ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πυρ κατά διαδηλωτών

Νέο μακελειό προκάλεσαν οι κατοχικές δυνάμεις
Νέο μακελειό προκάλεσαν οι κατοχικές δυνάμεις
ΛΑΣΚΑΡ ΓΚΑΧ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πυρ κατά διαδηλωτών, που αποδοκίμαζαν την καταστροφή αντιγράφων του Κορανίου από κατοχικούς στρατιώτες, άνοιξαν χτες οι ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις και ο σύμμαχός τους αφγανικός στρατός, με αποτέλεσμα οκτώ άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους και αρκετοί να τραυματιστούν στο νότιο Αφγανιστάν, οξύνοντας ακόμα περισσότερο το πολιτικό κλίμα. Οι κατοχικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι άρχισαν να πυροβολούν το πλήθος γιατί ένας ύποπτος «Ταλιμπάν» εισχώρησε στους διαδηλωτές. Το γεγονός επιχείρησε να δικαιολογήσει και η αφγανική αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι και τις κινητοποιήσεις προκάλεσαν «Ταλιμπάν», διαδίδοντας ψευδείς φήμες κατά των κατοχικών δυνάμεων...

Ακόμα 13 άνθρωποι φερόμενοι ως «μαχητές των "Ταλιμπάν"» έχασαν τη ζωή τους στις διήμερες συγκρούσεις που πραγματοποιήθηκαν στην επαρχία Χελμάντ, μεταξύ εκατοντάδων αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων και «ανταρτών», στην προσπάθεια κατάληψης μίας περιοχής που θεωρείται προπύργιο των «Ταλιμπάν», ενώ ακόμα 16 φερόμενοι ως «μαχητές» σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στο νότιο Αφγανιστάν, σε επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Την ίδια στιγμή στο Αφγανιστάν διεξάγεται έρευνα σχετικά με υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα κονδύλια και τις επενδύσεις ανοικοδόμησης, που αφορούν 38 περιπτώσεις. Σύμφωνα με το Ειδικό Γραφείο Ερευνας για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, μόνο 10 από τις εξεταζόμενες υποθέσεις διαφθοράς, κατάχρησης και υπεξαίρεσης, αφορούν Αφγανούς, ενώ οι υπόλοιπες σχετίζονται με Αμερικανούς και άλλους ξένους αξιωματούχους, που εμπλέκονται στο ιμπεριαλιστικό έργο της «ανοικοδόμησης».

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή διήμερων (25 και 26 Γενάρη) διαβουλεύσεων με τις περιφερειακές δυνάμεις, για το Αφγανιστάν, στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο όπως αναφέρει να «βοηθήσει την επιτυχία της Συνόδου του Λονδίνου» στις 28/1 και να τονίσει το ρόλο της Τουρκίας ως διαμεσολαβητή στην περιοχή, υπέρ των ιμπεριαλιστών.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινο-τουρκικές «τριβές» με απώτερους στόχους

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε ανταλλαγή «διπλωματικών πυρών» έχουν επιδοθεί Τελ Αβίβ και Αγκυρα με αφορμή μια νέα τουρκική τηλεταινία, αλλά και πρόσφατα σχόλια του Τούρκου πρωθυπουργού. Η τηλεταινία παρουσιάζει τις ισραηλινές δυνάμεις να πυροβολούν ηλικιωμένους και να απάγουν μωρά. Ο δε Ερντογάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λιβανέζο ομόλογό του, κατηγόρησε, πάλι, τον ισραηλινό στρατό για «απαράδεκτη συμπεριφορά» απέναντι στους Παλαιστινίους κατά των οποίων χρησιμοποιεί δυσανάλογη βία, καθώς και για αλλεπάλληλες παραβιάσεις του λιβανικού εναέριου χώρου, αλλά και αποφάσεων του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της προφανούς προσπάθειάς του να ενισχύσει την τουρκική επιρροή στον αραβικό κόσμο.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανταπάντησε ότι «η Τουρκία, λόγω ιστορίας, είναι η τελευταία που μπορεί να κάνει κήρυγμα περί ηθικής» και κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί. Μπροστά στις κάμερες, ο Ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών δεν τον χαιρέτισε και τον υποχρέωσε να σταθεί σε χαμηλότερο σημείο. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Αγκυρας, που με τη σειρά της κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη, απαιτώντας «συγνώμη για την έλλειψη και της στοιχειώδους διπλωματικής συμπεριφοράς».

Η ένταση αυτή, πάντως, δε φαίνεται να οδηγεί σε αναβολή της επίσκεψης του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, την Κυριακή, στην Τουρκία, ο οποίος θα συναντηθεί με την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Αλλωστε, ασχέτως εντυπώσεων, οι δύο χώρες παραμένουν σύμμαχες.

Συλλήψεις διαδηλωτών

Αλλα δύο μέλη των παλαιστινιακών λαϊκών συντονιστικών επιτροπών που διοργανώνουν διαδηλώσεις κατά του διαχωριστικού τείχους στη Δ. Οχθη συνελήφθησαν, χθες, από τον ισραηλινό στρατό. Ηδη, από την περασμένη βδομάδα κρατούνται χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κάποια κατηγορία, δύο ηγετικά στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης Stop the Wall, καθώς και άλλα πέντε μέλη αντίστοιχων επιτροπών.

Στο επίκεντρο, οι διοργανωτές διαδηλώσεων στα χωριά Μπιλάιν και Νιιλίν. Επίσης, σε νυχτερινή επιδρομή στη Ραμάλα, η ισραηλινή αστυνομία αλλοδαπών (που δε δικαιούται να επιχειρεί στα παλαιστινιακά εδάφη) συνέλαβε την Τσέχα συντονίστρια Τύπου της οργάνωσης International Solidarity Movement. Τους τελευταίους μήνες, έχουν συλληφθεί συνολικά περίπου 100 ακτιβιστές, Παλαιστίνιοι και ξένοι.

Επιμένει ο Αμπάς

Καμία συνομιλία δε θα επαναληφθεί αν το Ισραήλ δεν «παγώσει» για μεγάλο χρονικό περίοδο τον εποικισμό και ιδιαίτερα στην περιοχή της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Αυτό επανέλαβε, χθες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επικείμενη άφιξη του Τζορτζ Μίτσελ, ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος φέρεται να κομίζει «νέα πρωτοβουλία». Ο Μίτσελ δήλωνε, χθες, από τις Βρυξέλλες, ότι «δεν μπορεί κανείς μόνος του να πετύχει ειρήνη», ζητώντας τη συμβολή της ΕΕ και ευρωπαϊκών ηγεσιών χωριστά, τόσο στο διπλωματικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της παροχής περισσότερης οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους.

Στη Ρωσία ο Ισπανός ΥΠΕΞ

ΜΟΣΧΑ.--

Στη Μόσχα βρίσκεται ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος για την προώθηση των «στενότερων επαφών» της ΕΕ και της Ρωσίας. Ο Μορατίνος, μετά τη συνάντηση που είχε με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως θα πρέπει να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για τη Σύνοδο Ρωσίας - ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 30 Μάη στη Μόσχα. Χαιρέτισε παράλληλα τη λεγόμενη «νέα αρχιτεκτονική πανευρωπαϊκής ασφάλειας», που είχε προτείνει ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντεβέντεφ και εξέφρασε την επιθυμία να αρχίσουν οι διαδικασίες κατάργησης της βίζας, ενώ στην αντζέντα των επαφών βρέθηκε και το ενεργειακό ζήτημα .

  • Στα μέσα του Γενάρη αναμένεται να ξεκινήσει νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ σχετικά με την επίτευξη νέας συμφωνίας για τον περιορισμό των όπλων, υποστήριξε χτες ο Σεργκέι Λαβρόφ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ