ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεν υπάρχει φιλολαϊκός έλεγχος της εμπορευματοποιημένης Υγείας

Ανακοίνωση με αφορμή τις καταγγελίες για το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Μερικές μόνο από τις συνέπειες της υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων και της εμπορευματοποίησης της Υγείας έχουν αναδειχθεί τις τελευταίες μέρες και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου ασθενείς διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν αναβολές χειρουργείων, πιέσεις που δέχονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, κτλ.

Ηδη ο εισαγγελέας Ηρακλείου, μετά από καταγγελίες ασθενών και του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, έχει ξεκινήσει έρευνα για τη λειτουργία των τμημάτων και εργαστηρίων του νοσοκομείου. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καλλιεργούν στην κοινή γνώμη την άποψη ότι το πρόβλημα εστιάζεται σε κακοδιαχείριση και αδυναμία ελέγχου, κάτι που υποστηρίζει και η διοίκηση του νοσοκομείου.

Η αλήθεια όμως είναι ότι τα όσα καταγγέλλονται για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου και η αιτία δεν είναι άλλη από την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας και Ερευνας, που οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα χρυσοπληρώνουν είτε άμεσα είτε έμμεσα. Στην ίδια κατεύθυνση, οι λαϊκές οικογένειες επιβαρύνονται με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την πληρωμή εισιτηρίων στα εξωτερικά ιατρεία, στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, των αποκλειστικών, για τα «φακελάκια». Βιώνουν τις σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό. Γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει «λίστες αναμονής» για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία, αγωνία για την εξεύρεση ενός κρεβατιού στην εντατική, αν χρειαστούν. Εξίσου σοβαρά προβλήματα βιώνουν και οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ, τα όσα καταγγέλλονται «οφείλονται στους νόμους και στις διατάξεις που τα κόμματά τους (σ.σ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) έχουν ψηφίσει, με τη στήριξη ή την ανοχή των προσκείμενών τους συνδικαλιστικών ηγεσιών, στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς της ΕΕ. Αυτοί οι νόμοι, στα πλαίσια της συνύπαρξης ιδιωτικού και δημόσιου συστήματος, ενισχύουν τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της Υγείας, του φαρμάκου και της έρευνας, σε βάρος των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα, ενισχύουν τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς στο χώρο. Αυτό που είναι σίγουρο είναι, ότι όποιοι κανόνες και να μπουν, όποιες ρυθμίσεις και να γίνουν (σχέσεις νοσοκομείου - Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου) στα πλαίσια της σημερινής πολιτικής, στόχο θα έχουν την ισχυροποίηση της εμπορευματικής δραστηριότητας και την παραπέρα εκμετάλλευση της ασθένειας των λαϊκών οικογενειών».

Οι Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ καλούν τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και να οργανώσουν την πάλη τους για:

  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, με πανελλαδικά αναπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο δωρεάν ΕΚΑΒ.
  • Χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος και την εργοδοσία, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια.
  • Πλήρη στελέχωση του δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας, που, σε συνδυασμό με την επάρκεια σε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, να καλύπτει όλο τον πληθυσμό.
  • Να προσληφθεί στο δημόσιο σύστημα όλο το απαραίτητο προσωπικό, με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Σταθερός χρόνος απασχόλησης για όλους και έως μία εφημερία τη βδομάδα στους γιατρούς. Να μετατραπούν οι παντός είδους ελαστικές σχέσεις εργασίας, μερικής, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής και μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, μέσα από το δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας. Πλήρη παροχή υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις (π.χ. εργασιακή σχέση, αριθμός ενσήμων, εθνικότητα), χωρίς καμία πληρωμή, άμεση ή έμμεση, από το κρατικό - δημόσιο σύστημα.
ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΙΑΛΟΓΗΤΗΡΙΑ
Τη Δευτέρα διαδηλώνουν στη Νάουσα

Μέτρα για την επιτυχία της κινητοποίησης πήραν στη χτεσινή μαζική γενική συνέλευση

Σε γενική συνέλευση, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Νάουσας προχώρησαν χτες το απόγευμα, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων. Στη συζήτηση αναδείχθηκαν οι αυξημένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Δε φτάνει που δεν μπορούν να έχουν σταθερό μισθό και δουλειά, με απόφαση του τοπικού ΟΑΕΔ οι επιχειρήσεις όπου δουλεύουν χαρακτηρίζονται πια μη εποχικές. Με αποτέλεσμα, εκατοντάδες εργαζόμενοι να μένουν χωρίς Ταμείο Ανεργίας, διότι στις περιπτώσεις των μη εποχικών επιχειρήσεων οι εργαζόμενοι απαιτείται να έχουν 125 ένσημα (αφαιρουμένων των δύο τελευταίων μηνών), ενώ έως τώρα απαιτούνταν 100 ένσημα. Το υπουργείο Εργασίας αρνήθηκε να κάνει δεκτό το αίτημά τους να «παγώσει» τις σχετικές αποφάσεις του ΟΑΕΔ.

Απαντώντας αγωνιστικά στην πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και με την ολόπλευρη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, του Σωματείου Εργαζομένων στη Διαλογή και Ψύξη και του Σωματείου Φορτοεκφορτωτών, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν με νέα κινητοποίηση. Μεθαύριο Δευτέρα 18 Γενάρη στις 8 το πρωί προχωρούν σε συγκέντρωση στο ΕΚΝ και πορεία προς τον ΟΑΕΔ. Μάλιστα χτες συζήτησαν διεξοδικά για την προετοιμασία και την προπαγάνδιση της κινητοποίησής τους, με στόχο να ενημερωθεί όλος ο λαός της πόλης. Σήμερα και αύριο προχωρούν μαζικά σε εξορμήσεις σε γειτονιές, λαϊκές κτλ.

Η οργή των εργαζομένων είναι μεγάλη, καθώς, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, καταφέρνουν με μεγάλη δυσκολία να εξασφαλίσουν από 30 έως και 100 ημερομίσθια το χρόνο. Εξάλλου με τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που διατηρεί το ΠΑΣΟΚ, εκατοντάδες εργαζόμενοι δε θα έχουν δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γιατί θα χρειάζονται 70 ημερομίσθια το 2010 για θεώρηση βιβλιαρίου υγείας και μέχρι το 2013 θα χρειάζονται 100. Επίσης, θα χρειάζονται 120 ημερομίσθια για να δικαιούνται παροχές από το ΙΚΑ (άδειες κλπ.)

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Καμιά ουσιαστική δέσμευση από την κυβέρνηση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ

Σε γεφύρι της Αρτας έχει εξελιχθεί η υπόθεση του νοσοκομείου της Κέρκυρας και χτες για μια ακόμα φορά το ΚΚΕ έφερε το θέμα στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του Χαράλαμπου Χαραλάμπους. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην τελευταία δέσμευση του υπουργείου Υγείας ότι το νοσοκομείο θα λειτουργούσε στις αρχές Γενάρη με το αναγκαίο προσωπικό τη στιγμή που εξαγγέλθηκαν μόνο 35 νέες προσλήψεις όταν οι ανάγκες σε προσωπικό είναι πολλαπλάσιες.

Απαντώντας η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου γενικόλογα αναφέρθηκε στις προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί πανελλαδικά λέγοντας ότι ήδη εγκρίθηκε η πρόσληψη 1.000 γιατρών πέραν των οργανικών θέσεων και 3.103 νοσηλευτών. Για το νοσοκομείο Κέρκυρας παραδέχθηκε ότι προκηρύχθηκαν μόλις 35 θέσεις γιατρών και είπε ότι από τη νέα προκήρυξη για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών θα υπάρξει ένας αριθμός που θα αφορά το νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Οι Κερκυραίοι έχουν αγανακτήσει και θεωρούν ότι εμπαίζονται διαχρονικά τόνισε στην παρέμβασή του ο Χ. Χαραλάμπους υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα νοσοκομείο που εδώ και 20 χρόνια εξαγγέλλεται τόσο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ.

Ο βουλευτής είπε ότι με λιγότερους από 400 εργαζόμενους που έχει αυτή τη στιγμή το παλιό νοσοκομείο και με τους 35 που θα προσληφθούν δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα καινούργιο νοσοκομείο 330 κρεβατιών όταν ο οργανισμός προβλέπει 860 άτομα προσωπικό. Το καινούργιο νοσοκομείο, συνέχισε, έχει έναν υπερσύγχρονο εξοπλισμό τον οποίο φυσικά δεν μπορούν να τον λειτουργήσουν ο ένας υδραυλικός και ο ένας ηλεκτρολόγος που αποτελούν σήμερα την τεχνική υπηρεσία του παλιού νοσοκομείου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Γόνιμη συνάντηση με το ΠΑΜΕ

Με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ συνέχισαν, προχτές, τις επαφές που πραγματοποιούν κατά την επίσκεψή τους στη χώρα μας, με πρόσκληση της ΠΣΟ, η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Μετάλλου και Ανθρακωρύχων Νότιας Αφρικής. Στη συζήτηση ανταλλάχτηκε πείρα από τους αγώνες που αναπτύσσονται στις δύο χώρες. Σημειώθηκε η ανάγκη όξυνσης της πάλης ενάντια στις απολύσεις, για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση του κεφαλαίου. Επισημάνθηκε, δε, πως χρειάζεται να ενισχυθεί η συντονισμένη δράση των δύο οργανώσεων και γενικά των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δύο χωρών, μέσα από ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών κτλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ