Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Η φιλεφοπλιστική πολιτική απειλεί τη ζωή στη θάλασσα

Ερώτηση στην Κομισιόν με αφορμή το θάνατο 9 ναυτεργατών στο «Aegean Wind» κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γ. Τούσσας

Το ζήτημα της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας με Ερώτησή του στην Επιτροπή της ΕΕ, μετά τη νέα ναυτική τραγωδία στο υπό ελληνική σημαία πλοίο «Aegean Wind», στην οποία έχασαν τη ζωή τους 9 ναυτεργάτες. Καταγγέλλοντας τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας των ναυτεργατών, την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της, που έχει κριτήριο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος σημειώνει στην Ερώτηση:

«Τραγικό θάνατο βρήκαν εννέα ναυτεργάτες, ανήμερα των Χριστουγέννων, από πυρκαγιά που ξέσπασε στο 26χρονο υπό ελληνική σημαία πλοίο "Aegean Wind". Το νέο αυτό ναυτικό "ατύχημα" προστίθεται στα άλλα πολύνεκρα όπως του "Ε/Γ-Ο/Γ Express Samina", τα "Φ/Γ Δύστος" του "Φ/Γ Iron Antonis" του "Errica", του "Prestige" κ.ά. Τα κράτη - μέλη και η ΕΕ προσαρμόζουν τη ναυτιλιακή τους πολιτική στις απαιτήσεις της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών. Αγνοώντας τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών, επιτρέπουν να ταξιδεύουν υπερήλικα - υποσυντήρητα πλοία, εντατικοποιούν την εργασία των ναυτεργατών, μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις, επιβάλλουν εξοντωτικά ωράρια 16-18 ωρών την ημέρα, με ολέθριες συνέπειες για την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα.

Γνωρίζει η Επιτροπή αν το "Aegean Wind" πληρούσε τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας που θα απέτρεπαν την απώλεια ζωής των ναυτεργατών, αν το πλοίο ήταν εξοπλισμένο με τα απαραίτητα συστήματα πυροπροστασίας, πυρασφάλειας και κατάσβεσης και αν αυτά λειτουργούσαν κανονικά; Υπάρχει ενημέρωση και εκτίμηση για τα αίτια του θανάτου των ναυτεργατών από την ΕMSΑ;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο αγώνας έφερε αποτέλεσμα (2011-05-14 00:00:00.0)
Νέα εμπόδια με δικαστικό φιρμάνι (2010-08-12 00:00:00.0)
Εννιά νεκροί και δεκάδες ερωτήματα (2009-12-29 00:00:00.0)
Υπεύθυνη η ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου (2003-11-22 00:00:00.0)
Αυξάνεται, πληθύνεται και αφελληνίζεται (1999-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ