Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διεργασίες ενόψει των εντατικών συνομιλιών

Για τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων σχετικά με το θέμα της διακυβέρνησης ενημερώθηκε χτες ο Δ. Χριστόφιας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ενημέρωσε χτες ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σχετικά με τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για τη Διακυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου, δεν αποκλείεται να συγκληθεί και έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο, για ενημέρωση των κομμάτων σχετικά με τις προτάσεις και τη διαβούλευση που θα ακολουθήσει στις απευθείας διαπραγματεύσεις.

Στις προτάσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο, προτείνεται εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου από τις δύο κοινότητες, με τους Ελληνοκύπριους να δίνουν ψήφο στο τουρκοκυπριακό τμήμα και αντίστροφα. Δηλαδή, ένας υποψήφιος, ο οποίος θα έχει πάρει το 40% των ψήφων στην τουρκοκυπριακή πλευρά, θα παίρνει και ένα ποσοστό ψήφων 10% από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ζήτησε να υπάρχει το δικαίωμα βέτο εκ μέρους του προέδρου και του αντιπροέδρου, ενώ υποστήριξε επικαλούμενος την «προστασία της ισορροπίας Τούρκων - Ελλήνων» στο νησί, ότι θα πρέπει και «οι Τούρκοι πολίτες να απολαμβάνουν τα δικαιώματα, που απολαμβάνουν και οι Ελληνες πολίτες».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, αναφερόμενος στην Τουρκία σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται από θέσεις αρχών και να ξεχωρίζει κανείς πότε οι δηλώσεις της αφορούν επικοινωνιακή πολιτική και πότε την πραγματικότητα των προθέσεών της, τονίζοντας ότι «εκείνα τα οποία αποφασίζουν αντικατοπτρίζονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, στις αποφάσεις του Υπουργικού της Συμβουλίου και στις αποφάσεις αυτών των συσκέψεων που διενεργούνται κατά καιρούς».

Την ίδια ώρα στα κατεχόμενα οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή και τις επικείμενες «εκλογές» του ψευδοκράτους για την εκλογή του ονομαζόμενου «προέδρου». Κύριοι αντίπαλοι αναμένεται να είναι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο Ντερβίς Ερογλου, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο κλιμακώνεται και η φιλολογία που θέλει τον Ντ. Ερογλου εάν εκλεγεί να σταματά και τις συνομιλίες, οδηγώντας σε ναυάγιο πιθανή λύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ