Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Νέα πεδία στην εσωκομματική αντιπαράθεση

Τριβές προκαλεί η συζήτηση για τη στάση του κόμματος στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Σε πεδίο νέων εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, μεταξύ της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» και της πλειοψηφούσας ομάδας, εξελίσσεται η υπόθεση της διεξαγωγής εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΝ, αλλά και το θέμα των συνεργασιών ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών το φθινόπωρο, με άμεσες επιπτώσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη χτεσινή κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και των βουλευτών - μελών του ΣΥΝ, στην ουσία απορρίφθηκε η πρόταση του προέδρου του κόμματος Α. Τσίπρα για τη διεξαγωγή του εκτάκτου συνεδρίου και το θέμα παραπέμφθηκε σε περιφερειακές συνδιασκέψεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, αλλά και σε μελλοντική συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Παράλληλα, η ηγεσία του ΣΥΝ αφήνει ανοιχτές τις πόρτες για συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με σημαία το μέτωπο κατά του «νεοφιλελευθερισμού», παρά τα όσα υποτίθεται πως αποφασίστηκαν. Υπενθυμίζεται ότι η κόντρα στο εσωτερικό του ΣΥΝ αναζωπυρώθηκε μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις του βουλευτή Φ. Κουβέλη, ο οποίος ηγείται της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», περί ανάγκης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στην επανεκλογή του Κ. Παπούλια στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Α. Τσίπρας, χτες, στην Πολιτική Γραμματεία άσκησε κριτική στον Φ. Κουβέλη, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι απόψεις δεν πρέπει να ακούγονται δημόσια, αφού ακόμα δεν έχουν συζητηθεί στα κομματικά όργανα. Ωστόσο, είπε ότι δεν υπάρχει θέμα γενικευμένης συνεργασίας με τα κόμματα εξουσίας και ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, θέση που «μπάζει».

Σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες από τον ΣΥΝ, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αποφασίστηκε να προταθεί στην ΚΠΕ του ΣΥΝ «να παρθούν πρωτοβουλίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, απευθύνοντας πρόταση πλατιάς συνεργασίας σε όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής και οικολογικής Αριστεράς, στα κινήματα πολιτών και στους ενεργούς πολίτες που βρέθηκαν απέναντι στις νεοφιλελεύθερες επιλογές δημοτικών αρχών του δικομματισμού».

Μάλιστα, αποφασίστηκε «κατά πλειοψηφία» ο ΣΥΝ να πάρει πρωτοβουλία για «συνάντηση - συζήτηση με τους Οικολόγους Πράσινους και πρωτοβουλία για να ανοίξει από τα κάτω η συζήτηση στις τρεις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη για την αναγκαία αλλαγή σελίδας, έξω και πέρα από το νεοφιλελεύθερο σχέδιο του δικομματισμού». Να σημειωθεί ότι το θέμα της συνεργασίας του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ σε αυτοδιοικητικές εκλογές έχει προϊστορία, καθώς πολλοί σημερινοί δήμαρχοι και νομάρχες προέρχονται από κοινά ψηφοδέλτια, ενώ και την Τετάρτη ο υπουργός Αμυνας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κάλεσε σε συνεργασία των «προοδευτικών» δυνάμεων στο Δήμο της Θεσσαλονίκης.

Τέλος, στη χτεσινή συνεδρίαση, αποφασίστηκε «κατά πλειοψηφία» η «διερεύνηση συμβολικής υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανάμεσα σε ιστορικές προσωπικότητες της Αριστεράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ