 ευρώ. Ως πότε θα βάζουμε το χέρι στην τσέπη;».

Η «Ολυμπιάδα 90» Αιγάλεω είναι αθλητικό σωματείο που ασχολείται μόνο με την κολύμβηση. Ο Μανώλης Παπαρβανίτης, έφορος των προαγωνιστικών και επίλεκτων ομάδων του συλλόγου, μας μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς των παιδιών και οι άνθρωποι των σωματείων.

«Εχουμε περίπου 100 παιδιά. Εχουμε αγωνιστική ομάδα, ομάδα επίλεκτων και παιδιά που ασχολούνται περιστασιακά. Υπάρχουν και παιδιά μικρής ηλικίας. Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να παίρνουμε κάποιες επιχορηγήσεις τις οποίες έχουμε να πάρουμε 2 χρόνια. Κι από το δήμο προβλήματα έχουμε. Είναι τουλάχιστον ένας χρόνος που δεν έχουμε πάρει τίποτα. Οποτε ζητήσαμε, η απάντηση είναι μία. Δεν υπάρχουν χρήματα. Βέβαια, ο δήμος συντηρεί το κολυμβητήριο κι εμείς κολυμπάμε χωρίς να πληρώνουμε. Ακριβώς. Αυτή είναι η κατάσταση. Στη χώρα μας όλα πληρώνονται. Η Παιδεία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, η Υγεία, τα πάντα. Τυχαίνει να είμαι πολύτεκνος, έχω 4 παιδιά. Κάθε μήνα αναρωτιέμαι πώς τα βγάζω πέρα. Βάλτε τα έξοδα, βάλτε και το χρόνο, κοντεύουμε να τρελαθούμε. Αν όμως όλα αυτά ήταν ενσωματωμένα στο σχολείο, πόσο πιο ωραία θα ήταν η ζωή μας».

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ
Ντέρμπι στο Καραϊσκάκη

Το κυρίως πιάτο της αυλαίας της 16ης αγωνιστικής θα ολοκληρωθεί σήμερα με το ντέρμπι στο Γεώργιος Καραϊσκάκης ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Ο τεχνικός των ερυθρολεύκων Ζίκο τόνισε: «Είναι ένα δύσκολο ματς, αφού μπορεί ο αντίπαλος να αντιμετωπίσει προβλήματα όμως είναι από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ελλάδα και ασφαλώς χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Θέλουμε τη νίκη ώστε να είμαστε σε τροχιά τίτλου». Ο Βραζιλιάνος κόουτς θα αφήσει εκτός ομάδας τον τραυματία Ντούντου, ενώ στην αποστολή ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα θα επιστρέψει ο Ντάρμπισαϊρ. Από την πλευρά του ο Ντούσαν Μπάγεβιτς που θα έχει στην αρχική 11άδα τον Τζιμπούρ είπε: «Φαβορί σε ένα ντέρμπι δεν υπάρχει. Αν παίξουμε σοβαρά και πειθαρχημένα έχουμε τύχη για θετικό αποτέλεσμα. Εχω εμπιστοσύνη στους παίκτες που παρά τις δυσκολίες είναι συγκεντρωμένοι».

Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός θα φιλοξενήσει στο Ολυμπιακό Στάδιο τον Εργοτέλη. Ο Νίκος Νιόπλιας δήλωσε: «Πρέπει να σεβαστούμε τον αντίπαλο να παίξουμε σοβαρά από την αρχή, ώστε να μείνουμε στην κορυφή». Ο Νίκος Καραγεωργίου τεχνικός των Κρητικών επεσήμανε: «Θα παίξουμε χωρίς άγχος και ό,τι προκύψει. Σε κάθε παιχνίδι παίζουμε για ένα καλό αποτέλεσμα».

Τέλος, στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ θα παίξει με τον Πανιώνιο. Τόσο ο Σάντος όσο και ο Φερέρ συμφώνησαν ότι θα γίνει ένα ανοικτό ματς.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα: Ηρακλής - Πανθρακικός 14:30 (ΝOVA). ΠΑΣ Γιάννινα - Skoda Ξάνθη 14:30 (ΝOVA). Παναθηναϊκός - Εργοτέλης 16:45 (ΝOVA). Ολυμπιακός - ΑΕΚ 19:00 (ΝΕΤ).ΠΑΟΚ - Πανιώνιος 19:00 (ΝOVA).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ