ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Η φιλεφοπλιστική πολιτική απειλεί τη ζωή στη θάλασσα

Ερώτηση στην Κομισιόν με αφορμή το θάνατο 9 ναυτεργατών στο «Aegean Wind» κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γ. Τούσσας

Το ζήτημα της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας με Ερώτησή του στην Επιτροπή της ΕΕ, μετά τη νέα ναυτική τραγωδία στο υπό ελληνική σημαία πλοίο «Aegean Wind», στην οποία έχασαν τη ζωή τους 9 ναυτεργάτες. Καταγγέλλοντας τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας των ναυτεργατών, την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της, που έχει κριτήριο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος σημειώνει στην Ερώτηση:

«Τραγικό θάνατο βρήκαν εννέα ναυτεργάτες, ανήμερα των Χριστουγέννων, από πυρκαγιά που ξέσπασε στο 26χρονο υπό ελληνική σημαία πλοίο "Aegean Wind". Το νέο αυτό ναυτικό "ατύχημα" προστίθεται στα άλλα πολύνεκρα όπως του "Ε/Γ-Ο/Γ Express Samina", τα "Φ/Γ Δύστος" του "Φ/Γ Iron Antonis" του "Errica", του "Prestige" κ.ά. Τα κράτη - μέλη και η ΕΕ προσαρμόζουν τη ναυτιλιακή τους πολιτική στις απαιτήσεις της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών. Αγνοώντας τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών, επιτρέπουν να ταξιδεύουν υπερήλικα - υποσυντήρητα πλοία, εντατικοποιούν την εργασία των ναυτεργατών, μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις, επιβάλλουν εξοντωτικά ωράρια 16-18 ωρών την ημέρα, με ολέθριες συνέπειες για την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα.

Γνωρίζει η Επιτροπή αν το "Aegean Wind" πληρούσε τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας που θα απέτρεπαν την απώλεια ζωής των ναυτεργατών, αν το πλοίο ήταν εξοπλισμένο με τα απαραίτητα συστήματα πυροπροστασίας, πυρασφάλειας και κατάσβεσης και αν αυτά λειτουργούσαν κανονικά; Υπάρχει ενημέρωση και εκτίμηση για τα αίτια του θανάτου των ναυτεργατών από την ΕMSΑ;».

10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
Πυξίδα στην πάλη της νεολαίας

Αύριο κυκλοφορούν με τον «Οδηγητή» οι Θέσεις του ΚΣ της Οργάνωσης για το Συνέδριο

Στις 7, 8 και 9 του Μάη θα γίνει το 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ
Στις 7, 8 και 9 του Μάη θα γίνει το 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ
Στη μάχη μπαίνει όλο το δυναμικό της ΚΝΕ, αλλά και οι Οργανώσεις του ΚΚΕ, προκειμένου οι Θέσεις του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ - που θα γίνει στις 7, 8 και 9 Μάη, με κεντρικό σύνθημα «Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου. Η ΚΝΕ η Οργάνωσή μας» - να φτάσουν παντού, σε κάθε σχολείο και σχολή, κάθε εργοστάσιο και χώρο δουλειάς.

Αύριο Σάββατο κυκλοφορεί ο «Οδηγητής» μαζί με τις Θέσεις του ΚΣ της Οργάνωσης για το Συνέδριο. Ηδη έχουν προγραμματιστεί εξορμήσεις για τις επόμενες μέρες σε όλη τη χώρα, εκεί που ζουν και εργάζονται τα παιδιά της εργατικής τάξης, με στόχο να ανοίξει πλατιά η προσυνεδριακή διαδικασία που θα συμβάλει στο δυνάμωμα των δεσμών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με πλατιά κομμάτια της νεολαίας.

«Πηγαίνουμε στο 10ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας έχοντας πλήρη επίγνωση ότι το μέλλον της νεολαίας βρίσκεται πλάι στο κόμμα των εργατών, βρίσκεται στην πάλη για τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Ξέρουμε ότι η νέα γενιά δεν έχει να περιμένει τίποτα θετικό από το σάπιο και ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη», ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και προσθέτει:

«Στο επίκεντρο του 10ου Συνεδρίου είναι το καθήκον της ισχυροποίησης της ΚΝΕ ως επαναστατικής νεολαίας του ΚΚΕ. Θέλουμε η ΚΝΕ να γίνει πυξίδα στη ρότα της νεολαίας, στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Μας απασχολεί ιδιαίτερα το πώς θα συμβάλουμε ώστε να διαπαιδαγωγηθούν τα μέλη της ΚΝΕ, οι νέοι εργάτες και οι νέοι από τα λαϊκά στρώματα με τις επαναστατικές αρετές του Κόμματός μας. Εχουμε νέα και "παλιά" επαναστατικά όπλα: Την ιδεολογία του επαναστατικού σοσιαλισμού, την απόφαση του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος για την αντίληψή μας για το σοσιαλισμό, την Ιστορία του Κόμματος και του επαναστατικού κινήματος σε χρόνια δύσκολα.

Στόχος μας είναι το 10ο Συνέδριο να μας βγάλει πιο δυνατούς ώστε να ανοίξει καλύτερα η δουλειά μας στο κρίσιμο τμήμα της εργατικής και εργαζόμενης νεολαίας, στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, εκεί δηλαδή που κρίνονται οι κομμουνιστές και οι πραγματικοί πρωτοπόροι αγωνιστές. Παράλληλα, να δυναμώσει η δουλειά μας στη νεολαία, σε σχολεία και σχολές, να αποκτήσει νέα ποιότητα».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Με όλες τις δυνάμεις για την υπερκάλυψη

Οι ΝΕ Κορινθίας και Λακωνίας έχουν ήδη ξεπεράσει το 100%

Η κάλυψη του 67,48% του πανελλαδικού πλάνου της ΚΕ του Κόμματος, που καταγράφηκε στο πρώτο κλείσιμο για το 2010, αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν για την κάλυψη των πλάνων του Κόμματος. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να παρθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε και αυτή η οικονομική εξόρμηση να ολοκληρωθεί με επιτυχία, με την υπερκάλυψη τόσο του πανελλαδικού, όσο και των επιμέρους στόχων των Κομματικών Οργανώσεων.

Σε ό,τι αφορά την άμιλλα, ανάμεσα στις Οργανώσεις του Κόμματος, πρώτη παραμένει η Οργάνωση της Πελοποννήσου με ποσοστό κάλυψης του πλάνου της κατά 93,67%, ενώ ακολουθούν η Οργάνωση της Αθήνας, με 74,55% και του Πειραιά, με 73,72%. Ενδεικτικό των δυνατοτήτων που αναδεικνύονται και πρέπει να αξιοποιηθούν σχεδιασμένα από όλες τις Κομματικές Οργανώσεις, είναι το γεγονός ότι ήδη, από τις αρχές του δεύτερου μήνα της Οικονομικής Εξόρμησης, καταγράφονται Νομαρχιακές Οργανώσεις του Κόμματος που έχουν υπερκαλύψει το πλάνο τους, ενώ αρκετές είναι ακόμα οι ΝΕ που βρίσκονται στην ίδια τροχιά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις πρώτες δέκα Νομαρχιακές Οργανώσεις: Κορινθίας με 116,66%, Λακωνίας με 105,00%, Ζακύνθου με 97,13%, Αρκαδίας με 85,50%, Μεσσηνίας με 83,63%, Κω με 83,40%, Ρεθύμνου με 80,84%, Κεφαλλονιάς με 80,00%, Θήβας με 79,44% και Πέλλας με 78,20%.

Ο Πειραιάς των αγώνων

Εκδήλωση της Αχτίδας Α' Πειραιά της ΚΟΠ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, με θέμα «Ο Πειραιάς των αγώνων» διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο 16 Γενάρη η Αχτίδα Α' Πειραιά της ΚΟΠ του ΚΚΕ, στον Πολυχώρο Απόλλων στην οδό Ερμουπόλεως και Πηλίου 1 στα Καμίνια στις 7 μ.μ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ιστορική αναδρομή στους πολιτικούς - εργατικούς αγώνες του Πειραιά με παράλληλη προβολή φωτογραφικού υλικού. Παράλληλα, θα γίνει συναυλία - αφιέρωμα στο πολιτικό - επαναστατικό τραγούδι με την ορχήστρα του Στέφανου Ψαραδάκου. Στο χώρο θα λειτουργεί και έκθεση πολιτικού βιβλίου. Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος και για την είσοδο υπάρχει συμβολικό αντίτιμο 10 ευρώ, ενώ για τους μαθητές είναι 5 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ