Σάββατο 16 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεν υπάρχει φιλολαϊκός έλεγχος της εμπορευματοποιημένης Υγείας

Ανακοίνωση με αφορμή τις καταγγελίες για το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Μερικές μόνο από τις συνέπειες της υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων και της εμπορευματοποίησης της Υγείας έχουν αναδειχθεί τις τελευταίες μέρες και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου ασθενείς διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν αναβολές χειρουργείων, πιέσεις που δέχονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, κτλ.

Ηδη ο εισαγγελέας Ηρακλείου, μετά από καταγγελίες ασθενών και του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, έχει ξεκινήσει έρευνα για τη λειτουργία των τμημάτων και εργαστηρίων του νοσοκομείου. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καλλιεργούν στην κοινή γνώμη την άποψη ότι το πρόβλημα εστιάζεται σε κακοδιαχείριση και αδυναμία ελέγχου, κάτι που υποστηρίζει και η διοίκηση του νοσοκομείου.

Η αλήθεια όμως είναι ότι τα όσα καταγγέλλονται για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου και η αιτία δεν είναι άλλη από την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας και Ερευνας, που οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα χρυσοπληρώνουν είτε άμεσα είτε έμμεσα. Στην ίδια κατεύθυνση, οι λαϊκές οικογένειες επιβαρύνονται με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την πληρωμή εισιτηρίων στα εξωτερικά ιατρεία, στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, των αποκλειστικών, για τα «φακελάκια». Βιώνουν τις σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό. Γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει «λίστες αναμονής» για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα χειρουργεία, αγωνία για την εξεύρεση ενός κρεβατιού στην εντατική, αν χρειαστούν. Εξίσου σοβαρά προβλήματα βιώνουν και οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ, τα όσα καταγγέλλονται «οφείλονται στους νόμους και στις διατάξεις που τα κόμματά τους (σ.σ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) έχουν ψηφίσει, με τη στήριξη ή την ανοχή των προσκείμενών τους συνδικαλιστικών ηγεσιών, στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς της ΕΕ. Αυτοί οι νόμοι, στα πλαίσια της συνύπαρξης ιδιωτικού και δημόσιου συστήματος, ενισχύουν τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της Υγείας, του φαρμάκου και της έρευνας, σε βάρος των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα, ενισχύουν τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς στο χώρο. Αυτό που είναι σίγουρο είναι, ότι όποιοι κανόνες και να μπουν, όποιες ρυθμίσεις και να γίνουν (σχέσεις νοσοκομείου - Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου) στα πλαίσια της σημερινής πολιτικής, στόχο θα έχουν την ισχυροποίηση της εμπορευματικής δραστηριότητας και την παραπέρα εκμετάλλευση της ασθένειας των λαϊκών οικογενειών».

Οι Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ καλούν τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και να οργανώσουν την πάλη τους για:

  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, με πανελλαδικά αναπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο δωρεάν ΕΚΑΒ.
  • Χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος και την εργοδοσία, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια.
  • Πλήρη στελέχωση του δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας, που, σε συνδυασμό με την επάρκεια σε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, να καλύπτει όλο τον πληθυσμό.
  • Να προσληφθεί στο δημόσιο σύστημα όλο το απαραίτητο προσωπικό, με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Σταθερός χρόνος απασχόλησης για όλους και έως μία εφημερία τη βδομάδα στους γιατρούς. Να μετατραπούν οι παντός είδους ελαστικές σχέσεις εργασίας, μερικής, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε μόνιμη σχέση εργασίας.
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής και μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, μέσα από το δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας. Πλήρη παροχή υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις (π.χ. εργασιακή σχέση, αριθμός ενσήμων, εθνικότητα), χωρίς καμία πληρωμή, άμεση ή έμμεση, από το κρατικό - δημόσιο σύστημα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Πέμπτη η 24ωρη πανελλαδική απεργία (2021-10-19 00:00:00.0)
Να μονιμοποιηθούν όλοι οι γιατροί του ΙΚΑ (2010-12-15 00:00:00.0)
Δημόσιες σχέσεις απ' το χαράτσι των ασθενών! (2006-02-18 00:00:00.0)
Ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης των δωρεάν υπηρεσιών (2002-02-17 00:00:00.0)
Βαλιτσάκια και άξονες (2002-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ